25 Οκτωβρίου 2009

N.Δ ""Τακτοποιούσαν συγγενείς και κολλητούς με χιλιάδες ευρώ "

ΕΤΣΙ ΧΡΕΟΚΩΠΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

Χρυσοί έγιναν την τελευταία πενταετία δεκάδες «αυλικοί» και συγγενείς υπουργών μέσα από το μεγάλο κόλπο των επιτροπών
Τα προεκλογικά αλλά και τα εν γένει κομματικά ρουσφέτια έχει βάλει στο στόχαστρο η κυβέρνηση. Πέρα από την πρώτη εντολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να καταργηθούν όλες οι επιτροπές αργόμισθων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα στους υπουργούς έφτασε δεύτερο σήμα, αυτήν τη φορά από τον συνάδελφό τους επί των Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε να επιλύσει έναν γόρδιο δεσμό. Το έλλειμμα του 2009 βρίσκεται στο 9%, το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για μέτρα και παρ’ όλα αυτά η νεοφώτιστη κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει το πακέτο στήριξης των ασθενέστερων που είχε εξαγγείλει προεκλογικά, να αποπληρώσει χρέη του Δημοσίου προς τρίτους για να κινηθεί η οικονομία, να ρίξει επιπλέον ρευστό για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και να μην προχωρήσει σε έκτακτα εισπρακτικά μέτρα αλλά σε μία ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση από το επόμενο έτος.


Ο μόνος τομέας που απομένει για να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του ελλείμματος είναι ο δημόσιος και ο περιορισμός των δαπανών του, κάτι το οποίο υπόσχονται όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.
«Σαφάρι»

Η εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό της σπατάλης του Δημοσίου, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ημετεροκρατία, μοιάζει με το πρώτο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, που αν το κερδίσει θα μπορέσει με μεγαλύτερη ευκολία και για μεγαλύτερο διάστημα να μείνει πιστή στο πρόγραμμά της και τις προεκλογικές εξαγγελίες.
Ως εκ τούτου οι υπουργοί έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε ένα σαφάρι για να μειώσουν τις δαπάνες της κεντρικής διοίκησης. Σε αυτήν τη διαδικασία τα «μαργαριτάρια» της προηγούμενης κυβέρνησης εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο. Χιλιάδες επιτροπές χωρίς αντικείμενο για να εισπράττουν διπλές και τριπλές αποζημιώσεις τα κομματικά στελέχη και οι «αυλικοί» των πρώην υπουργών και υφυπουργών, ενώ δεκάδες είναι οι παράτυπες γαλάζιες προσλήψεις που έγιναν σε κρίσιμα πόστα αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών.
Εξτρα 3.000 μισθό σε πρόεδρο Οργανισμού

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο πάρτι σπατάλης ήταν το υπουργείο Γεωργίας, στο οποίο έγιναν το τελευταίο διάστημα δεκάδες προσλήψεις γιων και θυγατέρων πρώην υπουργών και βουλευτών της απελθούσας κυβέρνησης. Επίσης στο υπουργείο Τύπου δύο άτομα εμφανίστηκαν σε υπηρεσίες μία μόλις ημέρα μετά τις εκλογές, στις 5 Οκτωβρίου, ανακοινώνοντας την πρόσληψή τους.

Η γραμμή που θα ακολουθήσει και σε αυτές τις περιπτώσεις η κυβέρνηση θα είναι η ίδια με αυτήν που ακολουθεί για τα Stage, δηλαδή η ακύρωση των προσλήψεων που έγιναν μετά την προκήρυξη των εκλογών, ενώ από κόσκινο θα περάσουν και πολλές ακόμα.

Τεράστια φάμπρικα αποδεικνύεται και αυτή των επιτροπών. Στο υπουργείο Υγείας γραμματείς της προηγούμενης ηγεσίας έχουν τοποθετηθεί ως επιστημονικό προσωπικό σε σημαντικές επιτροπές, ενώ πολλές ακόμα που έχουν συσταθεί είναι χωρίς αντικείμενο. Χωρίς αντικείμενο φαίνεται να είναι και η επιτροπή για τις πράσινες μετακινήσεις στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος ο πρόεδρος του Τραμ εισπράττοντας επιμίσθιο... 3.000 ευρώ μηνιαίως.
Αλλωστε τα μανιτάρια ξεφύτρωσαν τα τελευταία χρόνια στο πρώην υπουργείο Μεταφορών διάφορες επιτροπές με βαρύγδουπους τίτλους και ονομασίες, στο διάστημα λειτουργίας των οποίων το μόνο έργο που έχουν να επιδείξουν ήταν η παχυλή μισθοδοσία των μελών τους.

