5 Μαρτίου 2016

Ο καφές ίσως μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας

Ο καφές ίσως μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας

Στοκχόλμη, Σουηδία
Τα άτομα που πίνουν πολλούς καφέδες ενδεχομένως να κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με μεγάλη σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο the Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολινσκα στη Στοκχόλμη, με επικεφαλής την Δρ Αννα Χεντστρομ, μελέτησαν δεδομένα που αφορούσαν μια ομάδα 1.629 σουηδών μεσκλήρυνση κατά πλάκας και 2.788 χωρίς τη νόσο και μια ομάδα 1.159 αμερικανών ασθενών και 1.172 χωρίς.

Τα άτομα που έπιναν κατά μέσο όσο έξι φλιτζάνια καφέ (περίπου 850 γραμμάρια) είχαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν σκλήρυνση κατά πλάκας συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Το αποτέλεσμα ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές μελέτησαν τηνκατανάλωση καφέ πέντε με δέκα χρόνια πριν την εκδήλωση της νόσου.

«Επίσης ο συσχετισμός δεν συνδεόταν με την ηλικία, τη μόρφωση ή το οικονομικό εισόδημα, το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ. Φυσικά αυτό δεν αποδεικνύει ότι ο καφές προλαμβάνει την σκλήρυνση κατά πλάκας. Ούτε και κανείς υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να πίνουν μεγάλες ποσότητες καφέ για να αποφύγουμε τη νόσο. Απλά, η μελέτη έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία για την θετική επίδραση του καφέ στηνυγεία μας» εξηγεί η Δρ Χεντστρομ.

Η Ελέιν Κινγκγουελ από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά συμφωνεί με την σουηδή ερευνήτρια και προσθέτει ότι υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για την σχέση καφέ-σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Σε προηγούμενες μελέτες που έγιναν σε ποντίκια παρατηρήθηκε ότι η καφεΐνη τα προστάτευε από παρόμοια πάθηση μπλοκάροντας μέρος της διαδικασίας της φλεγμονής που καταστρέφει τα νεύρα στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη.

Στους ανθρώπους η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται στο προστατευτικό «κάλυμμα» των νευρικών ινών στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη. Ανάλογα με το που έχει συντελεστεί η βλάβη, οι ασθενείς εκδηλώνουν μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα, προβλήματα όρασης, ανισορροπία και έλλειψη συντονισμού.

Πάντως, η σουηδική μελέτη παρουσιάζει και ορισμένα σχεδιαστικά λάθη καθώς βασίστηκε σε αυτό-αναφορές των συμμετεχόντων για την διατροφή τους χρόνια πριν. Και αν μερικοί εξ αυτών με σκλήρυνση κατά πλάκας σταμάτησαν να πίνουν καφέ λόγω των συμπτωμάτων της νόσου, αυτό ίσως επηρέασε μετά την ικανότητά τους να θυμηθούν λεπτομέρειες ετών για τον τρόπο ζωής τους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr