11 Οκτωβρίου 2014

Ελλάδα και Αίγυπτος έρχονται πιο κοντά

Ελλάδα και Αίγυπτος έρχονται πιο κοντά

Αποφασισμένη να διατηρήσει και να ενισχύσει το μομέντουμ συναντίληψης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου είναι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων αλλά και της περιφερειακής σταθερότητας. Αυτό σηματοδοτεί η παρουσία στο Κάιρο, την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου για τη Διάσκεψη Δωρητών για την Ανοικοδόμηση της Γάζας (σσ. διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Αιγύπτου και της Νορβηγίας).

Η συγκεκριμένη διάσκεψη πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά από την τριμερή συνάντηση Ελλάδος - Αιγύπτου - Κύπρου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Εκεί, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών εξέδωσαν Κοινό Ανακοινωθέν στο οποίο αποφάσισαν να προωθήσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, του ενεργειακού συμπεριλαμβανομένου, ενώ αναγνωρίστηκε ο ρόλος του Καϊρου ως πυλώνα ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να επαναλάβει ότι η Αθήνα στηρίζει τη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα τονίσει την ανάγκη προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα έχει καταστεί σαφές ότι ο νέος αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ - Σίσιέχει αναβαθμίσει το στάτους του, έπειτα από μία περίοδο αμφιβολιών. Η συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη Νέα Υόρκη αποτελεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος.

Η ελληνική πλευρά έχει στηρίξει τη σταθερότητα της Αιγύπτου και έχει βοηθήσει ως δίαυλος (σε συνδυασμό με την Κυπριακή Δημοκρατία) με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) - κάτι που έχει εκτιμηθεί βαθιά στο Κάιρο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν, μαζί με τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, οι μόνοι ευρωπαίοι ηγέτες που παραβρέθηκαν στην ορκωμοσία του Προέδρου Σίσι.  

Την ίδια στιγμή, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να συνομιλούν για θέματα που τους απασχολούν, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους. Μετά από το παγωμένο κλίμα που είχε επικρατήσει μετά την άνοδο στην εξουσία των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι εν λόγω συνομιλίες διεξάγονται πλέον υπό καλύτερες συνθήκες.

Αυτό που επίσης δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής είναι ότι οι σχέσεις Καϊρου και Άγκυρας διάγουν, ίσως, τις χειρότερες ημέρες τους. Η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να μη μπορεί να χωνέψει ότι η πολιτική της επένδυση στους Αδελφούς Μουσουλμάνους δεν εξαργυρώθηκε. Η δριμεία κριτική του τούρκου προέδρου εναντίον του Καϊρου ωστόσο έχει πυκνώσει τις φωνές εντός της Αιγύπτου που ζητούν τη λήψη αντιμέτρων κατά της Τουρκίας.

Επιπλέον, διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι τα βέλη της αιγυπτιακής ηγεσίας έχουν ως στόχο την τουρκική εξωτερική πολιτική των τελευταίων ετών. Το Κάιρο θεωρεί ότι η Άγκυρα έχει οικοδομήσει σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και εκτιμά ότι η στάση της δεύτερης στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών  αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Σε αυτό το πλαίσιο, διπλωματικοί κύκλοι προσθέτουν ότι τα περιθώρια προόδου στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι πολύ ευρεία.      

TO BHMA