25 Οκτωβρίου 2015

Κρις Σπύρου: « Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα: Το ανεπεξέργαστο διαμάντι »

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα των περίπου 2,5 εκατομμυρίων, το «ανεπεξέργαστο διαμάντι», όπως την χαρακτήρισε, αναφέρθηκε ο κ. Κρις Σπύρου τ. Βουλευτής της Πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και  Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνοαμερικανικής Φιλίας, Νομού Πειραιώς, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Nαυτικό Όμιλο Ελλάδος ενώ μετά το πέρας της ομιλίας ο κ. Σπύρου απάντησε σε ερωτήσεις. Εκ μέρους του Συνδέσμου, ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Στάθης απένειμε στον κ. Σπύρου τιμητική πλακέτα.
Στην ομιλία του ο κ. Σπύρου, αφού αναφέρθηκε σε ένα σύντομο ιστορικό της οικογενείας του και της προσφοράς του πατέρα του  στον Πόλεμο του ’40 τόνισε πως κατά την άποψή του τρεις είναι οι Μεγάλοι Άγνωστοι στην ελληνική πατρίδα. Ο Άγνωστος Στρατιώτης, ο Άγνωστος φοροφυγάς και, ο άγνωστος Απόδημος!
Όπως τόνισε, την αλήθεια αυτή είχε ήδη από παλιά, ένας εξέχων ομογενής, ο εκδότης -δημοσιογράφος Μπάμπης Μαρκέτος,  από τις στήλες της Νέας Εστίας, ενός από τα αρχαιότερα Λογοτεχνικά Περιοδικά των Αθηνών. Ο Μάρκετος, είπε, επεσήμαινε εκεί την απροθυμία του ελληνικού κέντρου να παρακολουθήσει με το επιβαλλόμενο ενδιαφέρον την πορεία των ξενιτεμένων παιδιών του.
Ο κ. Σπύρου τόνισε ότι η Ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού, είναι άγνωστη στην Ελλάδα, στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπάρχει μία επίσημη απογραφή των ξενιτεμένων, όπως είπε, παιδιών της Ελλάδος που, όπως εκτίμησε, στην Αμερική υπερβαίνουν σήμερα τα 2.5 εκ.
Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχουν επιτελέσει οι ξενιτεμένοι Έλληνες στις ΗΠΑ, σημείωσε ότι Ελληνική παροικία έρχεται πρώτη σε μόρφωση και δεύτερη σε πλούτο από όλες τις εθνικές μειονότητες. Χιλιάδες είναι οι ομογενείς καθηγητές διαφόρων κλάδων που διδάσκουν σήμερα σε ξένα πανεπιστήμια και κολλέγια, είπε και πρόσθεσε ότι κορυφαία πανεπιστήμια διαθέτουν Έδρες ελληνικών Σπουδών.
Δίνοντας ένα μικρό δείγμα σπουδαίων Ελληνικής καταγωγής Πρωτοπόρων επιστημόνων κλπ. αναφέρθηκε σε ονόματα όπως του Γεωργίου  Παπανικολάου, (PapTest), Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή μαθηματικού, Δημήτρη Νανόπουλου αστροφυσικού και πολλών άλλων, επισημαίνοντας πως όσα ονόματα κι αν αναφέρει, πάλι πολλαπλάσια θα μείνουν απέξω.
Αναφερόμενος στην μέχρι σήμερα προσφορά των Ομογενών από την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων και μέχρι της ώρας που η Ελλάδα έθεσε για πρώτη φορά το θέμα της αυτοδιαθέσεως της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη και το Έμπάργκο Αμερικανικών Όπλων προς την Τουρκία μετά την εισβολή της τελευταίας στην Κύπρο, στον αγώνα για το όνομα της Μακεδονίας το οποίο, όπως είπε, χάθηκε το 1993, κάτι για το οποίο, όπως τόνισε <<δεν φταίνε οι Σκοπιανοί, φταίνε οι «Ντοπιανοί»>>!
Ακολούθως ο π. Γερουσιαστής εξέφρασε την πικρία ότι παρά την τεράστια προσφορά της Ομογένειας, «ούτε στεφάνι, από την ελληνική πατρίδα, στον Άγνωστο Ομογενή! Ούτε στεφάνι ελιάς στο κεφάλι των ζώντων, ούτε στεφάνι τιμής στα πόδια των αποδήμων νεκρών. Δυστυχώς».
Ο κ. Σπύρου τόνισε ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες οι ξενιτεμένοι πέτυχαν να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους σε μεγάλο βαθμό γεγονός που όπως υποστήριξε, δείχνει τους αναλλοίωτους δεσμούς με την πατρίδα, την δυναμική της πλούσιας ελληνικής Γλώσσας και την υπεροχή του ελληνικού πνεύματος.
« Η Ομο­γένεια, είπε, επέτυχε πολλά, πάρα πολλά—και χωρίς αμφιβολία, θα επιτύχει πολύ περισσότερα στις ερχόμενες δεκαετίες. Όπως λένε οι Αμερικανοί συμπολίτες μου: “the sky is the limit.” Αυτό σας διαβεβαιώνω γράφτηκε για τους Έλληνες, να το ξέρετε. Και αν δεν γράφτηκε για μας, έπρεπε να έχει γραφτεί για εμάς!»
Ζήτησε από το ελληνικό Κράτος, να αποφασίσει με σοβαρότητα και συνέπεια να αξιοποιήσει τον Απόδημο Ελληνισμό. Και να ασχοληθεί εμπεριστατωμένα με τα προβλήματά του, αλλά και με τα δικαιώματά του, όπως η  επιστολική ψήφος που προσχηματικά οι ελληνικές κυβερνήσεις «αρνούνται να μας αποδώσουν» παρά το ότι αυτό προβλέπεται στο ελληνικό Σύνταγμα.
Τόνισε, μάλιστα, χαρακτηριστικά, ότι νιώθει ντροπή κάθε φορά που «νιώθω Έλληνας στην ξενιτιά και στην Ελλάδα ξένος».
Δυστυχώς, κατέληξε την ομιλία του ο κ. Σπύρου, ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ένα βουνό –διαμάντι που η ελληνική πατρίδα δεν μπόρεσε ακόμη να βρει τον κατάλληλο κόπτη για να το αξιοποιήσει!
Απαντώντας σε ερώτηση συνδαιτυμόνα γιατί η Ομογένεια δεν οργανώνεται ώστε να διεκδικήσει αποφασιστικά αυτά που της ανήκουν  ο κ. Σπύρου αποκάλυψε ότι και ο ίδιος δέχεται σχετικές προτάσεις να ηγηθεί και πάντως γνωρίζει ότι γίνονται διάφορες κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Ακολούθως ο εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Νικ. Καραγεωργίου, σε σύντομη ομιλία του προσκάλεσε τον κ. Σπύρου στο Επιμελητήριο προκειμένου να συζητήσουν πάνω σε θέματα αξιοποίησης του ομογενειακού δυναμικού.
Προσφέρθηκε πλούσιος μπουφές μετά μουσικής.
Από τις πολλές και εκλεκτές παρουσίες, ξεχωρίσαμε εκείνες του γνωστού τραγουδιστή Πασχάλη, του παρουσιαστή, ηθοποιού και τραγουδιστή, Κώστα Βενιτσάνου, του Δρ. Ευάγγελου Σόρογκα, Προέδρου Αποφοίτων Αμερικανικού Πανεπιστημίου και της συζύγου του Αλικάκου Σόρογκα, συγγραφέως, του Λεωνίδα Ασημακόπουλου, επιχειρηματία, του Κώστα Καλτσά, παραγωγού ΕΡΤ, του Νίκου Μιχαηλίδη, Οικονομολόγου, της συζύγου του εκπαιδευτικού Μαρίας Μιχαηλίδη και του Νίκου Καραγεωργίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, του Παρασκευάκου Ιωάννη κ.α.