17 Οκτωβρίου 2013

Στο Γιοχάνεσμπουργκ, την σκυτάλη παραδίδει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων εξ Αιγύπτου Νοτίου Αφρικής Κώστας Γεωργίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΤΣΙΚΑ
Αποστολή: Γιοχάνεσμπουργκ


Ξεκίνησε 20 ετών παιδί από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σήμερα, 63 ετών, ο μηχανολόγος και επιχειρηματίας Κώστας Γεωργίου συμπληρώνει 12 ολόκληρα χρόνια ως Πρόεδρος του ιστορικού Συνδέσμου Ελλήνων εξ Αιγύπτου και Σουδάν της Νότιας Αφρικής και αποφασίζει από αύριο να παραδώσει την σκυτάλη στους νεώτερους… Δύσκολη απόφαση…

Συναντήσαμε τον κ. Γεωργίου στην μεγάλη μηχανουργική επιχείρηση που διατηρεί από το 1974 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, την GV SUPREME CC Group Engineering, σε μία έκταση 3.500 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή του Τζέρμιστον. «Είναι η ίδια επιχείρηση, με το ίδιο όνομα, που άνοιξα όταν πρωτοήρθα στη Νότιο Αφρική», μάς λέει με συγκίνηση, ξετυλίγοντας την ιστορία της ζωής του, από την Αίγυπτο μέχρι που έφτασε εδώ.

Χωρίς ο ίδιος να το δείχνει, φαίνεται ο κόμπος στον λαιμό του, όταν μιλάει για τα παιδικά του χρόνια: για τους γονείς του που ήρθαν από την Κύπρο στην Αλεξάνδρεια, για τον τεράστιο σε πληθυσμό ελληνισμό της Αιγύπτου εκείνα τα χρόνια, για την Τοσιτσαία, για το Πρακτικό σχολείο του στο Σάτμπι της Αλεξάνδρειας, για την Φαμιλιάρειο Σχολή Εργοδηγών, όπου πήρε τις επαγγελματικές του βάσεις για μία ολόκληρη ζωή…

«Ξέρετε, για να πάρω το πτυχίο μου, έπρεπε τότε με τον νόμο του αιγυπτιακού κράτους να κάνω 5.000 ώρες εξάσκηση. Για αυτόν τον λόγο, επέλεξα την νυκτερινή Φαμιλιάρειο Σχολή, μία σχολή Εργοδηγών», μάς εξηγεί. «Τότε, φοιτούσαμε κάπου 80 ελληνόπουλα εκεί. Μαθαίναμε λοιπόν την τέχνη το βράδυ, και εγώ και κάποιοι άλλοι, εργαζόμασταν το πρωί, για να εξασφαλίσουμε γρήγορα την, απαιτούμενη από το κράτος, επάρκεια». Έτσι κι έγινε! Ο Κώστας Γεωργίου, σε ηλικία 20 ετών είχε όλα πλέον τα εφόδια που τού είχε δώσει ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός και το αγαπημένο του Μισίρι, για να ανοίξει τα φτερά του.

Οι συγκυρίες το επέτρεψαν γρήγορα. Μόλις 2-3 μήνες πέρασαν, ένα σύντομο διάστημα από την Ελλάδα και ο ερχομός στο Γιοχάνεσμπουργκ, το 1970, ήταν ήδη ο επόμενος μεγάλος σταθμός που θα άλλαζε ολόκληρη την ζωή του.

«Όταν έφτασα στην Νότιο Αφρική, ήταν ίσως και πέντε χιλιάδες οι Αιγυπτιώτες που είχαν ήδη καταφθάσει εδώ για δουλειά, έχοντας αρχίσει να μεταναστεύουν ακόμη και από το 1955…», θυμάται ο ίδιος.        
Τέσσερα χρόνια αργότερα, έχοντας απασχοληθεί σαν υπάλληλος σε κάποια εταιρεία, το 1974, αποφασίζει να κάνει το δεύτερο μεγάλο βήμα και ανοίγει την δική του επιχείρηση, που τον έκανε έναν από τους πρωτοπόρους του είδους στη Νότια Αφρική, φτιάχνοντας ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται για μηχανήματα εκσκαφής ορυχείων κάρβουνου. Μία οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία τον στηρίζουν οι δύο γιοι του, ο Ηλίας και ο Ντίνος, οι οποίοι είναι πάντα στο πλευρό του.

