17 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Ασπίδα για τα χαμηλά εισοδήματα







Προτεραιότητα στην οικονομία και στις θεσμικές αλλαγές στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση έδωσε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις. Ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε για άμεση προώθηση μέτρων ενίσχυσης των αδύναμων
Τη βούλησή του να συγκρουστεί με τα κατεστημένα και τις συντεχνίες στην οικονομία, τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις στο κράτος διακήρυξε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη νέα πορεία και δεσμεύτηκε να λέει πάντα την αλήθεια

Η πιο δραματική στιγμή της ομιλίας του ήταν όταν είπε τη φράση «είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι»! «Ομως η προσπάθεια αυτή θα είναι χωρίς αντίκρισμα αν δεν συνοδευτεί από συμμάζεμα στα δημόσια οικονομικά», σημείωσε. Για να περιγράψει με λίγες λέξεις το πρόβλημα χρησιμοποίησε μια παλαιότερη φράση του πατέρα του: «Ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα». «Η Ευρώπη μας ζητά καθαρά στοιχεία, τα ταμεία ζητούν χρηματοδότηση για να πληρώσουν συντάξεις έως το τέλος του έτους και εμείς βρίσκουμε παντού κρυφά χρέη και ελλείμματα, διπλάσια από αυτά που έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για αυστηρό έλεγχο όλων των δημοσίων δαπανών, ανά κωδικό. «Θα χρειαστεί να υπάρξουν περικοπές δαπανών σε όλα τα υπουργεία - και το παράδειγμα θα δώσει το δικό μου γραφείο».


Η στήριξη στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα περιλαμβάνει:
Χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης στα πολύ χαμηλά εισοδήματα πριν από το τέλος του 2009, πριν από τα Χριστούγεννα.

-Στους συνταξιούχους του ΟΓΑ θα δοθεί αναδρομική αύξηση 30 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2009.
-Με την εισοδηματική πολιτική του 2010 θα δοθούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις.
-Καμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για τον επόμενο χρόνο.
-Στις πρώτες 100 μέρες θα ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για την προστασία των δανειοληπτών.
Αμεση ψήφιση στη Βουλή νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.
Αλλαγή του Τειρεσία για να αρθούν οι σημερινές αδικίες.
Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.
Ιδρυση Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας.
Αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ με τον προϋπολογισμό του 2010, με στόχο τη σταδιακή αύξηση στο 5% του ΑΕΠ στο τέλος της τετραετίας.
Παροχή εγγυήσεων στις επιχειρήσεις για τη δανειοδότησή τους από τις τράπεζες.
Εναρξη διαλόγου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Με μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη, δίκαιη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα.
Η ακίνητη περιουσία και οι κληρονομιές θα φορολογούνται προοδευτικά, αλλά θα υπάρχουν υψηλά αφορολόγητα όρια, ώστε να απαλλάσσονται οι μικρές περιουσίες.
Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Τα ακίνητα των offshore θα φορολογηθούν.
Οι καθαροί λογαριασμοί θα είναι η σφραγίδα μας στο πρώτο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα μέτρα για τη διαφάνεια:
Διπλογραφικό σύστημα παντού.
Προϋπολογισμούς που συνδέουν χρηματοδότηση και υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Ορκωτούς ελεγκτές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αξιολόγηση από μηδενική βάση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Ασφάλεια
Αναφέρθηκε και στη νέα πολιτική ασφάλειας. Περιλαμβάνει:


Αναδιάταξη των δυνάμεων και του ανθρώπινου δυναμικού.
Τέρμα στην κομματοκρατία.
Τέρμα στους αστυνομικούς - οικιακούς βοηθούς και στις αποσπάσεις σε μη μάχιμες υπηρεσίες.
«Δίνουμε το παράδειγμα με τη μείωση της φρουράς του Μαξίμου κατά 50%», είπε ο πρωθυπουργός.
«Μειώνουμε δραστικά τους αστυνομικούς που διατίθενται για φύλαξη υπουργών και άλλων επισήμων», συνέχισε.
Καταργείται και απορροφάται εντός έτους η Αγροφυλακή, ένας αδιανόητος αναχρονισμός στον 21ο αιώνα.
«Σταματάμε τις απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς μέχρι να εξορθολογιστεί πλήρως το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας», τόνισε και δεσμεύτηκε για την απογκετοποίηση των περιοχών στον αστικό ιστό. «Καμία περιοχή δεν θα αποτελεί άβατο από εδώ και στο εξής», είπε χαρακτηριστικά.

