29 Οκτωβρίου 2009

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940- ΕΟΡΤΗ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
















Την 28η Οκτωβρίου η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ, εχοροστάτησε στην  Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας.


Ο Μακαριώτατος μίλησε στους  παλαιους απόφοιτους του Αβερωφείου Γυμνασίου-Λυκείου Αλεξανδρείας που επισκέφθηκαν την Αλεξανδρεια με την ευκαιρια τηςσυμπληρώσεως εκατό ετών λειτουργίας του.
 Η ΑΘΜ επήνεσε την αφοσίωση και την αγάπη που επιδεικνύουν προς την γενέτειρα Πόλη και τους διαβεβαίωσε ότι το παλαίφατο Πατριαρχείο θα παραμείνει φυλακας των πνευματικών αξιών του Γένους.
Ο Μακαριωτατος απενειμε τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Λέοντος της Αλεξανδρείας μετʼ αστέρος στον επιχειρηματια  κ.Δημήτριο Γαβαλά, για το ήθος και την αδιάκοπη ενεργή παρουσία του στην ζωή της ελληνικής παροικίας.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος, συμπαραστατούμενος από τους Θεοφιλ. Επισκόπους Μπουρούντι και Ρουάντας κ.Σάββα, Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, Κανώπου κ.Σπυρίδωνα, Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας και Νειλουπόλεως κ.Γεννάδιο, Αρχιγραμματεύοντα της Ιεράς Συνόδου, εκανε επιμνημόσυνη  δεήση υπέρ των πεσόντων αιγυπτιωτών αγωνιστών κατά το εθνικό έπος του έτους 1940.
Ακολουθησε μετα η καταθεση στεφανων στο μνημειο των πεσοντων απο τον εξοχωτατο Πρεσβη της Ελλαδος στην Αιγυπτο κ Αλ Ζεπο, και απο τον Αξιοτιμο κ Γ.Διακοφωτακη.
Ακολουθησε η ανακρουση  του  Ελληνικου και Αιγυπτιακου Εθνικου υμνου  απο την 25μελη Φιλαρμονικη των Αιγυπτιακων Ενοπλων Δυναμεων Αλεξανδρειας.
Μετα την τελετη ανεκρουσθησαν 2 Ελληνικα εμβατηρια ( ο Ναυτης του Αιγαιου- και Μακεδονια ξακουστη) κατω απο τα θερμα χειροκροτηματα των παρισταμενων, και πολλοι ειπαν οτι πρωτη φορα μετα απο πολλα χρονια εορταζεται αυτη Εθνικη μας εορτη  με τοση λαμπροτητα, χαρις στις ενεργειες  του Νεου προεδρου της ΕΚΑ κ.Γιαννη Σιοκα και του νεου Δ.Σ της ΕΚΑ .

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο Εξοχ. κ.Αλέξιος Ζέπος, ο νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, ο Εξοχ.κ.Κωνσταντίνου Λεοντίου, Πρέσβης της Κύπρου στην Νειλοχώρα, ο Αξιοτιμος. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Γεώργιος Διακοφωτάκης, ο Ακολουθος Αμυνας της Ελληνικης Πρεσβειας Πλοιαρχος ΠΝ  κ. Παστουσεας ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.Ιωάννης Σιόκας, ο Πρόεδρος της Ελληνικης Κοινοτητος Καιρου κ Χρ Καβαλης ,ο Προεδρος του ΕΝΟΑ κ Κασιματης  Ο Λυκειαρχης κ Γιαννης Λαγος , εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των ελληνικών σχολείων και άλλοι επίσημοι.

Κατόπιν ο Μακαριώτατος είχε κατʼ ιδίαν συνάντηση με τον Εξοχ.Πρέσβη κ. Αλ Ζέπο στο Ιδιαίτερο Πατριαρχικό Γραφείο, τον οποίο αποχαιρέτησε, ενώ αμέσως μετά στην Αίθουσα του Θρόνου υπεδέχθη τον Σύλλογο Αποφοίτων της Αβερωφείου Σχολής, τους οποίους πατρικώς παρεκάλεσε να μεταδώσουν στις επερχόμενες γενεές τα υψηλά ιδανικά που το εκπαιδευτήριο τους καλλιέργησε. Τέλος αντηλλάγησαν συμβολικά αναμνηστικά δώρα μεταξύ του Σεπτού Προκαθημένου και του Πρόεδρο του Συλλόγου κ.Βασιλείου Βαγή.
Ο Ελληνας επιχειρηματιας κ Μιχ Μπαξεβανης δωρησε στον Πατριαρχη  ενα Ι. ευαγγελιο με χρυσο περιβλημα και ελαβε τις ευλογιες της Α.Θ.Μ

