1 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΣΟΚ- ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΟΥΝΟΣ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Ο κ Θοδωρος Καρουνος -ο εμπνευστης της ηλεκτρονικης διακυβερνησης


Την Παρασκευή το μεσημέρι ο Θόδωρος Καρούνος, σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα τεχνολογίας και βασικός στυλοβάτης του εγχειρήματος της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θα είχε κάθε λόγο να το γιορτάσει.
Το opengov.gr, η ιστοσελίδα που εγκαινίασε μια νέα λογική συμμετοχής του πολίτη στη διακυβέρνηση του κράτους, έκλεισε τις τρεις πρώτες εβδομάδες στον αέρα και ήδη φαινόταν να έχει κερδίσει το πρώτο στοίχημα. Ξεπέρασε τα όρια του πολιτικού πειράματος με την άμεση και ενθουσιώδη ανταπόκριση των πολιτών και έβαλε πλώρη για τον επόμενο στόχο. Να καθιερωθεί όχι μόνον ως ένας από τους δημοφιλέστερους ιστοτόπους στη χώρα, αλλά και ως μια νέα δημοκρατική συνήθεια των Ελλήνων.
H ανταπόκριση. Τα πρώτα βήματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα έγιναν με την ανάρτηση στο Διαδίκτυο της προκήρυξης για την πλήρωση των θέσεων των 88 γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη αφού τα βιογραφικά που εστάλησαν μέσα σε πέντε ημέρες έφτασαν τα 12.000. Ομως η μεγάλη αλλαγή που φαίνεται μέχρι στιγμής να επιφέρει στις σχέσεις κράτους - πολίτη το opengov (ανοιχτή διακυβέρνηση στα Ελληνικά) είναι η δυνατότητα της δημόσιας διαβούλευσης των σχεδίων νόμων και των υπουργικών αποφάσεων.

Μεγάλη απήχηση είχε στον κόσμο η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δημιούργημα του Θόδωρου Καρούνου.

Το βάπτισμα του πυρός στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση έγινε με το σχέδιο απόφασης του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση για τα κρατικά αυτοκίνητα. Η υποδοχή ήταν θερμή και συνολικά 70 χρήστες διάβασαν και σχολίασαν το σύνολο ή ορισμένες παραγράφους του σχεδίου.
Η μεγάλη έκπληξη όμως ήρθε με τα επόμενα δύο σχέδια νόμου που δόθηκαν για δημόσια διαβούλευση. Το πρώτο υπογράφεται από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και αφορά την προστασία των καμένων εκτάσεων της Αττικής. Το δεύτερο από την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και αφορά τους υπερχρεωμένους καταναλωτές. Μέχρι και την Παρασκευή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος είχαν καταθέσει παρατηρήσεις και προτάσεις 292 πολίτες και ειδικοί, ενώ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας 809. Τη συμμετοχή αυτή φαίνεται ότι δεν την περίμενε κανείς, αφού εκτός από τα αριθμητικά έχει και σημαντικά ποιοτικά στοιχεία. Παρότι δεν λείπουν κάποιες λίγες γραφικές περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το opengov ως ακόμα ένα βήμα διαλόγου, που τους επιτρέπει απλώς να γκρινιάξουν, τα περισσότερα σχόλια είναι καίρια και αφορούν την ουσία των νομοσχεδίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σημαντικότερες προτάσεις των πολιτών θα εξεταστούν από τους ίδιους τους ανθρώπους που κατήρτισαν τα νομοσχέδια, ενώ δεν αποκλείεται αρκετές από αυτές να συμπεριληφθούν και στα τελικά σχέδια.

Παρότι η δημόσια διαβούλευση δεν έχει τη λογική του δημοψηφίσματος, αλλά της κοινωνικής ζύμωσης ενός νέου νόμου, ωστόσο φαίνεται ότι κάποιες παρατηρήσεις που επαναλαμβάνονται από πολλούς πολίτες αποκτούν διαφορετική βαρύτητα και εξετάζονται με μεγάλη προσοχή ιδίως αν αφορούν τεχνικά ζητήματα.
Ενα τέτοιο θέμα για παράδειγμα είναι το κατά πόσον το Ειρηνοδικείο θα πρέπει να είναι το αρμόδιο δικαστήριο που θα χειρίζεται τα αιτήματα για τις πτωχεύσεις των καταναλωτών. Γύρω από το ζήτημα έχει αναπτυχθεί σοβαρός διάλογος και έχουν εκφραστεί πολλοί προβληματισμοί κυρίως από δικηγόρους αλλά και δικαστικούς, οι οποίοι σημειώνουν το ενδεχόμενο να προκληθεί δικαστικό έμφραγμα από την πληθώρα των αιτημάτων και προτείνουν είτε να δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που θα φιλτράρει τα αιτήματα ή ειδικά πινάκια γι’ αυτές τις υποθέσεις.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα καμένα της Αττικής, πολλοί πολίτες προτείνουν τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων, ενώ άλλοι αναφέρονται στα παράθυρα των αποχαρακτηρισμών δασικών εκτάσεων και στο άρθρο 24 του Συντάγματος.
Το μοντέλο όπως το έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα

