31 Ιανουαρίου 2010

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Γραφει ο Σεβασμιωτατος μητροπολιτης Ιωαννουπολεως και Πρετοριας κ Σεραφειμ.




Το θέμα της ομιλίας μου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα διά τη παρουσία του Πατριαρχείου μας στην Αφρικανική Ήπειρο, με την έννοια ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποιμνίου μας είναι θύματα αυτών των προβλημάτων, και κατά συνέπεια η αγωνία μας κι η ευαισθησία μας να συμβάλουμε εις την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών είναι μέρος της ποιμαντικής μας ευθύνης.

Ως γνωστόν, τα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν σήμερα τους λαούς της Αφρικής είναι τα ακόλουθα:
1. To πρόβλημα της φτώχειας και της πείνας
2. το πρόβλημα του έϊτς
3. το πρόβλημα των πολεμικών συρράξεων
4. το πρόβλημα του εμπορίου ανθρώπων (human trafficking) και παιδική εκμετάλλευση.
5. το πρόβλημα της διαφθοράς και απουσίας δημοκρατικών θεσμών
6. το πρόβλημα της ολοκληρωμένης πολιτικής κοινωνικής πρόνοιας για θέματα υγείας, πόσιμου νερού και εκπαιδεύσεως
7. το πρόβλημα της εγκληματικότητας και της χαλαρώσεως του θεσμού της οικογένειας, ως επίσης και η πολυγαμία.
8. το πρόβλημα της καταστροφής του Περιβάλλοντος
Στην ομιλία μου που θα ακολουθήσει, θα περιορισθώ στα προβλήματα του έϊτς, στο εμπόριο ανθρώπων (human trafficking), στη παιδική εκμετάλλευση και στους τρόπους συμμετοχής του Πατριαρχείου μας και των Μητροπόλεων και των Επισκοπών του Θρόνου στις Διεθνείς προσπάθειες διά τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι λαοί της Αφρικανικής Ηπείρου.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΪΤΣ

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος των Ηνωμένων Εθνών για το έϊτς που ανακοινώθησαν το 2008 και αφορούν μέχρι το τέλος του 2007, οι άνθρωποι που έχουν τον ιόν του έϊτς ανέρχονται στα 35 εκατομμύρια.
Η Αφρικανική Ήπειρος, αν και έχει μόνο το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, εντούτοις τα δύο τρίτα αυτών που έχουν έϊτς είναι ανάμεσα στους λαούς της Αφρικής. Ενώ δηλαδή θα έπρεπε να είχαμε τρία εκατομμύρια φορείς του έϊτς, έχουμε 24 εκατομμύρια, οκτώ φορές δηλαδή περισσότερους.
Κάθε χρόνο οι φορείς του έϊτς αυξάνονται κατά τρία εκατομμύρια. Τα δύο εκατομμύρια είναι από το πληθυσμό της Αφρικής. 370 χιλιάδες από τα νέα θύματα είναι νεογέννητα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες φορείς του έϊτς, που αν γνώριζαν ότι είναι φορείς του έϊτς και έπαιρναν τα ειδικά προληπτικά φάρμακα δεν θα μετέδιδαν τον ιό στα νεογέννητα παιδιά τους.

Κατά το έτος 2007 πέθαναν από το έϊτς γύρω στα δύο εκατομμύρια άνθρωποι, από αυτούς οι 270 χιλιάδες ήταν παιδιά. Το ένα εκατομμύριο, τετρακόσιες χιλιάδες από τους θανάτους ήταν από το πληθυσμό της Αφρικής, οι 180 χιλιάδες από τα παιδιά που πέθαναν το 2007 ήταν από τα παιδιά της Αφρικής.
Αυτοί που έχουν πεθάνει από το έϊτς τα τελευταία τριάντα χρόνια φθάνουν τα τριάντα εκατομμύρια. Τα είκοσι εκατομμύρια είναι από την Αφρικανική Ήπειρο.
Λόγω του ιού του έϊτς ο αριθμός των ορφανών παιδιών στην Αφρική αυξάνεται συνέχεια. Σήμερα ο αριθμός των ορφανών παιδιών στην Αφρικανική Ήπειρο είναι γύρω στα 12 εκατομμύρια.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (HUMAN TRAFFICKING), ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ.

Όταν αναφερόμαστε στο πρόβλημα αυτό εννοούμε τους ανθρώπους που πέφτουν θύματα εκμεταλλεύσεως είτε μέσα από το δουλεμπόριο, είτε μέσα από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, είτε μέσα από την απαγωγή ανθρώπων κι ιδιαίτερα μικρών παιδιών για τη θανάτωσή τους και τη διάθεση των μελών τους για να σωθούν πλούσιοι ασθενείς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα το Human Trafficking και η παιδική εκμετάλλευση αποτελεί το τρίτο προσοδοφόρο παράνομο εμπόριο στο κόσμο, μετά από τα όπλα και τα ναρκωτικά.
Οι πιο πρόσφατοι υπολογισμοί καθορίζουν το ύψος των κερδών των εμπόρων στα 36 δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως. Ανάμεσα σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και Αξιωματούχοι Κυβερνήσεων που εργάζονται στα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα Μεταναστεύσεως (Immigrations).
Κάθε χρόνο έχουμε γύρω στα δυόμισι εκατομμύρια ανθρώπους θύματα δουλεμπορίου και εκμεταλλεύσεως. Από το ποσοστό αυτό μόνο οι 7,000 χιλιάδες υποθέσεις οδηγούνται στα δικαστήρια, και από αυτές μόνο οι 3,000 χιλιάδες υποθέσεις καταδικάζονται.

