Φαίνεται ότι και στην αρχαία Αίγυπτο έπασχαν πολλοί άνθρωποι από καρκίνο. Τα ίχνη του καρκίνου διαπιστώθηκαν αυτή τη φορά σε μούμια της πτολεμαϊκής εποχής. Είναι η δεύτερη αρχαιότερη με ίχνη από καρκίνο του προστάτη.
Στο περιοδικό International Journal of Paleopathology δημοσιεύθηκε άρθρο με τα πορίσματα εξετάσεων της μούμιας ‘Μ1’ ηλικίας 2.250 χρόνων, από την εποχή των Πτολεμαίων. Η μούμια βρίσκεται στο Μουσείο της Λισαβόνας.
Οι Πορτογάλοι παλαιοπαθολόγοι διαπίστωσαν με αξονικές τομογραφίες ότι η μούμια είχε πληθώρα μεταστάσεων πάχους 15 χιλιοστών στη λεκάνη, στο θώρακα, στην οσφυική περιοχή της σπονδυλικής στήλης, στο μηριαίο οστούν και τον βραχίονα.
Οι μεταστάσεις αυτές είναι χαρακτηριστικές για πρωτογενή καρκίνο του προστάτη, και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο.
Η ηλικία του αγνώστου νεκρού ‘Μ1’ υπολογίστηκε με ειδικές εξετάσεις του DNA μεταξύ 51 και 60 ετών, και φαίνεται ότι ο καρκίνος του προστάτη ήταν η αιτία του θανάτου του.
Παρά το γεγονός ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούνται οι ιδρυτές της ‘αποτελεσματικής’ θεραπευτικής στην ιατρική, διαπιστώνεται όλο και πιο συχνά ότι για τις καρκινοπάθειες δεν είχαν βρει αποτελεσματικό τρόπο διάγνωσης, αλλά και θεραπείας.
Μεγάλο το ποσοστό καρκινοπαθών στους αρχαίους λαούς
Τα τελευταία χρόνια με τη χρήση υπερσύγχρονων αξονικών τομογράφων υψηλής ανάλυσης οι αρχαιοπαθολόγοι διαπιστώνουν όλο και πιο συχνά ως αιτία θανάτου τον καρκίνο.
Έτσι εκτιμούν ότι το ποσοστό των καρκινοπαθών στους αρχαίους πολιτισμούς θα πρέπει να ήταν υψηλότερο από όσο υποθέταμε μέχρι σήμερα.
Ορισμένοι μάλιστα παλαιοπαθολόγοι πιστεύουν πως οι άνθρωποι στην αρχαία εποχή ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι σε καρκινογόνες ουσίες, διότι π.χ. χρησιμοποιούσαν φωτιά για να μαγειρέψουν και να ζεσταθούν.
Μέχρι σήμερα επικρατούσε η άποψη, ότι ο καρκίνος ήταν μία από τις ασθένειες της βιομηχανικής εποχής και πως σε παλαιότερες εποχές το ποσοστό των καρκινοθπαθών ήταν είτε ανύπαρκτο, είτε αμελητέο.
Ας σημειωθεί, ότι η πρώτη μούμια που διαπιστώθηκε καρκίνος του προστάτη ήταν μία μούμια ηλικίας 2.700 χρόνων ενός Σκύθη βασιλιά.