2 Νοεμβρίου 2009

ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ




Σικάγο

Διεθνής ερευνητική κοινοπραξία προσδιόρισε την πλήρη γενετική αλληλουχία του οικόσιτου χοίρου, ένα επίτευγμα που αναμένεται να βελτιώσει την στην κτηνοτροφία, να βοηθήσει στην καταπολέμηση ανθρώπινων ασθενειών και να προσφέρει νέα στοιχεία για τη διαδικασία της εξέλιξης.

«Ο χοίρος είναι μοναδικό ζώο, δεδομένης της σημασίας του ως πηγής τροφίμων, και επειδή χρησιμοποιείται ως ζωικό μοντέλο για τη μελέτη ανθρώπινων ασθενειών» εξήγησε στο AFP ο Λάρι Σουκ, καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ίλινοϊ και επικεφαλής του προγράμμματος.

Τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό της γενετικής αλληλουχίας προήλθαν από ένα χοίρο της αμερικανικής ράτσας Ντούροκ, μιας από τις πέντε βασικές ράτσες για την παραγωγή χοιρινού κρέατος και μιας από τις περίπου 200 εξημερωμένες ράτσες χοίρων σε όλο τον κόσμο.
«Δεδομένου ότι οι ενδημικές άγριες ράτσες υπάρχουν ακόμα, είναι συναρπαστικό να εξετάσουμε αυτό το ζώο προκειμένου να μάθουμε για τις γενομικές επιδράσεις της εξημέρωσης» πρόσθεσε ο Δρ Σουκ, αναφερόμενος στις μεταβολές που επέφερε στο γενετικό υλικό των χοίρων η τεχνητή επιλογή από τους ανθρώπους.
Το γονιδίωμα του χοίρου θα μπορούσε να συμβάλει και στην αντιμετώπιση ανθρώπινων ασθενειών, καθώς τα όργανα των χοίρων έχουν περίπου ίδιο μέγεθος με τα ανθρώπινα και η φυσιολογία τους είναι παρόμοια.
Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν μάλιστα ότι η γενετική τροποποίηση των γουρουνιών θα μπορούσε να επιτρέψει την παραγωγή οργάνων για μεταμόσχευση μέσα στα σώματα χοίρων.
Τα αποτελέσματα της πολυετούς έρευνας παρουσιάζονται τη Δευτέρα στο Ινστιτούτο Σάνγκερ του βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Wellcome Trust στο Χίνξτον της Αγγλίας.
phghdol