18 Μαρτίου 2016

Έρχεται "τσεκούρι" ως 40% στις νέες βασικές συντάξεις

Έρχεται "τσεκούρι" ως 40% στις νέες βασικές συντάξεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Αποκλίσεις 35- 40% στις αποδοχές των μελλοντικών   συνταξιούχων σε σχέση με εκείνες των σημερινών φέρνουν οι …συγκλίσεις μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών στη διαπραγμάτευση σε σχέση με το νέοΑσφαλιστικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr,στη χθεσινή συνάντηση  του Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου από τη μία μεριά και των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών από την άλλη φάνηκε πως  υπήρξε κοινός τόπος για τη διαμόρφωση της εθνικής σύνταξης (ή της νέας βασικής  σύνταξης), την οποία θα λάβουν όσοι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτηθούν  μετά τη δημοσίευση του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου,  στα 320 ευρώ και πιο πιθανόν στα 340 ευρώ με μάξιμουμ 20 χρόνια ασφάλισης.
Σ΄αυτήν την περίπτωση η κατώτερη "εθνική σύνταξη" με 15 χρόνια ασφάλισης  για τους νέους συνταξιούχους θα μπορούσε να κυμανθεί στα 255-290 ή στην καλύτερη περίπτωση στα 300 ευρώ. Έτσι η διαφορά μεταξύ της σημερινής βασικής σύνταξης του ΙΚΑ με 15 χρόνια ασφάλισης και της μελλοντικής νέας εθνικής  (ή βασικής) σύνταξης θα έφτανε κοντά ακόμα και στο 40%. Σε σχέση με τη σημερινή βασική σύνταξη του ΟΑΕΕ με 15 έτη ασφάλισης (340 ευρώ) η μείωση που θα προκύψει, σε περίπτωση που συμφωνηθεί η παραπάνω εθνική σύνταξη, θα φτάνει τα 40 έως 85 ευρώ (έως μείον 25%).  Εξάλλου η κατώτερη  εθνική σύνταξη των 255-300 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης διαφέρει κατά  84 – 129 ευρώ από την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ με τα ίδια χρόνια ασφάλισης, την οποία είχε αρχικά προτείνει η κυβέρνηση στοασφαλιστικό προσχέδιο της.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά ενδέχεται να πάρει ως "αντάλλαγμα"  στη χαμηλότερη από τις προσδοκίες της εθνικής σύνταξης το εξής : Να μην μπουν εισοδηματικά κριτήρια στη λήψη της εθνικής σύνταξης, δηλαδή η νέα βασική σύνταξη να δίδεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα του ασφαλισμένου (πχ από έσοδα αξιοποίησης περιουσίας κλπ.) όπως αρχικά ζητούσαν οι θεσμοί.
Χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους με 15 -25 χρόνια ασφάλισης
Η εξαιρετικά χαμηλή εθνική σύνταξη στην οποία φαίνεται να συγκλίνουν οι δύο πλευρές αποτελεί ένδειξη των επιπέδων στα οποία α φτάσουν οι συντάξεις για όσους ασφαλισμένους επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν συμπληρώνοντας 15 έως 25 χρόνια ασφάλισης.
Μ΄άλλα λόγια η χαμηλότερη από την προσδοκώμενη εθνική σύνταξη με 15 -20 χρόνια ασφάλισης θα "συμπαρασύρει" όλες τις συντάξεις που θα εκδοθούν με βάση ασφαλιστικούς έως 25 χρόνια, οδηγώντας σε αναλογικές συντάξεις γύρω 450-500 ευρώ 25 χρόνια ασφάλισης, όσο δηλαδή ανέρχεται η σημερινή βασική σύνταξη του ΙΚΑ με μόλις …15 χρόνια ασφάλισης.
Και αυτό γιατί  οι θεσμοί ζητούν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για την παραπάνω κατηγορία ασφαλισμένων σε σχέση με εκείνα που έχει προτείνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό προσχέδιο και συγκεκριμένα να ξεκινά η κλίμακα το πολύ από το 0,7% και όχι από το 0,8%.
Εντελώς ανοιχτό παραμένει το πεδίο της διαπραγμάτευσης στο χρόνο του επαναϋπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων  συντάξεων με την κυβέρνηση να προτείνει να γίνει κάτι τέτοιο έως τα μέσα του 2018 και τους θεσμούς να προτείνουν νωρίτερα, αν ήταν δυνατό και "άμεσα". Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα έπληττε τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που θα ήταν κατά 20% υψηλότερες από εκείνες που θα προέκυπταν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
Περικοπή έως 23% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ
Το δεύτερο "αντάλλαγμα" στη δραματική μείωση της νέας βασικής (σ.σ. εθνικής) σύνταξης αφορά τις επικουρικές συντάξεις, μιας και οι θεσμοί αρχίζουν να μην αποκλείουν μία μικρή αύξηση στις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης (πχ 1%). Ωστόσο θα χρειαστούν περικοπές έως 23% στις ήδη καταβαλλόμενες  επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα των 600 εκατ. ευρώ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης φέτος.
Από την άλλη μεριά, όμως, η κυβέρνηση  έχει βάλει όρο να μην μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες  συντάξεις κάτω των 1400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) και η όποια μείωση προκύψει για τις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ να  προέλθει από την πλευρά των επικουρικών συντάξεων και όχι των κύριων συντάξεων.

capital.gr