3 Δεκεμβρίου 2009

Μήνυμα Παπανδρέου για τον ένα χρόνο από το φόνο του Αλέξανδρου Γρηγοροπουλου










Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου, από την άδικη, όπως τη χαρακτήρισε, δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο Γ. Παπανδρέου άνοιξε τις εργασίες του Υπουργικού Συμβουλίου ζητώντας από τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία συναίνεση για την καταδίκη κάθε μορφής βίας -κρατικής και ατομικής- και περιφρούρηση της ευνομίας και της ασφάλειας του πολίτη.


"Θέλω να απευθυνθώ σε όλους, λέγοντας ότι πέρσι είχαμε πει κάτι πολύ απλό: είμαστε ενάντια στη βία, οποιαδήποτε βία, είτε είναι κρατική, είτε είναι ατομική. Η βία αναπαράγει τα προβλήματα. Και σήμερα, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, όλοι μας, πολίτες, πολιτικοί αρχηγοί, κόμματα, εκπρόσωποι της σπουδάζουσας νεολαίας, πρέπει να διαφυλάξουμε την Αθήνα", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
"Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να διαφυλάξουμε και τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Όχι μόνο να μην θέσουμε σε κίνδυνο τις πόλεις μας, αλλά να στείλουμε κι ένα θετικό μήνυμα. Ένα μήνυμα, που μας αρμόζει. Να τιμήσουμε τη μνήμη ενός παιδιού, που χάθηκε άδικα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της βίας, κατά των κοινωνικών αποκλεισμών. Ένα μήνυμα κοινωνικής ευθύνης", πρόσθεσε.
Απευθύνθηκε στη νέα γενιά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήρθε για να φέρει και πάλι ελπίδα και διεξόδους. "Καταλαβαίνουμε τα προβλήματά τους, όπως και τους λόγους που κάνουν μερικούς να νιώθουν στο περιθώριο, είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας σε αυτά τα παιδιά", τόνισε.
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση κάθε ανισότητας και αποκλεισμών. Αναφέρθηκε, δε, στις συνέργειες όλων των υπουργείων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. "Πολιτική μας είναι να αρθούν όλα τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών", υπογράμμισε.
Παίρνοντας το λόγο, η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι το "φιλάνθρωπο" κράτος να μετατραπεί σε κράτος πρόνοιας, ενώ αναφερόμενη στις γενικότερες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επισήμανε ότι "λέμε 'ναι' στην κοινωνική κατανάλωση, όχι όμως στη δημόσια σπατάλη".