3 Δεκεμβρίου 2009

Βραβείο Ωνάση στον ανασκαφέα της Αλεξάνδρειας

Ξαναδιαβάζοντας τη χειρόγραφη διαθήκη του Ωνάση, αλλάζει το προφίλ των βραβείων που φέρουν το όνομά του, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους. Παραμένουν ελληνικά, αλλά δεν θα είναι κατ' ανάγκην ελληνοκεντρικά ούτε θα απονέμονται αποκλειστικά στην Ελλάδα, «για να βγούμε από το καβούκι μας, να βγούμε προς τα έξω», όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλ. Ωνάσης», Αντώνης Παπαδημητρίου.

Επιλέγονται πεδία που δεν συμπεριλαμβάνονται σε άλλα μεγάλα διεθνή βραβεία και άνθρωποι με πλούσιο παρελθόν, αλλά και μέλλον. «Οχι κάποιοι που είναι ήδη πλήρεις ημερών και τιμών, αλλά εκείνοι που έχουν προσφέρει σημαντικό έργο στον τομέα τους και έχουν ακόμη πολλά να δώσουν, αλλά και έχουν ανάγκη το βραβείο και το εκτιμούν».
Με βάση αυτή τη νέα φιλοσοφία τους τα φετινά Βραβεία Ωνάση θα απονεμηθούν σε τρεις σπουδαίες προσωπικότητες.
Βραβείο για το Δίκαιο: στον Βρετανό δικαστή Λόρδο Τόμας Μπίγκαμ, για τις σημαντικές αποφάσεις του, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύγκλιση του αγγλοσαξονικού δικαίου με τα άλλα ευρωπαϊκά δίκαια, κάτι που συνέβαλε στην ένωση και αλληλοκατανόηση των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Βραβείο για τα Γράμματα: σε δύο σπουδαίους αρχαιολόγους.
* Τον επ. καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σερ Τζον Μπόρντμαν, που θεωρείται ο σπουδαιότερος Βρετανός αρχαιολόγος και από τους πιο έγκριτους μελετητές της ελληνικής αρχαιότητας διεθνώς. Εχει ανασκάψει στη Σμύρνη, τη Χίο, την Κρήτη και τη Λιβύη. Διετέλεσε υποδιευθυντής της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, έχει μελετήσει όσο λίγοι τη διασπορά των αρχαίων Ελλήνων και ειδικεύεται στη μελέτη της σφραγιδογλυφίας, των κοσμημάτων, της αγγειογραφίας και της γλυπτικής των αρχαίων Ελλήνων.
* Επίσης, στον ανασκαφέα της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας Ζαν Ιβ Αμπερέρ, πασίγνωστο για τα ενάλια ευρήματά του στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, ανάμεσά τους αρχιτεκτονικά μέλη του περίφημου Φάρου της πτολεμαϊκής πόλης. Στόχος του είναι να φέρει στο φως ίχνη της μακεδονικής Αλεξάνδρειας. Εχει ερευνήσει ένα σύνολο τάφων στην περιοχή Γκαμπαρί, την περίφημη «Νεκρόπολη», που περιγράφει ο Στράβων, πλούσιες ελληνικές κατοικίες με ψηφιδωτά στον χώρο του πρώην Βρετανικού Προξενείου, τη νήσο Μάρεια, την Κανωβική οδό, το Καισάρειον κ.ά. Εχει επίσης εκδώσει 17 πολυσέλιδους τόμους.
Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή στις 14 Δεκεμβρίου σε ένα ιστορικό κτήριο του 17ου αιώνα, στον «Θόλο» του Institut de France στο Παρίσι. Το Ιδρυμα Ωνάση θα δίνει ανά διετία σε συνεργασία με το Institut de France τα βραβεία Δικαίου και Γραμμάτων. Το Βραβείο Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών (200.000 δολ.) θα δίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του City του Λονδίνου (απονεμήθηκε φέτος στον πατέρα της εμπειρικής χρηματοοικονομίας, Γιουτζίν Φάμα).
Θεσπίστηκαν και δύο νέα βραβεία. Για την προστασία του περιβάλλοντος (250.000 ευρώ), που θα απονεμηθεί το 2010 σε συνεργασία με την «πράσινη» πόλη της Ευρώπης, το Αμβούργο (η τελετή θα γίνει στο Μεξικό). Και το βραβείο «Εστία», για την Κοινωνική Ενταξη των Μεταναστών και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη (50.000 ευρώ), που απονεμήθηκε φέτος στους Γιατρούς του Κόσμου.