14 Σεπτεμβρίου 2017

NEA ΑΠΟ BLOKO

Posted: 14 Sep 2017 12:00 AM PDT
 Ενταση προκλήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης όταν νοσηλεύτρια στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, αρνήθηκε να δεχθεί 64χρονο κατάκοιτο επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια.


Αμεσα κινήθηκαν οι αρχές οι οποίες προχώρησαν στη σύλληψη της νοσηλεύτριας βάρδιας. Η εισαγωγή του 64χρονου διατάχθηκε με εισαγγελική παραγγελία νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης έπειτα από αίτημα των θεραπευτών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η ζωή του 64χρονου βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο καθώς ζούσε μόνος σε ένα σπίτι υπό κατάρρευση, άρρωστος, κατάκοιτος και αποστεωμένος.

Ο υπεύθυνος του ιδρύματος Νίκος Λάζαρης καταδίκασε το περιστατικό, επισημαίνοντας πως όφειλαν να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη διαδικασία καθώς η σύλληψη της εργαζόμενης έθεσε σε κίνδυνο την ζωή των τροφίμων που έμειναν για ώρες χωρίς φροντίδα.

«Την ώρα που ήρθαν δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος. Τους εξηγήσαμε ότι πρέπει να ακολουθηθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία και τους ζητήσαμε να κάνουν υπομονή μέχρι αύριο αφού είναι επείγον το περιστατικό για να δούμε πως μπορούμε να το βολέψουμε» εξηγεί ο κ. Λάζαρης.

«Αυτοί πιστεύω καθ’ υπέρβαση καθήκοντος πήραν μία εργαζόμενη της βάρδιας αφήνοντας απροστάτευτους τους υπόλοιπους ασθενείς. Αυτό θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για κάποιον ασθενή καθώς μέσα υπάρχουν σοβαρά περιστατικά που δεν μπορούν να καταπιούν για παράδειγμα. Ήταν πάρα πολύ επιπόλαιο και επικίνδυνο. Ας έπαιρναν εμάς τηλέφωνο να βάλουν εμάς φυλακή που ο ρόλος μας είναι διοικητικός».

Σύμφωνα με τις εργαζόμενες στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για τον συγκεκριμένο ασθενή υπάρχει από τον περασμένο Μάρτιο έγκριση εισαγωγής στο Θεραπευτήριο. Ο ίδιος, ζει μόνος στα Περβόλια, σε ένα άθλιο διαμέρισμα που καταρρέει και μη μπορώντας να αυτοεξυπηρετηθεί, στριγγλίζει ώστε να τον ακούσουν οι γείτονες, οι οποίοι τον βοηθούν.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα η εισαγωγή του δεν είχε προχωρήσει καθώς στο κέντρο δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι. Σήμερα οι ίδιες ζήτησαν και έλαβαν εισαγγελική εντολή για να γίνει άμεσα η εισαγωγή του 64χρονου.

Τελικά η λύση δόθηκε λίγη ώρα μετά, με την εισαγωγή του 64χρονου σε γυναικείο κοιτώνα.

Λίστα αναμονής

Το κέντρο λειτουργεί σε συνθήκες ασφυξίας με κατειλημμένα μονίμως και τα 60 περίπου κρεβάτια και με ασθενείς να περιμένουν σε λίστα αναμονής.

Σύμφωνα με την διευθύντρια, Μαριάννα Κορωνιωτάκη, το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν σε γνώση της διοίκησης και μάλιστα θα εξυπηρετούνταν άμεσα καθώς ήταν πρώτο στη λίστα.

Στο κέντρο που αποτελεί μία από τις οκτώ προνοιακές δομές που έχουν συνενωθεί σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης δεν φιλοξενούνται ψυχιατρικά περιστατικά αλλά χρονίως πάσχοντες όλων των ηλικιών και με διαφορετικά προβλήματα.

