Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στην «Κ»
Στο τέλος του μνημονιακού δρόμου βρίσκεται και η διάλυση του ευρώ
Ο έλεγχος των τραπεζών πρέπει να είναι δημόσιος, γιατί ζουν με δημόσιο χρήμα
Το πρόβλημα είναι η ύφεση, η φοροδιαφυγή και η συστηματική φοροαπαλλαγή εχόντων και κατεχόντων.
Η πρώτη οφθαλμοφανής αλλαγή στα γραφεία του Συνασπισμού, στην πλατεία Κουμουνδούρου, σε σύγκριση με τα προ 6ης Μαΐου ισχύοντα είναι τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, που αρχίζουν να παραπέμπουν σε κόμμα εξουσίας. Στο προεδρικό γραφείο του εβδόμου ορόφου, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι όσο ψηλότερα ανεβαίνει τόσο ισχυρότερα είναι τα μποφόρ που έχει να αντιμετωπίσει. Κάτω από έναν πίνακα του Χρίστου Καρρά, που απεικονίζει περιστέρια (το γερμανικό περιοδικό Stern είδε ένα πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα, εμείς όχι), ο 38χρονος πολιτικός που βρέθηκε ξαφνικά να διεκδικεί την πρωθυπουργία μετράει προσεκτικά τα λόγια του και δεν αφήνει την αισιοδοξία να πνίξει τον ρεαλισμό.
«Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι ο κόσμος που μας ψήφισε είναι στο σύνολό του ιδεολογικά τοποθετημένος στην Αριστερά» εξομολογείται. «Ως ένα βαθμό, : Υποστήριξαν αναφανδόν το Μνημόνιο που οδηγεί στην καταστροφή, ύστερα οδήγησαν τη χώρα σε νέες εκλογές ενώ μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, ευελπιστώντας ότι θα μας χρεώσουν την ευθύνη. Και τώρα μας πολεμούν με τα πιο παλαιομοδίτικα μέσα, τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα που οδήγησαν την Ελλάδα στη δεινή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα».
Στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή του και στους τίτλους των εφημερίδων που έχει μπροστά του κυριαρχούν οι εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας και οι προειδοποιήσεις ξένων αξιωματούχων για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ. «Η απειλή για το μέλλον του ευρώ δεν προέρχεται από την Ελλάδα, ούτε βέβαια από τον ΣΥΡΙΖΑ» θα μας πει. «Δείτε τι γίνεται στην Ισπανία, δείτε την αγωνία της Ιταλίας, την πεποίθηση που εδραιώνεται ευρύτερα ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να επιβιώσει με τη σημερινή της μορφή αν δεν γίνουν μεγάλες αλλαγές, που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο της λιτότητας. Το πρόβλημα δεν είναι στενά ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, επομένως και η λύση του δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή. Αυτό είναι το μήνυμά μας».