Από την προκήρυξη κρατικών θέσεων, τη διαβούλευση νομοσχεδίων μέχρι και τη διενέργεια διαγωνισμών για προμήθειες του Δημοσίου η ηλεκτρονική διακυβέρνηση προβάλλεται όχι μόνον ως το νέο εργαλείο ενδυνάμωσης της δημοκρατίας, αλλά και περιορισμού της σπατάλης. Εκτιμάται άλλωστε ότι στην πλήρη εφαρμογή της μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση κατά 20% των δαπανών του Δημοσίου. Το ελληνικό μοντέλο της ηλεκτρονικής - ανοιχτής διακυβέρνησης φαίνεται εμπνευσμένο από το αντίστοιχο που εφάρμοσε στις ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα. Στην αντίστοιχη ιστοσελίδα change.gov η ανταπόκριση των Αμερικανών πολιτών είναι πολύ μεγάλη. Εκεί μπορούν να παρακολουθούν και να ενημερώνονται για το σύνολο της κυβερνητικής δραστηριότητας, να προτείνουν ιδέες και πολιτικές αλλά και να διατυπώνουν ερωτήσεις. Η διαβούλευση των νομοσχεδίων δεν έχει την άμεση μορφή που έχει λάβει στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει προτροπή προς όλα τα μέλη της κυβέρνησης να παραθέτουν όσο το δυνατόν περισσότερη ενημέρωση για τις δραστηριότητές τους στο Διαδίκτυο.
Τον προσωπικό τους «Γολγοθά», τα «παθήματα» και την απελπισία τους για την οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν καθημερινά και την ανησυχία τους για την καταστροφή του περιβάλλοντος καταθέτουν πολλοί πολίτες στο Διαδίκτυο με αφορμή τη διαδικασία της ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης νομοσχεδίων.

ΘΟΔΩΡΕ , ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Για οσους δεν γνωριζουν το κ Θ.Καρουνο-

Γεννήθηκε το 1953, στον Μπαρσινίκο, ένα χωριό κοντά στο Μυστρά. Αποφοίτησε από την Σιβιτανίδειο Μέση Τεχνική Σχολή το 1970 και από το πρόγραμμα Λυκείου του πανεπιστήμιου της πολιτείας της Νέας Υόρκης το 1975. Σπούδασε κοινωνιολογία και στην συνέχεια επιστήμη υπολογιστών στην Νέα Υόρκη όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές του  σπουδές το 1983, και εν συνεχεία εργάστηκε ως προγραμματιστής στην ΙΒΜ, από το 1984-’87


Από το 1987 εργάστηκε στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής του Υπουργείου Προεδρίας, καθώς και ως σύμβουλος σε θέματα πληροφορικής και εκλογών του Υπουργού Εσωτερικών. Εν συνεχεία από το 1990 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως τεχνικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Διαχείρισης και Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων.

Από το 1995 έως το 2001 ηταν Διευθυντής του Κέντρου Δικτύων του ΕΜΠ και Τεχνικός Υπεύθυνος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Το 2001 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του ΕΔΕΤ και από το 2002 έως το 2004 Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Τον Δεκέμβριο του 2004 τοποθετήθηκε στη θέση του ειδικού διδακτικού προσωπικού στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών στο Εργαστήριο Διαχείρισης και Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων.
Σήμερα ειναι ερευνητής στο Εργαστήριο Διαχείρισης και Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων, εκπρόσωπος του ΕΜΠ στην Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, συμμετέχει στην επιτροπή πρωτοβουλίας για τον μαθητικό υπολογιστή, στην προώθηση των ελληνοποιημένων αδειών Creative Commons και σύμβουλος του Πρωθυπουργου κ Γ Παπανδρεου για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ειναι παντρεμένος με δύο παιδιά.

ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