Πηγή: zarpanewsPosted: 13 Sep 2017 11:41 PM PDT

Νιώθετε σαν κάτι να έχει σφηνώσει στο λαιμό σας, σαν ένας κόμπος να έχει κάτσει εκεί εμποδίζοντας την αναπνοή σας;

Η επίμονη αυτή αίσθηση ότι κάτι έχει σφηνώσει στο λαιμό ονομάζεται φαρυγγικός κόμβος. Αν νομίζεται ότι αναπνέετε με δυσκολία, η αλήθεια είναι ότι η κατάποση και η αναπνοή δεν εμποδίζονται. Η αίσθηση, όμως, είναι αρκετά ενοχλητική και προκαλεί συχνά άγχος, καθώς δίνει στο άτομο την εντύπωση ότι πνίγεται ή ότι κινδυνεύει να πνιγεί.

Τι είναι ο «κόμπος» στο λαιμό;

Με τη φράση «κόμπος» στο λαιμό περιγράφουμε γενικώς την αίσθηση ότι υπάρχει μερική απόφραξη στο λαιμό, χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει εκεί κάποιο ξένο σώμα. Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την αίσθηση συχνά την παρομοιάζουν με μια μάζα στο λαιμό τους, ενώ άλλοι σαν γδάρσιμο, αίσθημα παλμών ή αίσθημα πίεσης.

Συνήθης αιτία του «κόμπου» είναι το στρες, το άγχος ή κάποια άλλη ψυχολογική διαταραχή. Να σημειωθεί ότι η συχνή κατάποση είναι τυπικό σύμπτωμα του άγχους.

Ο «κόμπος» στο λαιμό δεν προκαλεί πόνο, μόνο δυσφορία. Αν και διαφέρει από τη δυσφαγία, δηλαδή τη δυσκολία κατάποσης της τροφής, ορισμένα άτομα αναφέρουν ότι ο «κόμπος» δυσκολεύει την απόλαυση του φαγητού, λόγω του φόβου πνιγμονής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωση φαγητού και ποτού ανακουφίζει προσωρινά από το αίσθημα απόφραξης στο λαιμό.

Παλαιότερα, από την εποχή του Ιπποκράτη ακόμα, ο «κόμπος» στο λαιμό είχε θεωρηθεί σύμπτωμα υστερίας και για το λόγο αυτόν ονομαζόταν και «υστερικός κόμβος». Σήμερα, οι γιατροί πλέον γνωρίζουν ότι ο «κόμπος» μπορεί να οφείλεται τόσο σε ψυχολογικά όσο και σε σωματικάαίτια.


Πού οφείλεται ο «κόμπος» στο λαιμό;

Η διάγνωση για φαρυγγικό κόμβο προκύπτει όταν ο γιατρός διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν σημάδια εξογκώματος ή ξένου σώματος στο λαιμό. Σε πολλές περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται ακριβής αιτία που να εξηγεί την ενόχληση ή το αίσθημα απόφραξης, και μπορεί να οφείλεται σε ήπια φλεγμονή στο λαιμό ή στο πίσω μέρος της στοματικής κοιλότητας.

Η ξηρότητα του λαιμού -λόγω φαρμακευτικής αγωγής, έντονου άγχους και συχνής κατάποσης- μπορεί να εξηγήσει το βάρος και την πίεση που μπορεί να νιώθει κάποιος.

Επίσης, φλεγμονή στο λαιμό και επακόλουθο αίσθημα πίεσης μπορεί να προκληθεί από την παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι(γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) ή την οισοφαγίτιδα(πιθανώς λόγω αλλεργιών).

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο «κόμπος» στο λαιμό υποχωρεί από μόνος του. Ωστόσο, αν το άτομο νιώθει πόνο ή εκδηλώνει και μια σειρά από άλλα συμπτώματα, τότε συνιστάται η επίσκεψη στο γιατρό.

Συνοδά συμπτώματα που χρήζουν ιατρικής αξιολόγησης είναι τα εξής:
  1. πόνος στο λαιμό ή τον αυχένα
  2. μεγάλη απώλεια βάρους
  3. εμετός
  4. δυσκολία κατάποσης
  5. πόνος κατά την κατάποση
  6. πνιγμός κατά την κατάποση
  7. συμπτώματα που υποδεικνύουν λοίμωξη, όπως πυρετός ή πρήξιμο στους λεμφαδένες

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για την αντιμετώπιση του φαρυγγικού κόμβου. Όταν οφείλεται σε διαπιστωμένη πάθηση, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η διαχείρισή αυτής βοηθά να υποχωρήσει και το αίσθημα «κόμπου» στο λαιμό.


