13 Οκτωβρίου 2011

Η Λιβύη γιορτάζει τη σύλληψη του Μοτασίμ Καντάφι, παρά τις συγκεχυμένες πληροφορίες

Πανηγυρισμούς προκάλεσε στην Τρίπολη η είδηση για την σύλληψη του Μοτασίμ Καντάφι
 
Τρίπολη, Λιβύη
Πυροβολισμοί και πυροτεχνήματα ακούστηκαν στην Τρίπολη, καθώς έγιναν γνωστές πληροφορίες για τη σύλληψη του γιου του Μουαμάρ Καντάφι, Μοτασίμ. Οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου δήλωσαν ότι συνέλαβαν και κρατούν τον Μοτασίμ, ωστόσο οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες. Εν τω μεταξύ, η γενέτειρα του Καντάφι εξακολουθεί να είναι για εβδομάδες πεδίο σφοδρότατων συγκρούσεων ανάμεσα στους κανταφικούς και τις δυνάμεις του Επαναστατικού Συμβουλίου.

Οι δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν και κρατούν στη Βεγγάζη έναν από τους γιους του Καντάφι, τον Μοτασίμ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν στην πολιορκούμενη Σύρτη μαζί με τους αντιστεκόμενους κανταφικούς.

Όπως διευκρίνισαν το εντόπισαν την Τρίτη την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει από την πόλη με αυτοκίνητο μαζί με μία οικογένεια.

Τον μετέφεραν το πρωί της Τετάρτης στη Βεγγάζη όπου και ανακρίνεται.

Την πληροφορία χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες έδωσαν στο Reuters τρία στελέχη του Συμβουλίου από τη Βεγγάζη και τη Σύρτη.

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι του Μεταβατικού Συμβουλίου στη Σύρτη δεν έχουν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Η πόλη πολιορκείται εδώ και βδομάδες από το Μεταβατικό Συμβούλιο που δηλώνει ότι η κατάληψη της θα είναι το συμβολικό τέλος του αγώνα του για την πλήρη κατάληψη της Λιβύης άρα και του πολύμηνου εμφύλιου πολέμου στη χώρα.

Τα ίχνη του Μοτασίμ –όπως και του πατέρα του και άλλων γιων του Καντάφι- είχαν χαθεί μετά την κατάληψη της Τρίπολης.

Η κατάσταση στο μέτωπο της έχει εξελιχθεί σε μια χαοτική σύγκρουση από σπίτι σε σπίτι, αναφέρουν οι πληροφορίες από την πολιορκημένη από τα τρία σημεία του ορίζοντα παραθαλάσσια πόλη 

Όποιος έχει στην κατοχή του όπλο είναι καλοδεχούμενος να ενταχθεί στις δυνάμεις του Συμβουλίου και να πολεμήσει. Κάποιοι αναλαμβάνουν ρόλο ανιχνευτή, προχωρώντας στη μέση του δρόμου για να εντοπίσουν εχθρούς, άλλοι τρέχουν κρατώντας τα Καλάσνικοφ τους πάνω από τα κεφάλια τους, με το δάχτυλο στη σκανδάλη, ενώ άλλοι πυροβολούν στα τυφλά γαζώνοντας με σφαίρες δέντρα ή κτίρια. Πολύ συχνά οι στρατιώτες αναγκάζονται να κρυφτούν για να αποφύγουν φίλια πυρά.

Η απειρία και η αφέλεια πολλών στρατιωτών του Συμβουλίου, το γεγονός ότι δεν ξέρουν την πόλη, ούτε ποιοι είναι οι στόχοι είναι μεταξύ άλλων οι λόγοι για τους οποίους η μάχη της Σύρτης συνεχίζεται επί εβδομάδες, επισημαίνει το Reuters. 

Το Συμβούλιο πολλές φορές έχει διακηρύξει ότι η πόλη θα περάσει στον έλεγχό του αλλά μέχρι σήμερα η πρόοδος παραμένει πολύ μικρή.

Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι άμαχοι αφού είναι άγνωστο πόσοι έχουν σκοτωθεί στην πόλη αφότου ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις. Οι προμήθειες σε νερό, τρόφιμα και καύσιμα, αλλά και φάρμακα και άλλα εφόδια έχουν περιοριστεί δραματικά και στα νοσοκομεία παραμένουν εκατοντάδες τραυματίες σχεδόν αβοήθητοι αφού οι γιατροί δεν έχουν τα μέσα, το χρόνο ή τους πόρους (ανθρώπινους και υλικούς) να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
ΑΠΕ/Reuters