10 Μαρτίου 2010

Εξασφάλισε στήριξη και... κατάργηση βίζας


Μπαίνουν οι Αμερικανοί στη μάχη κατά των κερδοσκόπων

Εξασφάλισε στήριξη και... κατάργηση βίζας

Τελευταία ενημέρωση:
Τη διαβεβαίωση του Αμερικανού προέδρου ότι θα συνδράμει στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας απέσπασε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο. Ο Μπαράκ Ομπάμα γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό ότι έχει δώσει εντολή κατάργησης της βίζας για τους Έλληνες που επιθυμούν να επισκεφτούν τις ΗΠΑ.
Ικανοποιημένος δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον 
Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο Ικανοποιημένος δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο Ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τον διαβεβαίωσε πως θεωρεί χρήσιμη, σημαντική και θετική την κοινή πρωτοβουλία Μέρκελ - Σαρκοζί - Γιούνκερ κατά της κερδοσκοπίας, την οποία επεδίωξε η Ελλάδα. Όπως διευκρίνισε, θα απασχολήσει και τις επόμενες συναντήσεις των G20, στην Ευρώπη και στη Ν. Κορέα.
"Πιστεύω πως κάθε φωνή υποστήριξης των προσπαθειών της χώρας μας είναι θετική, πόσο μάλλον και από τις ΗΠΑ που αποτελούν όχι μόνο μια πολιτική, αλλά και μια πολύ μεγάλη οικονομική δύναμη", είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι η στήριξη από ΗΠΑ και Ε.Ε. δικαιώνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. "Η αναγνώριση των πολύ σκληρών μέτρων δείχνει πως πιάνουν τόπο οι κόποι και οι θυσίες, αυτός ο αγώνας συνεχίζεται", πρόσθεσε.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε χαρακτηρίσει ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η  χώρα μας "διαθέτει τα μέσα για την επίλυση" της κρίσης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο και για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η επίλυση του Κυπριακού και η πρωτοβουλία για την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. έως το 2014. Εκτίμησε πως πρόκειται για διαδικασία καταλυτική στην επίλυση διμερών και άλλων προβλημάτων.
Υπογράμμισε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επίλυση της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας, της μοναδικής που αναγνωρίζει η Ελλάδα.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχει στην Τουρκία μια κατάσταση όπου πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας και ότι ο στρατός ασκεί σημαντική επιρροή, κάτι που αποδεικνύεται και από την παρουσία 30 έως 40.000 στρατού στην Κύπρο.
Σχολιάζοντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να εγκρίνει την κατάργηση της βίζας για την Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα. Η κατάργηση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε περίπου έναν μήνα από σήμερα 
Σε σχέση με την ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως από την αμερικανική πλευρά δεν υπήρξε κανένα αίτημα και καμία πίεση για αύξηση της ελληνικής συμμετοχής. Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, έχει πολύ συγκεκριμένη θέση στο θέμα, η οποία είναι απολύτως κατανοητή.
Η Ελλάδα, όπως προβλεπόταν, θα αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ για ένα συγκεκριμένο διάστημα, στη διάρκεια του οποίου θα εκπαιδεύσει Αφγανούς πιλότους σε τύπους αεροσκαφών τα οποία διαθέτει και η Ελλάδα.
Στη συνάντηση με τον κ. Ομπάμα εκτός του πρωθυπουργού μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.