Posted: 13 Sep 2017 11:22 PM PDT
Σε «φασιστικές πρακτικές» προσιδιάζει ο χαρακτήρας της επίθεσης του "Ρουβίκωνα" στο σπίτι του αδελφού του αντιδημάρχου Ζωγράφου και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αρμπιλιά, τονίζει σε
ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του αδελφού του αντιδημάρχου Ζωγράφου και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αρμπιλιά, όχι μόνο δεν έχει καμιά σχέση με οποιαδήποτε κοινωνική διεκδίκηση, αλλά, αντίθετα ο χαρακτήρας της προσιδιάζει σε φασιστικές πρακτικές. Στο πρόσωπο τού Σταύρου Αρμπιλιά στοχοποιείται μια αριστερή δημοτική αρχή, με σημαντικό έργο υπέρ των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, και ιδιαίτερα των ασθενέστερων πολιτών του Ζωγράφου», σημειώνει.

πηγή: newpost

Posted: 13 Sep 2017 11:03 PM PDT
Άγριος καυγάς που κατέληξε στο μαχαίρωμα ενός νεαρού σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Παλιά Πόλη της Ρόδου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συνεπλάκησαν μεταξύ τους δύο
νεαροί, ηλικίας 30 περίπου χρονών, και ο ένας εξ' αυτών χτύπησε με μαχαίρι τον άλλον.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Ρόδου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς.

Το περιστατικό συνέβη σε κεντρικό σημείο της Παλιάς Πόλης, κοντά στο πρώτο συντριβάνι και προκάλεσε, όπως είναι ευνόητο, μεγάλη αναστάτωση, δεδομένου ότι εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην περιοχή εκατοντάδες επισκέπτες.

Πηγή: www.rodiaki.gr

Posted: 13 Sep 2017 10:44 PM PDT
Σε μια σεμνή τελετή φόρου τιμής και εθνικού καθήκοντος παραδόθηκαν χθες 12 Σεπτεμβρίου 2017, τα ταυτοποιημένα λείψανα του ήρωα Αντιστράτηγου Νικόλαου Παπαγεωργίου, ο οποίος έπεσε
ηρωικώς μαχόμενος τον Αύγουστο του 1964 στις επικές μάχες της Τυλληρίας.

Σημειώνεται ότι με αυτή την παράδοση που έγινε χθες ακόμη ένα τραγικό λάθος με λείψανα πεσόντων αποκαταστάθηκε χθες. Τα λείψανα του αντιστράτηγου Νικόλαου Παπαγεωργίου, μετά τις εκταφές την περίοδο 1979-'81, δόθηκαν σε λάθος οικογένεια, γράφει το philenews.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές, διαπιστώθηκε το τραγικό λάθος που είχε γίνει και χθες το απόγευμα τα λείψανα του αντιστράτηγου Νικόλαου Παπαγεωργίου μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε να δοθούν στην οικογένειά του.Ωστόσο,τΤα λείψανα παραδόθηκαν στον διοικητή της ΕΛΔΥΚ, διότι δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν στην Κύπρο συγγενείς του ήρωα για την τελετή αναφέρει το philenews.gr

Την 7η Αυγούστου 1964, ο Παπαγεωργίου, ως Διοικητής Λόχου της 31 ΜΚ, μαζί με τους άντρες του, κατάφεραν και κατέλαβαν το ύψωμα Λωρόβουνου σε περιοχή της Τυλληρίας. Στην κορυφή του υψώματος, οι Τούρκοι είχαν κατασκευάσει οχυρά. Κατά την επίθεση για εκπόρθηση της οχυρωμένης βουνοκορφής, ο Παπαγεωργίου, όπως και δυο Κύπριοι καταδρομείς του Λόχου, ο Γιώργος Απλιτζιώτης και ο Μιχαήλ Κουσουλίδης, έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι.


Σε ομιλία του, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι η ταυτοποίηση των λειψάνων του ήρωα Νικόλαου Παπαγεωργίου έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές.

Το πρόγραμμα άρχισε το 1999, όταν λήφθηκαν οι αναγκαίες πολιτικές και ανθρωπιστικές αποφάσεις για να δοθούν απαντήσεις, έστω και σε μικρό αριθμό οικογενειών, από εκταφές που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους που ευρίσκοντο υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόφαση αυτή λήφθηκε λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς να συνεργαστεί όσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων και της στασιμότητας που επικρατούσε τότε στο πλαίσιο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοούμενων (ΔΕΑ).