Πολιτισμός - Τουρισμός: «Δίνουμε τέλος στην απαξίωση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με το άνοιγμά τους στους πολίτες», τόνισε και αναφέρθηκε στην ανάπτυξη μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Τομείς όπως ο Αγροτουρισμός, ο Συνεδριακός, Θρησκευτικός, Πολιτιστικός, Κινηματογραφικός, Διατροφικός, Αθλητικός, Καταδυτικός, Αναρριχητικός, Εκπαιδευτικός Τουρισμός και οι Κρουαζιέρες θα ενισχυθούν με στόχο την επίτευξη τουριστικής κίνησης 12 μήνες τον χρόνο.

Εξωτερική πολιτική: «Πρώτος, άμεσος μεγάλος στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων και των διεθνών αγορών στη χώρα μας», επισήμανε και δεσμεύτηκε πως η Ελλάδα θα μπει ξανά στο κέντρο της διεθνούς σκηνής. Ως άμεσες προτεραιότητες προέταξε την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και την επίλυση των θεμάτων με τα Σκόπια και την Τουρκία. «Θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή και τη διεθνή προοπτική των γειτόνων μας, όμως η στήριξη αυτή δεν θα είναι αυτόματη και χωρίς προϋποθέσεις», διεμήνυσε.
Ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε στην ομιλία του και μία προσωπική αναφορά. «Είμαι σήμερα εδώ για να δεσμευτώ ενώπιόν σας ότι το «Πρώτα ο Πολίτης» δεν είναι απλώς ένα σύνθημα. Θα μετατραπεί σε καθημερινή κυβερνητική πρακτική».

«Δεν χρωστάω σε κανέναν, δεν χρωστάω σε κανέναν άλλο εκτός από τον ελληνικό λαό και δεσμεύομαι απέναντι σε όλους τους Ελληνες και όλες τις Ελληνίδες, είτε μας ψήφισαν είτε δεν μας ψήφισαν, ότι με όλες μου τις δυνάμεις, με όλη μου την ψυχή αυτήν την εντολή και εμπιστοσύνη θα την τιμήσω», κατέληξε.
Παιδεία
Επιπλέον 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

Παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε πως θα κάνει πράξη τη δέσμευσή του για επιπλέον 1 δισ. ευρώ στην Παιδεία από τον πρώτο προϋπολογισμό! «Εγγυόμαστε τη συνεχή αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 5% του ΑΕΠ», συνέχισε και αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους:
Τη διετή προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλους.
Την καθολική λειτουργία των Ολοήμερων σχολείων σε κάθε περιοχή της χώρας.
Την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τρόπο που θα αποφορτίζει την πίεση και το κόστος.
Σύγχρονο σύστημα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για παιδιά με αναπηρία. Πιστοποίηση ξένης γλώσσας και πληροφορικής στην Γ Γυμνασίου.
Δεσμεύτηκε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την εξέλιξη, αξιοπρέπεια και εισόδημα του εκπαιδευτικού λειτουργού».
Ανώτατη εκπαίδευση με νέο, απλό θεσμικό πλαίσιο, με κατοχύρωση της αυτοτέλειας των Ιδρυμάτων, με λογοδοσία και προγραμματισμό.
Η συνολική επένδυση στην έρευνα να ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ με αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Υγεία
Δωρεάν υπηρεσίες σε όλους
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε «για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με δημόσιο χαρακτήρα, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με προσβασιμότητα σε όλους, διαφάνεια και λογοδοσία παντού».
Με διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο.
Με ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα.
Σύγχρονα νοσοκομεία που σέβονται τον πολίτη.
Με προσλήψεις νέου προσωπικού: 3.000 θέσεις κάθε χρόνο.
Με την καθιέρωση της λίστας φαρμάκων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Αλλαγές
Δημόσια διοίκηση με αξία τον πολίτη
«Εγγυητής και προϋπόθεση για να πετύχουμε όλα αυτά είναι ένα κράτος δικαίου», τόνισε ο πρωθυπουργός, «μια δημόσια διοίκηση που αντιμετωπίζει τον κάθε πολίτη ως μοναδική αξία». Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και ένα συνολικό σχέδιο ριζικών ανατροπών τετραετίας:
Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Αναβάθμιση του Κοινοβουλίου.
Επιτελικό κράτος, «Καποδίστριας 2» και αιρετός περιφερειάρχης.
Εμπλοκή της Βουλής στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Θα επιταχυνθεί δραστικά η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης. Με διοικητικά μέτρα και με την ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων.
Θα ψηφιστεί άμεσα ο νέος εκλογικός νόμος.
Νέο σύστημα «πόθεν έσχες».
Ολες οι υπογραφές στο Διαδίκτυο.

