15 Απριλίου 2014

Αναβρασμός στην Κουμουνδούρου - Ζουν στον αστερισμό του Λαζόπουλου - Αναταράξεις και από την δήλωση Παππά για δημοψήφισμα

- Περιμένουν ακόμα την απάντηση του Λάκη Λαζόπουλου αν θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ
- Κόντρες Προεδρικών και Αριστερής Πλατφόρμας για τον Κρίτωνα Αρσένη
- Αμηχανία προκάλεσε η δήλωση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα
- Ο Νίκος Παππάς διευκρίνισε ότι "Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος αφορά μόνον τη συμφωνία με την τρόικα και όχι την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ"

Σε επιχείρηση διασκέδασης των εντυπώσεων που δημιουργήθηκαν από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής επιδίδονται από χθες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο από την πτέρυγα των “προεδρικών” (Βούτσης, Παπαδημούλης...), όσο και από την πλευρά της "Αριστερής Πλατφόρμας".

Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πάτρα τόνισε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι “ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με το μνημόνιο” κλείνοντας το μάτι στην “εσωκομματική αντιπολίτευση” και επισήμανε «εμείς εκφράζουμε ελεύθερα και δημοκρατικά τις απόψεις και μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων που κατατίθενται σε ένα βουλευόμενο Σώμα, όπως είναι η Κεντρική Επιτροπή, δηλώνουμε την πίστη μας στην ενότητα».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της “Αριστερής Πλατφόρμας” Παναγιώτης Λαφαζάνης βγήκε στο ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο” για να ξεκαθαρίσει ότι “Δεν υπάρχει κανένα θέμα ρήξης, πόλεμος ή διχασμός με τον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα, απλώς κάποια κέντρα επιχειρούν να παρουσιάσουν μια δημοκρατική συζήτηση ως ρήξη" και τονίζοντας ότι θα ακολουθήσει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ευρωδιακήρυξη.

Ωστόσο τα αγκάθια παραμένουν μεταξύ “πλειοψηφίας”-”μειοψηφίας ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι δύο πλευρές επιμένουν στις ενστάσεις τους σε σχέση με τη συμπλήρωση του ευρωψηφοδέλτιου, αφού απομένουν προς έγκριση 7 ακόμη υποψηφιότητες.

Οι «προεδρικοί» φαίνεται να έχουν στυλώσει τα πόδια τους απέναντι στην υποψηφιότητα Κώστα Λαπαβίτσα, γνωστού οικονομολόγου που τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη, ενώ οι της “Αριστερής Πλατφόρμας” βάζουν βέτο για τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, έχοντας επίσης επιφυλάξεις και για την πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνη Ζορμπά και τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τσουκαλά.

Πάντως η Κουμουνδούρου ζει στον αστερισμό του...Λάκη Λαζόπουλου, καθώς αναμένουν εναγωνίως την τελική του απάντηση, αν και η περίπτωση του γνωστού ηθοποιού...“ερεθίζει” τη κομματική βάση και όχι μόνο.

Το δημοψήφισμα για την τρόικα και όχι για το ευρώ



Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς να ταράξει τα νερά! Ο κ. Παππάς μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στο Νίκο Ευαγγελάτο δήλωσε: «Πρέπει να αποσυσχετίσουμε ευρώ και δημοψήφισμα [...] Δεν λέμε ότι κατ΄ ανάγκη θα κάνουμε δημοψήφισμα για να εγκριθεί η συμφωνία αλλά αν τα πράγματα με τη διαπραγμάτευση φαίνεται να καθυστερούν πάρα πολύ, τον λόγο έχει ο λαός».

Τόνισε, πάντως, πως μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει μία καινούργια συμφωνία με την τρόικα, καθώς «η παρούσα συμφωνία θα ακυρωθεί με την ψήφο του λαού». Απαντώντας στην κριτική, πως ενδεχόμενο δημοψήφισμα συνιστά αποποίηση ευθυνών από την πλευρά της Κουμουνδούρου, ο κ. Παππάς είπε: «δεν θα είμαστε Πόντιοι Πιλάτοι».

Στην ερώτηση πως θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που οι ίδιοι οι εταίροι συνδέσουν το ενδεχόμενο δημοψήφισμα με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε «βέβαιος» πως η Γερμανία «δεν θα έβαζε σε κίνδυνο το μέγκα-πρότζεκτ του ευρώ, επειδή η Ελλάδα θα προσπαθούσε να προστατεύσει τους μισθούς».

Τέλος, απέδωσε στον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του κόμματος τις διαφορετικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και για το ζήτημα του ευρώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ

newsit.gr