4 Σεπτεμβρίου 2011

Ερχονται τα ιπτάμενα αυτοκίνητα (Σιγα την ειδηση!!)

Στο… χρονοντούλαπο της Ιστορίας επιδιώκουν να στείλουν οι επιστήμονες το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί σε κάθε μεγαλούπολη του κόσμου και ευελπιστούν ότι σε λίγα χρόνια θα έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν αυτοκίνητα που θα πετούν σαν αεροπλάνα.
Αρκεί, βέβαια, να καταφέρουν να τα κάνουν να απογειώνονται καθέτως και να μη χρειάζονται μεγάλες λεωφόρους για να προσγειώνονται και να απογειώνονται, όπως τα αεροπλάνα.
Στην προσπάθεια για την κατασκευή ιπτάμενων αυτοκινήτων έχουν επικεντρωθεί αρκετές κατασκευάστριες εταιρείες αλλά και εργαστήρια πανεπιστημίων. Μια τέτοια προσπάθεια αποτελεί και το πρόγραμμα MyCopter, στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες επιστήμονες από όλη την Ευρώπη υπό τον συντονισμό του Ινστιτούτου Βιολογικής Κυβερνητικής του Μαξ Πλανκ στο Τούμπινγκεν της Γερμανίας.
Εκεί πιστεύουν πως αν ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο προορίζεται για συχνή χρήση από τους επιβάτες του, πρέπει να έχει τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης χρησιμοποιώντας κάποιο είδος στροβιλοκινητήρα που θα του προσδίδει άνωση.
Ο δρ Μάικ Τζαμπ από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, που μετέχει στο πρόγραμμα, λέει στην εφημερίδα «Daily Telegraph» ότι μια σκέψη που κερδίζει έδαφος είναι όλα τα ιπτάμενα αυτοκίνητα να βρίσκονται σε ένα κεντρικό υπόστεγο και υπό την καθοδήγηση ενός αυτόματου πιλότου να κατευθύνονται σε σημεία παραλαβής επιβατών για να τους οδηγήσουν στον προορισμό τους.
Τα αυτοκίνητα θα κινούνται όλα μαζί σε έναν αεροδιάδρομο μεσαίου υψόμετρου και αφού αποβιβάζουν τους επιβάτες στους προορισμούς τους θα επιστρέφουν στο υπόστεγο με αυτόματο πιλότο. Η συντόμευση των ωρών πτήσης μόνο για τις αναγκαίες μετακινήσεις θα ελαχιστοποιήσει και τον απαιτούμενο χρόνο συντήρησής τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι, για παράδειγμα, ένα ελικόπτερο χρειάζεται περίπου μία ώρα συντήρηση για κάθε ώρα πτήσης.
Υπάρχουν όμως ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με εξελιγμένα συστήματα αισθητήρων ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις στον αέρα. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του θορύβου που θα εκπέμπει το σμήνος των αυτοκινήτων που θα πετά σε μικρό ύψος.
Αυτό ίσως αντιμετωπιστεί με την εκτροπή της εναέριας κυκλοφορίας σε περιοχές λιγότερο δομημένες. Και βεβαίως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, επειδή ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο χρειάζεται ειδικές γνώσεις πλοήγησης, πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα χειρισμού προσιτό στον μέσο άνθρωπο ώστε σε περίπτωση ανάγκης να πάρει στα χέρια του ο ίδιος τον έλεγχο του οχήματος.
 
=====================
Σ.Σ Η Νοτιαφρικανικη κατασκευαστικη εταιρεια MOLLER SKY CARS εχει ηδη πριν 7 χρονια κατασκευασει το Sky car - καθετου απογειωσεως και προσγειωσεως σε μια ακτινα 10 τ.μ και διατιθενται προς πωληση ομως καπου "κολλαει" αυτη η εφευρεση σχετικα με τις αδειες προς πωληση- ενω δεν χρειαζεται διπλωμα πιλοτου-