Ο Κώστας Γεωργίου, όμως, ποτέ δεν ξεχνά την όμορφη Αλεξάνδρεια και το ευλογημένο Μισίρι, που τον οδήγησε στην επιτυχία. Συμμετέχει ενεργά από τις πρώτες ημέρες του ερχομού του στο Γιοχάνεσμπουργκ, στον Σύνδεσμο των Ελλήνων εξ Αιγύπτου στη Νότιο Αφρική. Δραστηριοποιείται. Βοηθάει τους παλαιότερους. Φέρνει καινούργιες ιδέες. Προσφέρει όσο μπορεί, όπως όλοι οι Αιγυπτιώτες…

Και τον Ιανουάριο του 2002, δώδεκα και κάτι χρόνια πριν από σήμερα, αναλαμβάνει στους ώμους του να οδηγήσει ως μπροστάρης πλέον το βαρύ έργο του ιστορικού αιγυπτιώτικου σωματείου και γίνεται ο 7ος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων εξ Αιγύπτου.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Πρόεδρος Κώστας Γεωργίου επιχειρεί να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τον Σύλλογο, με σημαντικές πρωτοβουλίες για τις οποίες τιμήθηκε πέρυσι και από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, ενώ ο ίδιος συναντήθηκε και με όλους τους μεγάλους ηγέτες της Νότιας Αφρικής, μεταξύ αυτών με τον Νέλσον Μαντέλα και τον μετέπειτα πρώην Πρόεδρο Τάμπο Μπέκι (βλέπετε την κάτω φωτογραφία), βρισκόμενος πάντοτε σε απόλυτη συνεργασία και με τον μέχρι πρότινος Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Στέφανο Ταμβάκη, επίσης Αλεξανδρινό, με τον οποίο τρέφει βαθιά φιλία. 
 
Μέσα στις πολλές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβάνονται και δύο μεγάλα ταξίδια του Συνδέσμου στην Αίγυπτο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στη γη των γονέων τους.
Παράλληλα, με δικές του προτάσεις, βελτιώνεται και το καταστατικό του Συλλόγου και ο φορέας επεκτείνεται και με τους Έλληνες εκ Σουδάν, διότι η αριθμητική συρρίκνωση των Αιγυπτιωτών είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται.

«Σήμερα, έχουμε μείνει κάπου 300 Αιγυπτιώτες στην Νότιο Αφρική», μάς εξηγεί. Και δεν κρύβει την αγωνία του για το μέλλον του Συλλόγου, ο οποίος κινδυνεύει με περαιτέρω συρρίκνωση. «Οι περισσότεροι που είχαν έρθει στη Νότιο Αφρική, τότε, στη δεκαετία του ’60 και του ’70, ήταν μεγάλης ηλικίας. Άνθρωποι ήδη φτασμένοι επαγγελματικά, που πρόκοψαν», μάς προσθέτει. «Πολλοί από αυτούς μάς εγκατέλειψαν ήδη για πάντα! Άλλοι πήραν τον δρόμο τους για την Αυστραλία, ξεκινώντας μία δεύτερη μετανάστευση. Τα Μέλη του Συνδέσμου μειώθηκαν. Και η μεγάλη πρόκληση του σήμερα είναι το πώς οι νεότεροι θα μπορέσουν να αποτελέσουν πλέον την συνέχεια του Συνδέσμου, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο», όπως μάς εξηγεί, διότι πρόκειται για Αιγυπτιώτες δεύτερης γενιάς.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΣΚΥΤΑΛΗ

Σε αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή, σε αυτό το μεταίχμιο του μισού αιώνα ζωής του Συνδέσμου, ο αγαπητός σε όλη την νοτιοαφρικανική ελληνική και αιγυπτιώτικη παροικία κ. Κώστας Γεωργίου, αποφασίζει να παραδώσει την σκυτάλη, ολοκληρώνοντας δώδεκα ολόκληρα χρόνια ως Πρόεδρος του Συλλόγου. Την δύσκολη αυτή απόφαση, μάς αποκαλύπτει ότι θα ανακοινώσει στην μεγάλη συνέλευση του σωματείου, που πραγματοποιείται στις 16 Οκτωβρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ, στα κτίρια της Ελληνικής Κοινότητας του Τζέρμιστον.
Ο ίδιος συνεχίζει να βλέπει μακριά και καλεί τους Αιγυπτιώτες να κάνουν ό,τι μπορούν για να διαφυλάξουν την ιστορία των Ελλήνων Αιγυπτιωτών και στην ακροτελεύτια αυτή γωνιά της Νοτίου Αφρικής.
«Οι καιροί είναι δύσκολοι, η συρρίκνωση επί θύραις, μάς λέει, οι αριθμοί καθόλου ενθαρρυντικοί, αλλά – έτσι κι αλλιώς – οι Αιγυπτιώτες Έλληνες δεν ήταν ποτέ για τα εύκολα!… Πάντα τα δύσκολα προσπαθούσαν να ξεπεράσουν. Και πάντοτε το κατάφερναν. Και αυτό θα πετύχουμε και τώρα…»   

Διότι, όπως τόνισε ο κ. Γεωργίου, περιτριγυρισμένος από την υπέροχη σύζυγό του, επίσης Αλεξανδριανή, την κα Τζίνα, και από τα δύο εγγονάκια του, τον μικρό Κώστα και τον μικρό Γιάννη, αποχωρεί από την Προεδρία του Συνδέσμου, αλλά θα είναι πάντοτε στο πλευρό τους. Με όλη του την δύναμη…
pyramis.news.gr