10 Μαρτίου 2010

Κατάργηση της βίζας έβγαλε η συνάντηση Παπανδρέου - Ομπάμα




Την κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να αρχίσει σε ένα περίπου μήνα.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον ως «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στην ελληνική οικονομία», προσθέτοντας ότι είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με όλους τους διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός κράτησε για το τέλος των δηλώσεών του την κύρια είδηση της συνάντησης με τον κ. Ομπάμα, η οποία σε συμβολικό και πολιτικό επίπεδο ερμηνεύεται ως ισχυρή και έμπρακτη κίνηση υποστήριξης της Ελλάδας. «Είναι, νομίζω, μια πολύ θετική χειρονομία, που δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά είναι και ουσιαστική» είπε ο κ. Παπανδρέου.
Την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου έτυχε, κατά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, και η πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από τον κ. Παπανδρέου τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη μάχη κατά της κερδοσκοπίας.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί αυτήν την πρωτοβουλία σημαντική και δεσμεύτηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση κατά την επόμενη συνάντηση των είκοσι πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G20).
O κ. Παπανδρέου ενημέρωσε επίσης τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, για τα δύσκολα μέτρα, όπως είπε, που έχουν ληφθεί αλλά και την «αποφασιστικότητα όλων μας» να προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές.
Για το Κυπριακό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε τη στήριξη του στις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για μία δίκαιη λύση, καθώς και για την ανάγκη «να υπάρξει ένα μήνυμα και προς την Τουρκία, για μια αποφασιστική βούληση στην επίλυση αυτού του προβλήματος, πάντα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Για την Τουρκία ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει, για την επικείμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και τη βούληση της Αθήνας να «να αναζωογονήσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με στόχο πάντα να λύσουμε ζητήματα, όπως παραδείγματος χάριν αυτό της υφαλοκρηπίδας. Σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε και τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών».
Τέλος ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την «Ατζέντα 2014», δηλαδή την πρόταση της Αθήνας για την ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή.
«Κάθε φωνή υποστήριξης είναι θετική, πόσο μάλλον από τις ΗΠΑ που όχι μόνο πολιτική αλλά και οικονομική δύναμη έχει» τόνισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Μπορούμε να μιλάμε δυναμικά, να παίρνουμε πρωτοβουλίες, η Ελλάδα να έχει λόγο. Αυτή η αναγνώριση δείχνει ότι πιάνουν τόπο οι κόποι και οι θυσίες».
Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση αν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ, απάντησε κατηγορηματικά «όχι, δεν ζητήσαμε οικονομική βοήθεια από κανένα. Αυτό που θέλουμε είναι να βάλουμε στη σωστή πορεία τη δική μας οικονομία» για να συμπληρώσει «θέλουμε να δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια και εδώ είναι αναγκαία η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αλλά και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, όταν ρωτήθηκε σχετικώς από τους δημοσιογράφους, τόνισε πως «αυτό είναι ένα θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι [οι Έλληνες] έχουν και διαθέτουν τις ικανότητες για να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό».
Πίσω από τις κλειστές πόρτες
Στη συνάντηση με τον κ. Ομπάμα συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης με τον κ. Ομπάμα αφορούσε στην οικονομία, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα φέρει το ζήτημα στη σύνοδο των G20.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι θα είναι έτοιμος να παρουσιάσει συγκεκριμένα πράγματα και, σύμφωνα με ελληνική πηγή, οι προτάσεις του κ. Ομπάμα ενδέχεται να είναι πιο προωθημένες και από την ευρωπαϊκή πρόταση.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, ο κ. Ομπάμα έδειξε κατανόηση στο ελληνικό πλαίσιο για τις σχέσεις της χώρας με με τις γειτονικές χώρες, το οποίο, όπως είπε αποδέχεται.
Σε σχέση με την ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως από την αμερικανική πλευρά δεν υπήρξε κανένα αίτημα και καμία πίεση για αύξηση της ελληνικής συμμετοχής.
Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, έχει πολύ συγκεκριμένη θέση στο θέμα, η οποία είναι απολύτως κατανοητή. Η Ελλάδα, όπως προβλεπόταν, θα αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ για ένα συγκεκριμένο διάστημα, στη διάρκεια του οποίου θα εκπαιδεύσει Αφγανούς πιλότους σε τύπους αεροσκαφών τα οποία διαθέτει και η Ελλάδα.

Ο κ. Ομπάμα στη διάρκεια των συνομιλιών έδειξε πολύ ενδιαφέρον και διάθεση να στρέψει την αμερικανική οικονομία προς την Πράσινη Ανάπτυξη, κάτι που φάνηκε και κατά τη συζήτηση που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ένταξη στο Visa Waiver Program
Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα κατάργησης της θεώρησης εισόδου στις ΗΠΑ (Visa Waiver Program) θα τεθεί σε εφαρμογή σε ένα μήνα. Η ανακοίνωση έγινε επισήμως από την υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζάνετ Ναπολιτάνο.
«Συγχαίρω τους εταίρους μας στην Ελλάδα για τη δέσμευσή τους να εφαρμόζουν αυστηρά κριτήρια σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και την ασφάλεια» ανέφερε η κα Ναπολιτάνο και υπογράμμισε τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών για την επίσκεψη Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ, καθώς «εργαζόμαστε μαζί για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ενδυναμώσουμε τις οικονομίες μας».
Η Αμερικανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αντικατοπτρίζει ένα σημαντικό βήμα εμπρός για τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας και έρχεται ως αποτέλεσμα του συντονισμού κινήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία δύο χρόνια.