Η Κυβέρνηση, σημείωσε, είχε αποφασίσει για εκταφές σε συγκεκριμένους χώρους στις ελεύθερες περιοχές που είχε ταφεί, στις δύσκολες μέρες του 1974 αλλά και του 1964, αριθμός Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων και χωρίς την παρουσία των οικογενειών τους.

Είναι γεγονός, συνέχισε, ότι τις δύσκολες εκείνες μέρες έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις. Δυστυχώς, το κόστος για τα λάθη αυτά το επωμίστηκαν οι οικογένειες που αναζητούσαν τους δικούς τους. Οι εκταφές έγιναν με στόχο να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες.

"Όταν έγιναν οι πρώτες εκταφές, εντοπίστηκαν πολλά άλλα λάθη και παραλείψεις που ακολούθησαν τις άτακτες και ανορθόδοξες ταφές που έγιναν στα κοιμητήρια Λακατάμιας και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Την περίοδο 1979-81, πραγματοποιήθηκαν με μη επιστημονικό τρόπο εκταφές λειψάνων από χώρους που έφεραν την ένδειξη ότι είχαν ταφεί Ελλαδίτες αδελφοί μας ως επώνυμοι ή άγνωστοι, μεταξύ αυτών και τα λείψανα του Νικόλαου Παπαγεωργίου. Τα λείψανα που είχαν εκταφεί δόθηκαν σε οικογένειες στην Ελλάδα ως ανήκοντα στα αγαπημένα τους πρόσωπα", πρόσθεσε.

Στην πορεία του προγράμματος, συνέχισε, διαπιστώθηκε ότι στις οικογένειες αυτές δόθηκαν λανθασμένα λείψανα. Καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες για εξασφάλιση γενετικών δειγμάτων από τις οικογένειες αυτές στην Ελλάδα και για να συναινέσουν να επιστρέψουν τα λείψανα στην Κύπρο για επιστημονικές εξετάσεις.

"Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει αυτήν την προσπάθεια. Υπολείπεται η επιστροφή στην Κύπρο μόνο ενός μικρού αριθμού από τα λανθασμένα λείψανα που κατέχουν οικογένειες στην Ελλάδα", σημείωσε.

«Οι προσπάθειές μας», είπε ο κ. Φωτίου, «συνεχίζονται. Είναι ένα τραγικό κεφάλαιο, ένα κεφάλαιο που προκαλεί επιπρόσθετο πόνο στις δοκιμαζόμενες οικογένειες, οι οποίες πληροφορούνται μετά από τόσα χρόνια ότι κατείχαν και μνημόνευαν λάθος λείψανα. Παρά την πικρία και τον πόνο, οι οικογένειες αυτές, όπως και η οικογένεια του ήρωα Παπαγεωργίου, μας έχουν δώσει μαθήματα ανθρωπιάς και μεγαλοψυχίας και εκφράζω την απεριόριστη εκτίμηση, σεβασμό και ευγνωμοσύνη μας".

«Έστω και τώρα», συνέχισε, «έχουμε υποχρέωση και ευθύνη ως Πολιτεία και ως κοινωνία, εκεί όπου μπορούμε, να διορθώσουμε αυτά τα λάθη και αυτό κάνουμε. Όμως ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω ούτε και οι προσπάθειές μας αποτελούν βάλσαμο στις πληγές που έχουν προκληθεί στις οικογένειες των ηρώων μας. Με όλη την ειλικρίνεια και σεβασμό, σ’ αυτούς που έχουν υποφέρει από λάθη, παραλείψεις του παρελθόντος, έχω εκφράσει επανειλημμένα και εκφράζω και τώρα τη μεγάλη μας συγνώμη».

"Αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγεωργίου που πολέμησε για την πατρίδα μας και τα οστά του οποίου παραδίδουμε σήμερα. Ο φόρο τιμής ποτέ δεν θα είναι οφειλόμενος γιατί η θυσία του, όπως όλων των ηρώων μας, θα τον υπερβαίνει πάντοτε", συμπλήρωσε.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ,philenews,