Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism
http://PanhellenicPost.com
http://PanhellenicPost.com
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό εγχείρημα του Δήμου Πωγωνίου, με την ίδρυση του Δημοτικού Ελεύθερο Ανοικτού Πανεπιστημίου (Δ.Ε.Α.Π.) αξίζει να χαιρετισθεί ιδιαίτερα.
Αξίζει να επιτύχει.
Και αξίζει να βρει μιμητές.
Δεν είναι μόνον ο τόπος (ελληνοαλβανικά σύνορα) που καθιστούν την προσπάθεια αυτή πραγματικά πολυσήμαντη. Κατά τη γνώμη μας, εκείνο που κάνει ξεχωριστό το εγχείρημα, είναι ότι αντιστρατεύεται την μέχρι σήμερα -λίγο έως πολύ- κρατούσα αντίληψη πως τα πνευματικά Ιδρύματα πρέπει να λειτουργούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Στην περίπτωση, έχουμε ένα χωριό, το Δελβινάκι. Και έχουμε τους δημότες του Πωγωνίου να τους δίνεται η δυνατότητα να μεθέξουν στην πανδεσία της Δια Βίου Μάθησης. Πρωτοπορεί ο Δήμος. Τολμάει, σε μια δύσκολη εποχή και σε μιά “δυσπρόσιτη” περιοχή, να επενδύσει στην Παιδεία.
Ιδιαίτερα για τους Έλληνες του εξωτερικού, το παράδειγμα αυτό αποτελεί ιδιαίτερη ενίσχυση της δικής τους προσπάθειας στο πολυπολιτισμικό μωσαϊκό όπου διαβιούν, να προστατέψουν την ελληνική γλώσσα, να εξωτερικεύσουν τον ελληνικό πολιτισμό και να διατηρήσουν τις ελληνικές παροδόσεις.
Το επιτυγχάνουν αυτό με τα ελληνικά σχολειά, αλλά και με τις Έδρες Νεοελληνικών Σπουδών σε διάφορα Πανεπιστήμια.
Η εποχή μας, εκτός από την οικονομική κρίση για την οποία θα καταγραφεί ιστορικά, ίσως και εξ αιτίας αυτής, πραγματοποιεί μία στροφή προς τις ρίζες, προς την αναζήτηση των αξιών και των παραδόσεων. Κοιτίδα αυτών, ο ελληνικός πολιτισμός. Χάρη σ΄αυτόν ο κόσμος διήλθε ιστορικές περιόδους μαύρης δουλείας και βγήκε λαβωμένος μεν, αλλά ζωντανός.
Ιδιαίτερα στον ελληνισμό, μέσα από κρυφά σχολειά που κι αν υπήρξαν κι αν δεν υπήρξαν ως τόποι και ως ιδρύματα, όπως τουλάχιστον ορισμένοι θέλουν να μας πείσουν σήμερα, εντούτοις σαφώς και βρίσκονταν ενεργητικά στη συνείδηση του υπόδουλου λαού που περνούσε όπως μπορούσε την ελληνική γλώσσα στα παιδιά και τα εγγόνια του…
Στην αναζήτηση των αξιών, είναι περισσότερο από χρήσιμα, είναι απαραίτητα ιδρύματα όπως το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σε ισομερή σημασία βρίσκεται και η κατανόηση της επικαιρότητας. Μέσα από τα ιδρύματα αυτά, μέσα από τη γνώση και την πνευματική ανάταση, θα προωθηθεί και θα τονωθεί η αισιοδοξία, συστατικό απαραίτητο και θεμελιακή προϋπόθεση για να οδηγηθεί ο τόπος και πάλι στην οικονομική ανάπτυξη και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού. Αλλά όχι μόνον αυτό.
Η σημερινή κρίση που βιώνει η Ελλάδα μπορεί να έχει ως εμφανές αποτέλεσμα την οικονομική δυσπραγία, ως κύριο αίτιο, όμως, έχει την κρίση αξιών. Είναι κρίση ηθικής. Είναι κρίση της Κοινωνίας. Είναι κρίση της Εκπαίδευσης.
Ανάχωμα σ΄αυτό, θα αποτελέσει το ιδρυθέν Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Σε τελευταία ανάλυση, καλύτερο αντίδοτο στην διαφθορά, είναι η Γνώση.