3 Δεκεμβρίου 2009

Παρότρυναν τον Γιουγκοσλαυο Σκοπιανο Γκρουέφσκι να δείξει πολιτική βούληση

Βρυξέλλες
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε χθες τον Γιουγκοσλαβο-Σκοπιανο Προεδρο Νίκολα Γκρουέφσκι, να επιδείξει πολιτική βούληση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Ο Γιουγκοσλαβο Σκοπιανός Πρόεδρος, όμως, θέλει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ε.Ε. και παράλληλη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας.
Τον κ. Γκρουέφσκι κάλεσαν στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, προκειμένου να τον παροτρύνουν να βρει αμοιβαία αποδεκτή λύση με την Ελλάδα στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (10-11 Δεκεμβρίου).
Σε δηλώσεις του ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι στη διάρκεια των τελευταίων μηνών η Κομισιόν έλαβε μια σειρά σημαντικών αποφάσεων για τα Σκόπια, με αποκορύφωμα την εισήγηση του Οκτωβρίου για έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Απευθυνόμενος στον κ. Γκρουέφσκι τού επισήμανε ότι έχει μια πραγματική ευκαιρία (η ΠΓΔΜ) να αποδείξει στους ηγέτες της Ευρώπης ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα.
«Αντιλαμβάνομαι πόσο ευαίσθητο θέμα είναι αλλά είμαι πεπεισμένος ότι παρουσιάζεται πραγματική ευκαιρία εφόσον υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση και στις δύο πλευρές να ξεπεραστεί το θέμα και να βρεθεί αμοιβαία ικανοποιητική λύση» ανέφερε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. μαζί με το ΝΑΤΟ είναι οι πιο σημαντικές προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής για τα Σκόπια.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, ο κ. Γκρουέφκσι δήλωσε από την πλευρά του ότι διαπιστώνει πως τώρα υπάρχει διάλογος όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν σε όλα τα επίπεδα και σ' αυτό των ηγετών. Ωστόσο, παρατήρησε, δεν έχει υπάρξει σοβαρή πρόοδος στην ουσία του ζητήματος της ονομασίας.
Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει περιθώρια περαιτέρω ευελιξίας, απάντησε καταφατικά, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα μπορεί για παράδειγμα να επιτρέψει τώρα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και να συνεχίσουμε παράλληλα τις διαπραγματεύσεις για το όνομα.
Αλλωστε με βάση τους κανόνες της Ε.Ε. η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα σε 70 περιπτώσεις (εννοεί την ομόφωνη συμφωνία για το άνοιγμα και το κλείσιμο των 35 διαπραγματευτικών κεφαλαίων) να «μπλοκάρει» τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο κ. Γκρουέφσκι.
Καταλήγοντας, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη για εντατικές διαπραγματεύσεις γιατί πιστεύει η υπόθεση του ΝΑΤΟ (ελληνικό βέτο το 2008 στο Βουκουρέστι) έδειξε ότι τα βέτο αντί να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες μας στην ουσία τις απομακρύνουν.