Μια μπίρα την ημέρα, την οστεοπόρωση κάνει πέρα. Κι όχι μόνο την οστεοπόρωση, αλλά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο του προστάτη, το λέμφωμα, την άνοια, την αϋπνία, καθώς και εκφυλιστικές παθήσεις του νευρικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα η διουρητική της επίδραση βοηθά τον οργανισμό να ξεφορτώνεται ευκολότερα τοξίνες και λοιπές άχρηστες ουσίες. Ολα τούτα τα θετικά βέβαια συμβαίνουν αρκεί η μπίρα να είναι μία, άντε δύο κι όχι... πέντε.
Τα πλούσια ελέη του ζύθου αναδεικνύει όχι κάποια (προφανώς προκατειλημμένη) ομάδα αλκοολικών αλλά μια σειρά πρόσφατων, καθ' όλα επιστημονικών, ερευνών. Περισσότερο πρόσφατη μεταξύ αυτών η μελέτη του Πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια (UCD), σύμφωνα με την οποία η μπίρα αποτελεί ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης.Πιο συγκεκριμένα, αφού έβαλαν στο μικροσκόπιο εκατό διαφορετικές μάρκες μπίρας, οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου διαπίστωσαν πως το εν λόγω ποτό είναι πλούσιο σε πυρίτιο ή αλλιώς διαιτητική σιλικόνη.
Ακρως ευεργετικό, το πυρίτιο από τη μεριά του συμβάλλει στην υγεία των οστών (ενισχύει την πυκνότητά τους), των μαλλιών, του δέρματος, των νυχιών και των δοντιών. Σημειωτέον πως μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτό φέρονται να έχουν οι μπίρες που φτιάχνονται από κριθάρι και λυκίσκο.
ΠροστασίαΕπιπλέον, η διαιτητική σιλικόνη φέρεται να προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς εμποδίζει τη συσσώρευση μεγάλων ποσοστών αλουμινίου στον οργανισμό (τα άλατα αλουμινίου φέρονται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της εν λόγω νόσου). Ενδεικτικά, ερευνητές του ισπανικού Πανεπιστημίου Αλκαλά στη Μαδρίτη, αφού πρώτα μελέτησαν τους εγκεφάλους ποντικιών στα οποία χορηγούσαν αλουμίνιο και μπίρα, ανακοίνωσαν (τον Ιανουάριο του 2008) πως όσα από τα πειραματόζωα λάμβαναν «σχετικά υψηλή» ποσότητα μπίρας, εμφάνισαν μικρότερα ποσοστά συγκέντρωσης αλουμινίου.
Τα οφέλη του ζύθου, ωστόσο, δεν σταματούν στο πυρίτιο. Αντιθέτως, ποικίλλουν, καθώς η μπίρα ενώ από τη μια είναι φτωχή σε λίπη, χοληστερόλη, υδατάνθρακες και νάτριο, από την άλλη είναι εξαιρετικά πλούσια σε μαγνήσιο, σελήνιο, κάλιο, φώσφορο, βιοτίνη, καθώς και πλήθος βιταμινών Β (εκ των οποίων, συγκεκριμένα η B6 εμποδίζει την υψηλή συγκέντρωση ομοκυστεΐνης στο αίμα).
Ενδεικτικά, ερευνητές της διεύθυνσης δημόσιας υγείας της βασκικής επαρχίας Γκιπουζκόα στο Σαν Σεμπαστιάν, αφού πρώτα παρακολούθησαν για δέκα χρόνια 15.630 άνδρες και 25.808 γυναίκες ηλικίας 29 έως 69 ετών, οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν καρδιακά προβλήματα όταν ξεκίνησε η έρευνα, διαπίστωσαν πως οι άνδρες που έπιναν λίγο -ένα ποτήρι κρασί ή ένα μπουκάλι μπίρα την ημέρα- καθώς και εκείνοι που έπιναν λίγο περισσότερο -έως δύο ποτήρια κρασί, δύο με τρεις μπίρες ημερησίως- διέτρεχαν αντίστοιχα 35% και 51% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής απ' ό,τι αυτοί που δεν έπιναν καθόλου. Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Νοέμβρη.
Δύο μήνες αργότερα, τον Δεκέμβρη του 2009, το Γερμανικό Αντικαρκινικό Κέντρο της Χαϊδελβέργης ήρθε να παρουσιάσει σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου (AACR) στο Χιούστον τα «πρώιμα» αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία η μπίρα περιέχει ένα φλαβονοειδές ονόματι ξανθοχου?όλη το οποίο ενδέχεται να εμποδίζει την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.