Οι αποδοχές. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη δώσει εντολή για τη διάλυση των επιτροπών αυτών που φθάνουν σε αριθμό τις δεκατέσσερις. Σε καθεμία εξ αυτών συμμετέχουν από 5 έως 10 άτομα με αμοιβές που κυμαίνονταν μεταξύ 250 και 450 ευρώ μηνιαίως.
Στις επιτροπές της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης Μεταφορών οι πρόεδροι συνήθως αμείβονταν με 300 ευρώ τον μήνα και τα μέλη με 250.

Εντύπωση προκαλεί η υψηλή μισθοδοσία στην επιτροπή για τις «πράσινες μεταφορές» που δημιουργήθηκε επί ημερών Κωστή Χατζηδάκη. Πρόεδρος της επιτροπής που ιδρύθηκε το 2007 είχε αναλάβει με απόφαση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, ο Αλέξανδρος Βραχνός, πρόεδρος της ΤΡΑΜ Α.Ε. με μηνιαίο μισθό που ξεπερνούσε τις 3.000 ευρώ.

Εκτός των παλαιοτέρων και μόνιμων επιτροπών, στις οποίες συγκαταλέγονται η διαρκής για την αναθεώρηση του ΚΟΚ αλλά και αυτή για την κινητικότητα και τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, την τελευταία πενταετία στο υπουργείο Μεταφορών είχαν συσταθεί διάφορες επιτροπές μεταξύ των οποίων αυτή για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Σιδηροδρόμων (στην οποία συμμετείχαν συνταξιούχοι του ΟΣΕ) αλλά και η επιτροπή για την παρακολούθηση της επικοινωνιακής πολιτικής του υπουργείου, η οποία είχε ιδρυθεί τον Ιούλιο του 2008.

«Μαχαίρι» σε δύο επιτροπές έχει ήδη βάλει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή για να διαπιστωθεί σε ποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να γίνει μείωση των δαπανών. Ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης έχουν ήδη αποφασίσει να μη συνεχίσουν τη λειτουργία τους:
Η Επιτροπή Σχεδιασμού Εργων Πληροφορικής (που αφορούσε τον συντονισμό των προγραμμάτων πληροφορικής).

Η Υποεπιτροπή Επενδυτικής Πολιτικής (η οποία πάντως είχε συνεδριάσει λίγες μόνο φορές).

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

«Φύτεψαν» κόρες και φίλους στο Γεωργίας

Χάος και ασυδοσία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σωρεία ανενεργών επιτροπών και παράνομες προσλήψεις σε εποπτευόμενους φορείς «κρύβονται» πίσω από τα έργα και ημέρες της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μακρά η λίστα με τις διαβόητες επιτροπές που συστήθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς υπερβαίνουν σε αριθμό τις δεκαπέντε. Την ίδια ώρα το φως της δημοσιότητας βλέπει σκάνδαλο με παράνομες προσλήψεις συγγενών πρώην υπουργών, βουλευτών, πολιτικών και κομματικών στελεχών της Ν.Δ. σε οργανισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με μια απλή ανακοίνωση στο Ιντερνετ τον περασμένο Αύγουστο και εν απουσία προκήρυξης, ζητούνταν 270 άτομα για τη στελέχωση του εποπτευόμενου φορέα ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. Λίγες μόλις ημέρες προ των εκλογών, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε στην πρόσληψη των 270 ατόμων ως μόνιμο προσωπικό.
Αναφορικά με το θέμα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή επισήμανε ότι «οι προσλήψεις αυτές είναι ανύπαρκτες διότι δεν υπάρχει προκήρυξη, δεν υπάρχει σχετική απόφαση και δεν τηρήθηκαν διαδικασίες».
Μεταξύ των ατόμων που προσλήφθηκαν εντοπίζονται συγγενικά πρόσωπα πρώην υπουργών, βουλευτών και στελεχών του κόμματος της Ν.Δ., αλλά και στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, η μισθοδοσία των 270 αυτών ατόμων που προσλήφθηκαν στην ΑΓΡΟΓΗ ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου, μία ημέρα δηλαδή πριν από την προκήρυξη των εκλογών.
phghethnos