1 Δεκεμβρίου 2009

Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες
















«Εχει πράγματι σημάνει η ώρα της ύψιστης ευθύνης για όλους μας», διακήρυξε από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο Γ. Παπανδρέου και έβαλε κατά των συντηρητικών της Ενωσης και των τραπεζών. Αρχικά επικέντρωσε τα πυρά του σε όσους «με τα πρώτα δειλά σημάδια της ανάκαμψης, είναι έτοιμοι να συνεχίσουν ξανά στον δρόμο της υποταγής της κοινωνίας και των πολιτών στα συμφέροντα των αγορών».


«Αυτοί που επί τόσα χρόνια ανέχθηκαν και συγκάλυψαν τις αλχημείες, την αδράνεια, τις σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης που τόσο ζημίωσαν τους Ελληνες πολίτες, ζητούν τώρα από αυτούς να πληρώσουν το κόστος της δικής τους συνενοχής», επισήμανε και ξεκαθάρισε πως «αυτό δεν μπορεί να γίνει»!
Από τις βολές του δεν ξέφυγαν ούτε οι τράπεζες: «Οι τράπεζες θα μπορούσαν να βοηθήσουν αλλά σκανδαλωδώς δεν το κάνουν, ενώ έχουν μάλιστα την κύρια ευθύνη. Παρά τη συγκράτηση της κρίσης οι ίδιες οι τράπεζες δεν παίρνουν ρίσκο, δεν επενδύουν εύκολα».
Ο Γ. Παπανδρέου είπε τι δεν θα κάνει:
«Δεν θα υιοθετήσουμε κοντόθωρες λογικές που εκπορεύονται από αυτούς που βύθισαν την παγκόσμια οικονομία σε κρίση χωρίς να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος, διότι το μετακύλισαν σε εκατομμύρια πολίτες και φορολογούμενους που ουδεμία ευθύνη φέρουν».
«Δεν θα υιοθετήσουμε συνταγές που το μόνο αποτέλεσμα που θα είχαν είναι να βυθίσουν την οικονομία μας σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και κρίση, να διευρύνουν τις ανισότητες και τα κοινωνικά προβλήματα».
«Τα βαθιά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν λύνονται ούτε σε 50 ούτε σε 100 μέρες με κινήσεις εντυπωσιασμού και πυροτεχνήματα», τόνισε και παρουσίασε τη δική του συνταγή: «Θα τα λύσουμε μεσοπρόθεσμα, με δουλειά, συλλογική προσπάθεια, μακρόπνοο, σοβαρό αλλά και κοινωνικά δίκαιο σχέδιο.
Ενα σχέδιο που επιμερίζει δίκαια την προσπάθεια και από την οποία θα βγούμε όλοι κερδισμένοι. Με την τόνωση της οικονομίας και προστασία των αδύναμων ως μέτρα ανάπτυξης. Με το νοικοκύρεμα του κράτους. Με άλλο μοντέλο ανάπτυξης».
Οι ενότητεςΣτο πλαίσιο αυτό, προσδιόρισε τις ενότητες του εθνικού διαλόγου που θα ξεκινήσει το ερχόμενο δεκαήμερο:
Αλλαγές στο κράτος
Στη φορολογία και στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών
Στο αναπτυξιακό πρότυπο
Στην καταπολέμηση της διαφθοράς
Στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος
Στη νέα αρχιτεκτονική στη Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση
Στο Ασφαλιστικό
Στην Παιδεία
Στην Υγεία.
«Μέσα από αυτό τον διάλογο, ο οποίος θα έχει ως βάση το συγκεκριμένο πλαίσιο που η κυβέρνηση θα παρουσιάσει, θα κληθούμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και αμοιβαίες δεσμεύσεις. Πρώτοι εμείς, η κυβέρνησή μου», είπε και δεσμεύτηκε πως «οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε θα εκτελεστούν και θα εκτελεστούν άμεσα». «Ισως υπάρξουν κάποιοι που θα αποφασίσουν να μείνουν πίσω.
Να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή τις επόμενες εβδομάδες και να την υπονομεύσουν. Θα τους αφήσουμε πίσω. Μόνους τους και εκτεθειμένους στα μάτια των πολιτών», συνέχισε, «γιατί δεν θα γίνουμε όμηροι κανενός συμφέροντος, κανενός προβλήματος». «Κληθήκαμε να αλλάξουμε ριζικά τον ρου των πραγμάτων για να κτίσουμε μια κοινωνία αξιών, ευνομίας, ασφάλειας και ευημερίας. Και θα τιμήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας», έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός