12 Μαΐου 2016

Με αφορμή την πρόταση για εκλογές στο ΣΑΕ

ΓΝΩΜΗ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η τοποθέτηση των δύο γνωστών ομογενειακών παραγόντων,  του Προέδρου Θεσσαλών Ευρώπης Διαμαντή Γκίκα και της Γραμματέως του ΣΑΕ Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου, περί της διεξαγωγής άμεσα εκλογών για την ανάδειξη νέου προεδρείου, θέτει επί τάπητος ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο καρκινοβατεί, με ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας, τα τελευταία χρόνια και το οποίο ήδη έχει προσλάβει και νομική διάσταση με την πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα,  το Ειρηνοδικείο, μετά από προσφυγή του Υπουργείου Οικονομικών, γνωμοδότησε και εξέδωσε απόφαση με την οποία διατάσσει τον διορισμό του απερχόμενου Προεδρείου ΣΑΕ, ως μελών του Δ.Σ του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο συγκροτούμενο σε Σώμα, θα αναλάμβανε χρέη  προσωρινού Δ.Σ. του Ιδρύματος. Και, επιπλέον, την υποχρέωση εντός 6 μηνών διενέργειας εκλογών,  για την ανάδειξη κανονικού Διοικητικού Συμβουλίου στα δύο Όργανα. (Οι τελευταίες εκλογές στο ΣΑΕ έγιναν το 2006). Επί της αποφάσεως αυτής, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την έκδοση της απόφασης,  ουδεμία, μέχρι στιγμής εξέλιξη έχει σημειωθεί…
Η αδυναμία του ελληνικού κράτους να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού με την ψήφιση νέου Νόμου, πέραν της νομικής ανωμαλίας,  έχει επιφέρει και τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των δύο διοικητικών υπαλλήλων των Γραφείων ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη οι οποίες κρατούνται ουσιαστικά σε επαχθή ομηρία καθώς από την αρχή του έτους 2013 καθώς και μέρος του 2012 εξακολουθούν βάση της συμβάσεώς τους, να  απασχολούνται, χωρίς, όμως, και να πληρώνονται (!) ενώ είναι και ασφαλιστικά ακάλυπτες (!) όλο αυτό το διάστημα. Παράλληλα, υπάρχει και θέμα οφειλών του ΣΑΕ προς το ΙΚΑ Θεσσαλονίκης…
Για την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά παρατάθηκε με νόμο η θητεία του προεδρείου του ΣΑΕ το 2010 μέχρι το Δεκέμβρη του 2011, από τον τότε ΥΦΥΠΕΞ Δημ. Δόλλη.  Έπειτα,  μέχρι το Δεκέμβρη του 2012 από τον πρώην ΥΦΥΠΕΞ Κων. Τσιάρα.
Το 2012, είχαμε  τη σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και το Νομοσχέδιο για το νέο ΣΑΕ. Αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” και ενωρίς τον Ιούνιο του 2013 έγινε η σύσταση Οργανωτικής και Αναθεωρητικής Επιτροπής, επί υπουργίας Κώστα Τσιάρα. Τον ίδιο μήνα, συντελείται αιφνίδιως ανασχηματισμός της Κυβέρνησης, απομακρύνεται από το ΥΠΕΞ ο κ. Κων. Τσιάρας και διορίζεται νέος ΥΦΥΠΕΞ αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε από την αρχή τη διαδικασία για τη σύνταξη νόμου που θα αντικαθιστούσε τον Νόμο 3480/2006 (ΦΕΚ 161/Α’/2.8.2006).
Την επεξεργασία νέου Νόμου είχε προαναγγείλει ήδη από τις 18  Δεκεμβρίου του 2015 και o υφυπουργός εξωτερικών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Αμανατίδης σε συνέντευξή του στο CNN Greece, με την επεξήγηση ότι το νέο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και θα έχει αυτό-οργάνωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει η σχετική διαβούλευση, αλλά επισήμως ο νέος νόμος δεν έχει εισέτι εμφανισθεί.
Αξίζει να σημειώσουμε και μία άλλη παρενέργεια της έωλης περί το ΣΑΕ κατάστασης είναι και το γεγονός ότι απώλεσε τα γραφεία του στη Θεσσαλονίκη!  Ειδικότερα, η έδρα του ΣΑΕ στεγάζονταν σε έναν χώρο που παραχωρήθηκε στο ΣΑΕ από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ως δωρεά από τον ιδιώτη κ. Θωμά Μακρίδη. Το Γραφείο περιελάμβανε χώρο εκδηλώσεων, γραφεία διοίκησης, αίθουσα συνεδριάσεων και προβολών.
Ο  Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης έδιωξε το ΣΑΕ από τα γραφεία του και εγκατέστησε εκεί υπηρεσίες του Δήμου.  Με ενέργειες του Κων. Τσιάρα και τη συνεργασία του Υπουργού κ. Καράογλου, εξασφαλίσθηκε χώρος δύο δωματίων-γραφείων μέσα στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης όπου και λειτουργούν προσωρινά, ενώ με ενέργειες του Κυριάκου Γεροντόπουλου έχει εξασφαλισθεί επίσημο έγγραφο του Δήμου Θεσσαλονίκης που αναγνωρίζει ότι στα παλαιά γραφεία υπάρχουν ακόμη περιουσιακά στοιχεία του ΣΑΕ!
Εν τέλει, όπως ο κάθε ένας καλόπιστος εύκολα αντιλαμβάνεται, η πολυετής αδυναμία (;) της ελληνικής Πολιτείας να προχωρήσει στην εκπόνηση νέου νόμου για το ΣΑΕ,  έχει προκαλέσει αισθήματα απορίας, σκεπτικισμού και αμφιβολίας στην ομογένεια για το εάν και κατά πόσο η ελληνική Πολιτεία αισθάνεται ακόμη την ανάγκη να διατηρηθούν γέφυρες επικοινωνίας και ισχυροί δεσμοί με τον Απόδημο Ελληνισμό, όχι με λόγια, αλλά με έργα.
Δεν δέχονται πως κοντά έξι χρόνια μπορεί να διατηρείται μία νόθος κατάσταση,  πολύ περισσότερο όταν υπάρχει πάντα η λύση της προσφυγής σε εκλογές με τον ισχύοντα Νόμο ή του διορισμού νέου προσωρινού Προεδρείου, με υπουργική απόφαση (;) ώστε να αρθεί η ανωμαλία και, σε συνέχεια, αν θέλει η όποια κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία για το ΣΑΕ, ας το πράξει με το ΣΑΕ εν λειτουργία.
«Διαφορετικά, ας βάλει και την ταφόπλακα, να ησυχάσουμε», σχολιάζουν κάποιοι ομογενειακοί κύκλοι, που εξακολουθούν ακόμη να το θυμούνται…