Σφοδρή επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην Ώρα του Πρωθυπουργού, σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, ενώ αναφέρθηκε στο παρασκήνιο της «μίνι» Συνόδου των Βρυξελλών.
Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τις λογικές που θέλουν να κοστολογήσουν την ανθρωπιά, απαντώντας στις αιτιάσεις που αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί οικονομικό όφελος από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
«Πόσο, αλήθεια, εσείς κοστολογείτε μία ανθρώπινη ζωή; Πόσο κοστολογείτε ένα παιδάκι πέντε χρονών που πνίγεται στις θάλασσες του Αιγαίου; Και εμείς πρέπει να το πάρουμε για να το σώσουμε! Πόσο κοστολογείτε ένα πιάτο φαϊ, μία αγκαλιά ανθρώπινη, μία κουβέρτα για να ζεστάνει αυτά τα παιδιά;», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Ακούστε, δεν απευθύνομαι σε εσάς! Απευθύνομαι στους Ευρωπαίους εταίρους, απευθύνομαι σε αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, ο ελληνικός λαός είναι ένας φτωχός, αλλά πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά! Δεν διεκδικούμε, λοιπόν, ούτε ένα ευρώ! Ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας. Όποιος από εμάς εδώ είχε ανθρώπους που πέθαιναν στην αυλή του, θα διεκδικούσε να τους δώσει ένα πιάτο φαί και να τους σώσει» πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά, διδάσκει στους Ευρωπαίους εταίρους ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης. Είναι το πρόσωπο που δείχνει η Μυτιλήνη! Και όχι το πρόσωπο εκείνο στα σύνορα της Ουγγαρίας, όπου κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές σε πρόσφυγες που κουβαλάνε μωρά παιδιά, προκειμένου να τους φωτογραφίσουνε!», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη για τους δεκάδες θανάτους και την ανθρωπινη τραγωδία που εκτυλίσσεται στις θάλασσες μας».
«Τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο νεκρά παιδιά, ξεβράζουν στις ακτές μας τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», είπε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε να μην μετατραπεί το Αιγαίο σε νεκροταφείο ψυχών.
Τι έγινε στη Σύνοδο των Βρυξελλών
«Οι πολεμικές επεμβάσεις δεν ήταν για να αναδείξουν τον εκδημοκρατισμό των κρατών αυτών αλλά για να αναπτύξουν γεωπολιτικά συμφέροντα», είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα γεγονότα στη Συρία και πρόσθεσε: «και σήμερα, όσοι σπείρανε ανέμους θερίζουν θύελλες».
«Μόνο που αυτές οι θύελλες αφορούν τις χώρες της πρώτης υποδοχής», πρόσθεσε.
«Μόνο που αυτές οι θύελλες αφορούν τις χώρες της πρώτης υποδοχής», πρόσθεσε.
Το επίπεδο της συζήτησης στην Ευρώπη είναι θλιβερό είπε ο κ.Τσίπρας και συμπλήρωσε πως η Ευρώπη είναι ανήμπορη να υπερασπιστεί τις αξίες της. «Είναι ευχάριστο», είπε ο πρωθυπουργός πως «πλέον έχει καταστεί σαφής η διαφορά μεταξύ των προσφυγικών ροών και των μεταναστευτικών ροών».
«Στην άτυπη σύνοδο των Βρυξελλών, που είχε τις χώρες του διαδρόμου και τις χώρες κατάληψης, έλειπε η Τουρκία. Είχαμε τον διάδρομο αλλά όχι την πόρτα που ανοίγει», είπε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα σηκώνει το βάρος αλλά έχει και την τιμή να διασώζει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης». Αναφερόμενος στους φράκτες και τα τείχη ο πρωθυπουργός είπε πως τέτοιες πολιτικές και πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
«Αντί για υπερ στρατόπεδο είπαμε μελλοντικά να επιδοτηθεί ενοίκιο – χωρίς να είναι δεσμευτικό - σε ελληνικές οικογένειες για να φιλοξενηθούν περι τις 20.000 πρόσφυγες και όλοι θα είναι προσωρινά διαμένοντες» εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
«Εμείς δεν κάνουμε παζάρια σαν τη Τουρκία- Θα έχουμε ρόλο στην ενταξή της»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χωρητικότητα των κέντρων υποδοχής πρέπει να αυξηθεί για να... βγει ο χειμώνας, ενώ τόνισε ότι το αίτημα για δημιουργία υπερστρατοπέδουτέθηκε από την άλλη πλευρά, όχι επίσημα, αλλά ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Στόχος όσως τον ζήτησαν ήταν η μετεγκατάσταση των προσφύγων ωστόσο το υπερστρατόπεδο δεν θα ήταν λύση για κανέναν, παρά θα γκετοποιούσε το πρόβλημα.
Ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι «Έχουμε ανάγκη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αναλάβατε δεσμεύσεις που σε δύο μήνες δεν θα μπορέσετε να εκπληρώσετε».
Στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλέβε ότι το προσφυγικό είναι ένα θέμα που ξεπερνά όλη την Ευρώπη. Εμείς δεν μπήκαμε στην διαδικασία του παζαριού όπως η Τουρκία για να κάνει τα αυτονόητα για την ένταξή της στην ΕΕ . Δηλαδή να ζητήσουμε χρήματα για να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην δίνουμε ένα πιάτο φαγητό στους πρόσφυγες.
Συζητάμε ένα σοβαρό ζήτημα και δεν χωρά πλακίτσες και ευφυολογήματα. Σταθερή θέση της χώρας μας δεν είναι να ενθαρρύνουμε χερσαίες ή θαλάσσιες ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές με τον κίνδυνο της απώλειας ζωών από την Τουρκία προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Θέση μας είναι να στηρίξουμε μία συγκροτημένη διαδικασία επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την Ευρώπη και για όσους έχουν, ήδη, περάσει, μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις ευρωπαϊκές χώρες».
Για την Τουρκία, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Να υπερασπιστούμε την ένταξη με όρους τις δεσμεύσεις της γειτονικής χώρας στο διεθνές δίκαιο και σχετικά με την άρση της κατοχής στην Β. Κύπρο.
Ο πρωθυπουργός απέκλεισε τα σενάρια για κοινές περιπολίες στα ελληνικά χωρικά ύδατα. «Όλοι οι Ευρωπαίοι δεν μιλούν πλέον για κοινές περιπολίες αλλά για συντονισμό των περιπολιών».
Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης είναι αυτά που γίνονται στη Μυτιλήνη. Και όχι αυτά που γίνονται στα σύνορα της Ουγγαρίας, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που συνέδεσαν το προσφυγικό με την τύχη του ελληνικού χρέους.
newpost.gr