Θα ξεκαθαριστούν οι σχέσεις της πολιτικής με την επικοινωνιακή εξουσία.
Ολες οι υποθέσεις των πολιτών θα διεκπεραιώνονται μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών παντού. Προσλήψεις στο Δημόσιο από το ΑΣΕΠ και μόνο το ΑΣΕΠ.
Συμφωνία για τον Πρόεδρο

Η οικονομία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, γι αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή πως ο πρωθυπουργός ενέταξε στην ομιλία του και μία παράγραφο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Η δική μας πρόταση -εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί- είναι η επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια», σημείωσε. «Χαίρομαι διότι με τη θέση που έχει πάρει και η ΝΔ η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να επανεκλέξει για μια δεύτερη θητεία Πρόεδρο που ασκεί με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του και τιμά το αξίωμά του», προσέθεσε με νόημα.

Στόχος
Πρωτοπόροι στην πράσινη ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως βασικό στόχο να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρα στην πράσινη ανάπτυξη με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η πρόβλεψη είναι το 20% της παραγωγής ενέργειας να γίνεται το 2020 από ανανεώσιμες πηγές, ενώ για την εγκατάστασή τους θα δοθεί προτεραιότητα στις βραχονησίδες. Αναφερόμενος στις πράσινες υποδομές είπε πως θα δώσει έμφαση στο μετρό και στους σιδηροδρόμους και αναφέρθηκε σε μια διαφορετική αντίληψη για τις πόλεις «με περισσότερες αναπλάσεις και λιγότερες νέες επεκτάσεις». Ως παραδείγματα επισήμανε τα πιλοτικά προγράμματα για τη Νέα Ολυμπία και την Αττική.
Ασφαλιστικό
Σύνταξη σε τρεις μήνες
Ο πρωθυπουργός μίλησε για επιθετική πολιτική προστασίας των εργαζομένων και των ανέργων.

Αναθεωρείται ριζικά το καθεστώτος «ενοικίασης» των εργαζομένων!
Ενισχύεται το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, με στόχο την άμεση καταπολέμηση της αυθαιρεσίας και της ανασφάλιστης εργασίας.
Καταργείται η ταπεινωτική για τους νέους λειτουργία των Stage στον δημόσιο τομέα.
Θεσπίζονται κίνητρα πρόσληψης για τους νέους, με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των σχετικών ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερα χρόνια.
Επανασυνδέονται τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Θα αυξηθεί σταδιακά το ύψος του επιδόματος ανεργίας, ώστε να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού.
«Στο Ασφαλιστικό, πρώτη και αυτονόητη υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα στα Ταμεία για να καταβληθούν οι συντάξεις», επισήμανε και ανέλαβε μία επιπλέον υποχρέωση: «Είναι δέσμευσή μας: η σύνταξη θα απονέμεται το αργότερο σε τρεις μήνες μέχρι το τέλος του 2010».