                                                 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ "ΟΧΙ'

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Το Ιστορικο ΟΧΙ του ΜΕΤΑΞΑ - (Απο το ημερολογιο του ΓΚΡΑΤΣΙ¨)

Ο Μεταξάς φορούσε μια μάλλινη ρόμπα, από τον γιακά της οποίας φαινόταν μια  μετριότατη βαμβακερη πυζαμα . Μου έσφιξε το χέρι και με έβαλε να καθίσω σε ένα μικρό φτωχικό σαλόνι του σπιτιού.
Μόλις καθίσαμε, και επειδή η ώρα ήταν λίγα λεπτά μετά τις 3, του είπα αμέσως ότι η Κυβέρνησίς μου, μου είχε αναθέσει να το εγχειρίσω προσωπικά ένα κείμενο, που δεν ήτο τίποτε άλλο, παρά το τελεσίγραφον της Ιταλίας προς την Ελλάδα, με το οποίον η Ιταλική Κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον Ελληνικό χώρο, από τις 6 π.μ. της 28/10/1940. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Μέσα από τα γυαλιά του, έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο, και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε:


-Μεταξάς: Λοιπόν έχουμε πόλεμο.
-Γκράτσι: Όχι απαραίτητα Εξοχότατε. Η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα δεχθείτε την αξίωσίν της και θ’ αφήσετε τα ιταλικά στρατεύματα να διέλθουν δια να καταλάβουν τα στρατηγικά σημεία της χώρας.
-Μεταξάς: Και ποια είναι τα στρατηγικά αυτά σημεία, περί των οποίων ομιλεί η διακοίνωσις;
-Γκράτσι: Δεν είμαι εις θέσιν να σας είπω, Εξοχότατε. Η Κυβέρνησίς μου δεν με ενημέρωσε… Γνωρίζω μόνον ότι το τελεσίγραφο εκπνέει εις τας 6 το πρωί.
-Μεταξάς: Εν τοιαύτη περιπτώσει η διακοίνωσις αυτή αποτελεί κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδος.
-Γκράτσι: Όχι, Εξοχότατε. Είναι τελεσίγραφον.
-Μεταξάς: Ισοδύναμον προς κήρυξιν πολέμου.
-Γκράτσι: Ασφαλώς όχι, διότι πιστεύω ότι θα παράσχετε τας διευκολύνσεις, τας οποίας ζητεί η κυβέρνησίς μου.
-Μεταξάς: ΟΧΙ! Ούτε λόγος δύναται να γίνη περί ελευθέρας διελεύσεως. Ακόμη όμως και αν υπετίθετο ότι θα έδιδα μια τοιαύτην διαταγήν (την οποίαν δεν είμαι διατεθειμένος να δώσω), είναι τώρα τρεις το πρωί. Πρέπει να ετοιμασθώ,να κατέβω εις τας Αθήνας, να ξυπνήσω τον Βασιλέα, να καλέσω τον Υπουργόν των Στρατιωτικών και τον αρχηγόν του Γενικού Επιτελείου, να θέσω εις κίνησιν όλες τος στρατιωτικές τηλεγραφικές υπηρεσίες, έτσι που μια τέτοια απόφασις να γίνει γνωστή στα πλέον προκεχωρημένα τμήματα των συνόρων. Όλα αυτά είναι πρακτικώς αδύνατα. Η Ιταλία, η οποία δε μας παρέχει καν τη δυνατότητα να εκλέξωμε μεταξύ πολέμου και ειρήνης, κηρύσσει ουσιαστικώς τον πόλεμον εναντίον της Ελλάδος.
(μετά από μια σύντομη παύση)
-Μεταξάς: Πολύ καλά λοιπόν, έχομεν πόλεμον.

ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