Αναγκαστικοί γάμοι ανήλικων κοριτσιών στους καταυλισμούς προσφύγων. Μια περίπτωση στην Ολλανδία έφερε το θέμα στο προσκήνιο. Στη Γερμανία οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Στη φωτογραφία με την οποία την αναζητά η ολλανδική αστυνομία η Φάτιμα φοράει ένα κομψό μαντήλι στο κεφάλι. Σοβαρά αλλά και λίγο πεισματάρικα κοιτά το φακό, όπως κάνουν συνήθως τα κορίτσια της ηλικίας της. Η Φάτιμα δεν είναι όμως μια κανονική έφηβη. Η 14χρονη είναι παντρεμένη και πριν από δυο μήνες γέννησε το πρώτο της παιδί. Από τις 31 Αυγούστου η νεαρή Σύρια χάθηκε από τα ραντάρ της ολλανδικής αστυνομίας μαζί με τον κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερο σύζυγο της. Οι δυο τους είχαν φθάσει στην Ολλανδία μέσω Γερμανίας.
Η περίπτωση της Φάτιμα, της έφηβης νύφης, πήρε μεγάλες διαστάσεις στην Ολλανδία. Έγινε γνωστό ότι στην Ολλανδία αναγνωρίζονται οι γάμοι με ανηλίκους εάν αυτοί είναι αλλοδαποί. Εν τω μεταξύ το κοινοβούλιο επεξεργάζεται ένα νέο νόμο που θα απαγορεύει αυτές τις περιπτώσεις.
Αύξηση των αναγκαστικών γάμων
Παρόλο που στη Γερμανία δεν είναι επίσημα καταγεγραμμένες τέτοιες περιπτώσεις, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και Πρόσφυγες (ΒΑΜF) αλλά και οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως η «Terre des Femmes», εκτιμούν ότι θα πολλαπλασιαστούν. Κυρίως μέσω των περιπτώσεων επανένωσης των οικογενειών, όπως επισημαίνει η Κρίστα Στόλε, επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος της γυναικείας οργάνωσης:
«Στους συριακούς καταυλισμούς οι γάμοι ανηλίκων έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Υπάρχουν στατιστικές που αποδεικνύουν ότι τα τελευταία χρόνια τριπλασιάστηκαν. Παντρεύονται κορίτσια σε ηλικία 14,15, 16 ετών διότι οι γονείς τους φοβούνται για την τιμή τους, διότι εν μέρει πουλιούνται, παίρνουν προίκα και πιστεύουν ότι σε άλλες οικογένειες θα περνάνε καλύτερα».
Στη Γερμανία έχουμε την υποχρέωση να τους μάθουμε τη γλώσσα και να τις διαφωτίσουμε ότι δεν είναι υποχρεωμένες να μένουν σε αυτούς τους αναγκαστικούς γάμους, συμπληρώνει η Κρίστα Στόλε.
Η Κλαούντια Σέντερ, από την ανθρωπιστική οργάνωση «Medica Mondiale», συμφωνεί, ωστόσο διαπιστώνει πως είναι καλύτερα στην ενημέρωση να συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη η οικογένεια αλλά και ο σύζυγος, ώστε να μην κινδυνεύσει η ανήλικη κοπέλα.
Η τιμή της οικογένειας
Ένα θέμα που θίγεται συχνά σχετικά με τους αναγκαστικούς γάμους ανήλικων κοριτσιών είναι η τιμή και η διατήρηση της παρθενίας. Η Κρίστα Στόλε παρατηρεί:
«Οι άνθρωποι προσπαθούν να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμά τους και εκεί τα κορίτσια βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Είναι σαν ένα είδος εγγύησης της τιμής της οικογένειας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να παντρευτούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Θα πρέπει να διατηρηθεί η παρθενία για να διαφυλαχθεί και η τιμή της οικογένειας».
Η Κλαούντια Σέντερ επισημαίνει όμως ότι στους πολέμους οι βιασμοί είναι συχνοί. Και ο βιασμός για μια αραβική οικογένεια είναι ντροπή και κηλίδωση της τιμής. Το θέμα φαίνεται μακρινό και άγνωστο στη γερμανική κοινωνία. Ίσως όμως όχι και τόσο άγνωστο. Η Κρίστα Στόλε διηγείται της ιστορία μιας 16χρονης Τουρκάλας, την οποία οι γονείς της είχαν σχεδιάσει να παντρέψουν. Την ημέρα του θρησκευτικού γάμου το έσκασε και ζήτησε βοήθεια από την οργάνωση. Σήμερα είναι 21 ετών και εργάζεται. Παραμένει ωστόσο άγνωστο το που ζει και έχει αλλάξει το όνομά της. Είναι όμως ευτυχής με την απόφαση που πήρε.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/lifestyle/article/29