1 Νοεμβρίου 2011

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Αθήνα
Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων αποτέλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο μετατράπηκε η κυβερνητική σύσκεψη της Τρίτης, μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις (Μιλένα Αποστολάκη) και τις δηλώσεις βουλευτών ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπανδρέου (όπως της Βάσως Παπανδρέου και της Εύας Καϊλή).

Αναλυτικά, σε δισέλιδη επιστολή της, η Μιλένα Αποστολάκη εκφράζει την κατηγορηματική διαφωνία της με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλεία, προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α' Θεσσαλονίκης, Εύα Καϊλή με τη σειρά της κατέθεσε επιστολη, λέγοντας ότι αν επιμείνει η κυβέρνηση στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η ίδια θα ανεξαρτητοποιηθεί.   Παράλληλα ζήτησε σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας με άλλον πρωθυπουργό.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κ.Παπούλια ζητά η Βάσω Παπανδρέου, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση σωτηρίας με ορίζοντα τη διασφάλιση του πακέτου που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου και στη συνέχεια προσφυγή στις κάλπες. «Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία» δήλωσε η πρώην υπουργός.

Τη μεσολάβηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να επιτευχθεί μία στοιχειώδης συμφωνία μεταξύ Παπανδρέου-Σαμαρά προτείνει ο Μίμης Ανδρουλάκης.
Στο μεταξύ, για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις σχετικά με το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ενημέρωσε νωρίτερα τηλεφωνικώς ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την νέα δανειακή σύμβαση, ανήγγειλε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρηςπροανήγγειλε πρωτοβουλία συνεννόησης με τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σύρονται σε κάλπες που δεν θα είναι κάλπες δημοψηφίσματος αλλά κάλπες εκλογών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Ο,τι και να είναι ένα είναι σίγουρο, ο λαός μας θα σηκώσει το ανάστημά του και θα πει ένα συντριπτικό "όχι" στην πολιτική της λιτότητας, ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας για την Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών «με συμφωνία όλων των κομμάτων, με κυβέρνηση εθνικής ενότητας». 

Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης τάσσεται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και την κοινωνία σε διλήμματα.