1 Αυγούστου 2013

Η αναταραχή στην Αίγυπτο δεν φοβίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις -

Η αναταραχή στην Αίγυπτο δεν φοβίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ποιες οι εκτιμήσεις του αντιπροέδρου του Ελληνο – Αραβικού Επιμελητηρίου Παντελή Αντάρ για την κατάσταση στην Αίγυπτο. Πόσο έχουν επηρεαστεί οι εκεί ελληνικές επιχeiρήσεις, πού υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες
 της Άννης Καρολίδου 
 
Εκτόνωση της πολιτικής κρίσης στην Αίγυπτο προβλέπει ο αντιπρόεδρος του Ελληνο- Αραβικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης , Παντελής Αντάρ, ο οποίος τονίζει ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας- Αιγύπτου, στην τελευταία δύσκολη διετία,  έχουν μία μείωση της τάξης του 10%, σχετικά μικρή, ακριβώς επειδή οι Έλληνες επιχειρηματίες αναμένουν βελτίωση της κατάστασης στη βορειοαφρικανική χώρα. 
 
Μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε ο κ. Αντάρ στη Voria.gr, δεν έχουν καταγραφεί …πιστόλια, από αιγυπτιακές επιχειρήσεις προς ελληνικές εξαγωγικές, οι οποίες βεβαίως, σε εποχή γενικότερης οικονομικής κάμψης, είναι προσεκτικές ούτως ή άλλως και δεν προχωρούν σε μεγάλα ανοίγματα. 
 
Οι προβλέψεις για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στην Αίγυπτο είναι παρακινδυνευμένες, αλλά ο κ. Αντάρ υποστηρίζει πως η χώρα, που στηρίζει την οικονομία της στον εισερχόμενο τουρισμό και βασίζεται στις εισαγωγές τροφίμων και βασικών ειδών κατανάλωσης, δεν μπορεί παρά να επανακάμψει γρήγορα στο δρόμο της πολιτικής ομαλότητας, μέσα από ένα σύστημα διακυβέρνησης που θα αποκλείει ακρότητες. 
 
Προς το παρόν, οι ελληνικές επιχειρήσεις που κάνουν business στην Αίγυπτο, λειτουργούν κανονικά, αντιμετωπίζοντας την έκρυθμη κατάσταση σαν εσωτερικό πρόβλημα της χώρας.
 
«Τα προβλήματα που βάζουν σε σκέψεις τους ξένους επιχειρηματίες, αφορούν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της αιγυπτιακής οικονομίας. Οι Έλληνες που σχεδίαζαν παραγωγικές επενδύσεις στην Αίγυπτο και τελικά τις ανέβαλαν, δεν επηρεάσθηκαν από τις πολιτικές εξελίξεις αλλά περισσότερο από τις εκεί οικονομικές συνθήκες», λέει ο αντιπρόεδρος του Ελληνο- Αραβικού Επιμελητηρίου και συμπληρώνει: «Η Αίγυπτος μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις γιατί αφενός έχει κάποια βιομηχανική υποδομή  και αφετέρου, ειδικές διμερείς συμφωνίες με τα κράτη του Κόλπου, για αδασμολόγητες εμπορικές συναλλαγές».
 
Ευκαιρίες στις χώρες του Κόλπου
 
Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος έχει εξασφαλίσει οικονομική υποστήριξη από αραβικά κράτη, ενώ βρισκόταν σε συζητήσεις με το ΔΝΤ για δάνειο 4,8 δισ. δολαρίων. 
 
Η Αίγυπτος είναι μία μεγάλη αγορά για την Ελλάδα, που εξάγει αλουμίνιο, μηχανήματα, τρόφιμα, ηλεκτρολογικό υλικό, τσιμέντο αλλά και βαμβάκι, ενώ εισάγει λιπάσματα, σιδηρο- χάλυβα και προϊόντα πετρελαίου.  
 
Για τον κ. Αντάρ, οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, υπάρχουν στα κράτη του Κόλπου όπου μπορούν να αναπτύξουν δραστηριότητα εταιρείες των κλάδων κατασκευών και δομικών υλικών, αρκεί να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από τις Τράπεζες τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές. 
 
«Εκτός από τις χώρες του Κόλπου, σε άνοδο και με καλές προοπτικές είναι το εξαγωγικό μας εμπόριο με το Λίβανο, την Ιορδανία,  ακόμη και το Ιράκ.  Επίσης, προοπτικές ανάπτυξης του εμπορίου και των συνεργασιών υπάρχουν με το Μαρόκο, όπου το καθεστώς έχει πάρει μέτρα για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και κοινωνική ηρεμία», δήλωσε ο κ.Αντάρ, επίτιμος πρόξενος του Μαρόκου στη Θεσσαλονίκη. 
 
Οι επιχειρηματικές συνεργασίες και οι εμπορικές σχέσεις θα μπορούσαν πολύ ανετότερα να αναπτυχθούν εάν υπήρχε απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Ελλάδα, κάτι που ισχύει για παράδειγμα και για τη Σαουδική Αραβία. 
 
«Ειδικά για το Ιράκ θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια δραστηριοποίησης ελληνικών επιχειρήσεων, ήδη Έλληνες έχουν κάνει τα πρώτα βήματα στην περιοχή του Κουρδικού Ιράκ. Αλλά θα πρέπει η ελληνική Πολιτεία, το υπουργείο Εξωτερικών, να βοηθήσει περισσότερο για την οργάνωση των ελληνικών αντιπροσωπειών και των γραφείων ΟΕΥ στο Ιράκ. Να ενισχυθεί το Γραφείο ΟΕΥ στο Ερμπίλ, που στηρίζεται αποκλειστικά στον κ. Δούκα. Εμείς ως Επιμελητήριο , σκεπτόμαστε την οργάνωση μίας επιχειρηματικής αποστολής στην περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Αντάρ, διευθυντής εξαγωγών της Olympia Electronics.  
 
Nα σημειωθεί ότι σε αυτή τη μεγάλη χώρα, όπου υπάρχει πεδίο για τις ελληνικές τεχνικές εταιρείες στο πλαίσιο των έργων ανοικοδόμησης, μεγάλη διείσδυση έχουν οι επιχειρήσεις της γειτονικής Τουρκίας.  
 
Πηγή: voria.gr