Κάθε μέρα δηλαδή πέφτουν θύματα εκμεταλλεύσεως γύρω στις 36 χιλιάδες άνθρωποι. Δυστυχώς, τα δύο τρίτα των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά. Το 73% των θυμάτων προορίζονται για σεξουαλική εκμετάλλευση.
Στις περισσότερες από τις μισές χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει υπάρξει ούτε μία καταδίκη δουλεμπορίου.

ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΪΤΣ ΚΑΙ ΤΟΥ HUMAN TRAFFICKING
1. Σύσταση Πατριαρχικής Συνοδικής Επιτροπής για Κοινωνικά προβλήματα με ιδιαίτερη αρμοδιότητα το έϊτς και το εμπόριο ανθρώπων (human trafficking) και παιδική εκμετάλλευση.

2. Σύσταση Γραμματείας για το Εϊτς και το Εμπόριο ανθρώπων (human trafficking) και παιδική εκμετάλλευση.

3. Συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα των Ηνωμένων για το Έϊτς και το Εμπόριο ανθρώπων (human trafficking) και παιδική εκμετάλλευση.

4. Συνεργασία των Ιερών Μητροπόλεων και Ιερών Επισκοπών του Θρόνου μετά των αρμοδίων τμημάτων των Ηνωμένων Εθνών και τις Τοπικές Κυβερνητικές Υπηρεσίες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για θέματα του Έϊτς και του Εμπορίου Ανθρώπων και της παιδικής εκμετάλλευσης.

5. Υποβολή Προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του Έϊτς και του Εμπορίου Ανθρώπων και της Παιδικής εκμετάλλευσης υπό των Ιερών Μητροπόλεων και των Ιερών Επισκοπών μέσω του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού του Πατριαρχείου μας «ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ». Τα προγράμματα αυτά πρέπει να έχουν δύο προοπτικές, πρώτον τη στήριξη των θυμάτων και δεύτερον τη πρόληψη.

6. Οι ιερές Μητροπόλεις και Ιερές Επισκοπές του Θρόνου να στηρίζουν με κάθε τρόπο πρωτοβουλίες των Τοπικών Κυβερνήσεων και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών που ασχολούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, είτε για τη στήριξη των θυμάτων, είτε για τη πρόληψη.

7. Έκδοση ειδικού εντύπου από την Γραμματεία του Πατριαρχείου μας που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού της ποιμαντικής δράσης του Πατριαρχείου για να γίνει καταγραφή των προβλημάτων του Έϊτς και του Εμπορίου ανθρώπων και της Παιδικής εκμετάλλευσης, ως επίσης για διαφώτιση, πρόληψη και στήριξη.

8. Ενθάρρυνση για τη δημιουργία και τη λειτουργία κέντρων στηρίξεως και προλήψεως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών στις ιερές Μητροπόλεις και Επισκοπές του Θρόνου.

9. Εκστρατεία του Πατριαρχείου, των Ιερών Μητροπόλεων και Επισκοπών για την παροχή δωρεάν προληπτικών φαρμάκων για τη μη μετάδοση του έϊτς από μητέρες φορείς του ιού στα νεογέννητα παιδιά τους. Στην Αφρικανική Ήπειρον, λόγω της φτώχειας μόνο μια μητέρα σε κάθε πέντε έχουν πρόσβαση σε τέτοια φαρμακευτική δυνατότητα.

10. Συνεργασία του Πατριαρχείου μας, των Ιερών Μητροπόλεων και των Επισκοπών του Θρόνου με το Παναφρικανικό Συμβούλιο, την Αφρικανική Ένωση (AU) και άλλους οργανισμούς, θρησκευτικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς.
11. Οργάνωση ειδικού Συνεδρίου του Πατριαρχείου μας με τη συμμετοχή ειδικών αξιωματούχων Διεθνών Οργανισμών και Κυβερνήσεων και εκπροσώπων των ιερών Μητροπόλεων και Επισκοπών του Θρόνου με θέμα τη Διαφώτιση και τη ποιμαντική μας δράση για τα προβλήματα του Έϊτς, του Εμπορίου Ανθρώπων και της παιδικής εκμετάλλευσης.

12. Λειτουργία Γραμματείας για θέματα Έϊτς, εμπορίου ανθρώπων και παιδικής εκμετάλλευσης στην Αλεξάνδρεια, Ναϊρόμπι και Γιοχάννεσπουργκ.
13. Η μοναδικότητα της πρόληψης του Έϊτς για την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η επιμονή της στη διδασκαλία της για το μυστήριο του Γάμου, ότι δηλαδή η οποιαδήποτε σχέση έξω από το μυστήριο του Γάμου αποτελεί απειλή για την οικογένεια και την ευρύτερη κοινωνία.