Υπό τον ασφυκτικό κλοιό του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις της περιοχής, που εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια προκλητική αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων τους και της πολυδάπανης ζωής που κάνουν.
Το ΣΔΟΕ προχώρησε από το 2011 έως και σήμερα στο άνοιγμα περισσότερων από 350 τραπεζικών λογαριασμών που «έβγαζαν μάτι» και τους κάνει «φύλο και φτερό», διερευνώντας κατά πόσο υπήρξε φοροδιαφυγή, παρά τα συνεχή προβλήματα που συνεχίζουν να δημιουργούν οι τράπεζες.
Σε 10 τουλάχιστο περιπτώσεις που έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι τελευταία, προέκυψαν «λαυράκια» σύμφωνα με τον διευθυντή του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρη Μαυρίδη, που προίσταται της όλης επιχείρησης. Σε μία από τις υποθέσεις όπου η έρευνα έχει τελειώσει, διαπιστώθηκε ότι ένας γιατρός δεν μπορούσε να δικαιολογήσει με βάση , τα εισοδήματα που είχε δηλώσει στα τελευταία 5 έτη, καταθέσεις ύψους περίπου 2 εκ. ευρώ. Σε μια δεύτερη περίπτωση, ένας εισαγωγέας εμφάνιζε για το διάστημα των προηγούμενων 5-6 χρόνων, μια σημαντική απόκλιση, της τάξης των περίπου 5 εκ. ευρώ, μεταξύ των καταθέσεων και των δηλωμένων εισοδημάτων του. Η εκτίμηση των στελεχών του ΣΔΟΕ είναι ότι η φοροδιαφυγή διατρέχει όλο το φάσμα της οικονομίας ενώ χαρακτηρίζουν την έρευνά τους ως δυναμική, αφού μόλις προκύψουν νέα στοιχεία ανοίγουν αντίστοιχα και νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί.
Στο στόχαστρο όμως του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται και το παραεμπόριο, το οποίο έχει αρχίσει κι οργιάζει ειδικά στη Θεσσαλονίκη, αποστερώντας έσοδα από το ελληνικό δημόσιο και προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στο υγιές εμπόριο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση ενός Βούλγαρου πολίτη που έχει συστήσει μονοπρόσωπη ΕΠΕ στη χώρα μας και μέσα σε διάστημα ορισμένων μηνών μόνο, έχει πραγματοποιήσει εισαγωγές περίπου 70 κοντέινερ, τα 65 από τον Πειραιά και τα 4-5 από Θεσσαλονίκη. Οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ συγκεντρώνουν ήδη στοιχεία και αναμένονται σύντομα αποτελέσματα.
Ο κ Μαυρίδης επικαλούμενος στοιχεία ειδικών μελετών που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προσδιόρισε τον κύκλο εργασιών του παραεμπορίου στην Ελλάδα περίπου στα 20 δισ. ευρώ, που σημαίνει μια μεγάλη απώλεια εσόδων δις ευρώ από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος για λογαριασμό του κράτους.
Λεωνίδας Λιάμης-Εθνος