6 Αυγούστου 2017

Tί γράφει ο Βαρουφάκης για Ομπάμα, Πούτιν και... Star Trek

Posted: 06 Aug 2017 12:09 AM PDT
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας το 2015, Γιάνη Βαρουφάκη, όπως περιλαμβάνονται στο τελευταίο βιβλίο του "Adults in the Room".
Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Πρώτου Θέματος", ο Βαρουφάκης καταγράφει τις προτροπές του Αμερικανού προέδρου, Barack Obama, προς τον ίδιο για συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους, την ανώμαλη προσγείωση του Αλέξη Τσίπρα από τον Putin, την πρόταση Καμμένου για βοήθεια από τη Fed μέσω φίλου του, αλλά και την επιλογή Λαφαζάνη (αντί Τσακαλώτου) από τον Τσίπρα για να μη βρεθεί "η Αριστερή Πλατφόρμα στα κάγκελα".

Όταν ο Obama ζήτησε δανεικά από τον Γιάνη

Στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης μεταφέρει την κατ' ιδίαν συνομιλία που είχε με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο, όταν στις 15 Απριλίου 2015 ο Obama είχε παραθέσει δεξίωση προς τιμήν της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Μάλιστα, τότε, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε χιούμορ, λέγοντας για τον κ. Βαρουφάκη "θα μπορούσα κάλλιστα να του ζητήσω να μου δανείσει χρήματα".

Ο διάλογός τους σύμφωνα με τον Βαρουφάκη:

Obama: Ξέρω τι σημαίνει να κληρονομείς μια γιγαντιαία κρίση κερδίζοντας τις εκλογές. Το αντιμετώπισα και εγώ αυτό, το 2009. Βαρουφάκης: Όλοι θυμόμαστε ότι η κρίση ήταν η μεγαλύτερη από το 2009. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά κ. πρόεδρε, είναι ότι εσείς είχατε μια κεντρική τράπεζα (Fed) που σας στήριζε διαρκώς. Εμείς έχουμε μια κεντρική τράπεζα που μας μαχαιρώνει διαρκώς – επειδή προσπαθούμε να κάνουμε παρόμοια πράγματα με εκείνα που κάνατε εσείς το 2009! Obama: Εμείς θα βοηθήσουμε συνεχίζοντας να πιέζουμε τους Ευρωπαίους. Αλλά και εσείς πρέπει να τους συναντήσετε στα μισά του δρόμου. Βαρουφάκης: Και πιο πέρα από τα μισά του δρόμου κ. πρόεδρε. Έχουμε ήδη φτάσει στα 4/5 προς την κατεύθυνσή τους, εκείνοι όμως δεν υποχωρούν. Obama: Δεν έχετε άλλη επιλογή από το να συνεχίσετε την προσπάθεια. Κι εμείς θα βοηθήσουμε.

Ανώμαλη προσγείωση από Putin

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ανώμαλη προσγείωση περίμενε τον Αλέξη Τσίπρα και από τον Putin. Στο πρώτο του ταξίδι στη Ρωσία, τον Απρίλιο του 2015, ο πρωθυπουργός είχε εξασφαλίσει 5 δισ. ευρώ από τον Ρώσο πρόεδρο για την κατασκευή ενός αγωγού, ωστόσο ο τότε υπουργός Οικονομικών δεν συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό του κ. Τσίπρα, όπως ο ίδιος περίμενε. Τελικά, κατά τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού ο Ρώσος πρόεδρος απέσυρε την προσφορά του, και πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να αποταθεί στο Βερολίνο.

Σωσίβιο δολαρίων από φίλο του Πάνου Καμμένου

Εναλλακτική λύση πάντως στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας φαίνεται πως είχε και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Σύμφωνα με τα γραφόμενα του πρώην ΥΠΟΙΚ, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, επέμενε ενώπιον του Τσίπρα ότι μπορεί να φέρει δισεκατομμύρια από τις ΗΠΑ με συμφωνία με τη Fed, που θα κάνει μέσω φίλου του, ο οποίος "τα είχε όλα έτοιμα". Ο Βαρουφάκης, παρά τις αντιρρήσεις του, δέχτηκε τελικά να συναντήσει τον φίλο του Καμμένου, χωρίς να υπάρξει όμως αποτέλεσμα. "Το σωσίβιο των δολαρίων απλώς δεν υπήρχε", σχολιάζει ο Βαρουφάκης.

Τσίπρας: "Χέσ' τον Τσακαλώτο"

Πριν ανακοινωθεί επίσημα η σύνθεση της πρώτης κυβέρνησης, στο τέλος Ιανουαρίου 2015, ο Βαρουφάκης μαθαίνει πως τελικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα αναλάβει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αφού ζήτησε εξηγήσεις από τον Τσίπρας, ο πρωθυπουργός τού απάντησε: "Χέσ' τον Τσακαλώτο. Γιάνη, ο Ευκλείδης μού μίλησε άσχημα. Άφησέ τον να βολοδέρνει στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ".

Ο Βαρουφάκης, στη συνέχεια, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την ανάθεση του υπουργείου Ενέργειας στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τον Τσίπρα να του ανταπαντά: "Χρειάζομαι τον Λαφαζάνη μέσα στην κυβέρνηση, και μάλιστα σε παραγωγικό υπουργείο, για να μην τον αφήσω να μας κατουράει απέξω. Εάν του πάρω το υπουργείο, την παραμονή της ορκωμοσίας θα στραφεί ακόμη περισσότερο εναντίον μου. Η Αριστερή Πλατφόρμα θα είναι στα κάγκελα".

Γ. Σταθάκης: "Στο τέλος θα τα υπογράψουμε όλα"

Ρεαλισμό και καθαρή αντίληψη της πραγματικότητας πιστώνει ο Βαρουφάκης στον Γιώργο Σταθάκη. "Τον θυμάμαι να μου λέει, "την κρίσιμη στιγμή θα δεχτούμε ό,τι μας δώσουν'. Τότε έγινα έξω φρενών, όπως και ο πρωθυπουργός, ο οποίος γι' αυτόν τον λόγο είχε περιθωριοποιήσει τον Σταθάκη".

Και λίγο από Star Trek...

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ, αφού απογοητεύτηκε από τις παλινωδίες του Τσίπρα, καθώς ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να υπογράψει ό,τι του δώσουν, τον συγκρίνει με ήρωα από τη θρυλική σειρά Star Trek. Ο Βαρουφάκης γράφει: "Ο Τσίπρας μού θυμίζει τον Άναν 7, τον αρχηγό των Εμίνιαρ, ο οποίος απαιτούσε από τον λαό του να μπαίνει οικειοθελώς στους θαλάμους αποσύνθεσης διότι αυτό είχε συμφωνήσει ο ίδιος με τους εχθρούς".

πηγή: capital