Ο ΝΕΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
«Κυρίαρχη προτεραιότητα της πολιτικής μας είναι η αξιοποίηση της δύναμης της ομογένειας» δηλώνει ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Τσιάρας, σε αποκλειστική συνέντευξη του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ, την επομένη της ορκωμοσίας του.
Βουλευτής Καρδίτσας από το 2004, γιατρός στο επάγγελμα, με ιδιαίτερη αγάπη στις ξένες γλώσσες- μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και μαθαίνει, στα ειδικά τμήματα της Βουλής, ρωσικά και ιταλικά- ο κ. Τσιάρας καλείται, μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, να δώσει σαφείς απαντήσεις στην αγωνία της ομογένειας.
«Προσωπικά, πιστεύω ότι η ομογένεια ήταν πάντα μια πολύ μεγάλη δύναμη για την πατρίδα μας. Και αυτή ειδικά την περίοδο, τη δύναμη αυτή πρέπει να την αξιοποιήσουμε» αναφέρει και προσθέτει: «Είναι γνωστό ότι πρέπει όλοι οι Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται, με το δικό τους τρόπο, να επηρεάσουν τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τη χώρα μας και, σε ένα μεγάλο βαθμό, μπορούν να το κάνουν μέσα από την παρουσία, την ενεργοποίηση, τη δραστηριότητα των ελληνικών κοινοτήτων. Πιστεύω ότι κάθε Έλληνας και Ελληνίδα μπορεί να γίνει πρεσβευτής της Ελλάδας, αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή», τονίζει, εξηγώντας όμως ότι «και η προσπάθεια, το ενδιαφέρον και η πραγματική αγάπη της όποιας ελληνικής Πολιτείας απέναντι στο ομογενειακό στοιχείο πρέπει να εκφράζεται μέσα από δράσεις μιας συγκεκριμένης πολιτικής δομής».
«Οι εκκρεμότητες, από την μία πλευρά και οι προτεραιότητες, από την άλλη, είναι αρκετές. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να δει κανείς» προσθέτει ο κ. Τσιάρας αναφέροντας πως «προτεραιότητες, είναι η δημιουργία μιας συνεχούς και συστηματικής επικοινωνίας του Απόδημου Ελληνισμού με την ελληνική πολιτεία, αξιοποιώντας τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και επαφής, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που λέγεται ελληνική διασπορά σε σταθερή βάση με μακροχρόνιες πρωτοβουλίες και δράσεις, ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της ελληνικής πολιτείας και των ομογενειακών οργανώσεων του εξωτερικού, η διατήρηση και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε ομογενείς και σε φιλέλληνες, η ενεργοποίηση της νεολαίας και βεβαίως η στήριξη τμημάτων του ελληνισμού που χρίζουν βοηθείας».
Ιδρυτής του Συνδέσμου ελληνοαμερικανικής φιλίας στην Καρδίτσα πριν από 20 χρόνια εκφράζοντας ένα προσωπικό ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα, ο κ. Τσιάρας βρισκόταν σήμερα στη θέση του αρμοδίου υφυπουργού ικανού να επηρεάσει τη σχέση των ομογενών με την πατρίδα τους. «Η απόφαση έχει να κάνει με την μεγάλη τιμή που μου έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας, τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω και μέσω αυτής της συνέντευξης» τονίζει.
Ο υφυπουργός, όπως ο ίδιος εξηγεί, μέσα από τη βουλευτική του δραστηριότητα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί πολλές και διαφορετικές κοινότητες ομογενών, σε πολλές περιοχές του κόσμου και να κρατήσει επαφή, μέχρι σήμερα, με ανθρώπους που υπηρετούν και εκφράζουν το ομογενειακό στοιχείο, σε πολλές χώρες. Χώρες που, όπως είπε, συμμετέχουν στον ΟΣΕΠ (Οικονομική Συμφωνία των χωρών του Ευξείνου Πόντου), στον οποίο συμμετείχε και ο ίδιος ως κοινοβουλευτικός, τα τελευταία τρία χρόνια. Από αυτούς τους ανθρώπους δέχεται, από χθες, συγχαρητήρια τηλεφωνήματα αλλά και την έκφραση της αγωνίας της ομογένειας «για το πώς μπορούν να πάνε από εδώ και πέρα τα πράγματα του Απόδημου Ελληνισμού και οι δυνατότητες στήριξης όλων των δράσεων που, κατά το πρόσφατο παρελθόν, είχαν υποστηριχθεί από την ελληνική πολιτεία, εάν μπορούν να τύχουν συνέχειας και υποστήριξης μέσα από τη σημερινή πραγματικότητα».
«Η αλήθεια είναι» αναφέρει «ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, οι δυνατότητές μας στενεύουν, κυρίως μέσα από τα δεδομένα της οικονομικής πραγματικότητας που βιώνει η χώρα. Πρέπει να δει κανείς τί δυνατότητες υπάρχουν και πώς μπορεί να υποστηρίξει ορισμένες δράσεις από εδώ και πέρα, κάνοντας το καλύτερο δυνατόν για τους ομογενείς, αλλά πολύ περισσότερο δημιουργώντας ισορροπίες μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον».
Μέσα σε αυτό το τοπίο, το ΑΜΠΕ, όπως είπε, «μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια που θα γίνει από το ΥΠΕΞ και ειδικά από τον Απόδημο Ελληνισμό, στη μεταφορά και διάδοση των μηνυμάτων, στην εμψύχωση των ομογενών, την ενδυνάμωση των σχέσεων που πρέπει να δημιουργήσουμε από εδώ και πέρα, σε μία εντελώς διαφορετική βάση από το παρελθόν, με όλους τους απόδημους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται, που θα μας επιτρέψει την καλύτερη επικοινωνία και σχέση με όλους τους ομογενείς».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