26 Ιανουαρίου 2010

Εθνικά θέματα και οικονομία στην παρέμβαση Γ.Παπανδρέου από το Στρασβούργο






Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε από το βήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Γιώργος Παπανδρέου. Για την οικονομία είπε ότι «θέλουμε να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας», αφήνοντας όμως αιχμές για ορισμένους που χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να πλήξουν συνολικά την ευρωζώνη. Επανάλαβε την «κόκκινη γραμμή» για την ΠΓΔΜ και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα παγκοσμιοποίησης και στο ρόλο της Ευρώπης, αλλά και την τύχη των μικρών χωρών στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
«Η ΕΕ έχει έργο μπροστά της: να εξανθρωπίσει, να εκδημοκρατήσει την παγκοσμιοποίηση», την οποία παρομοίασε με την «Αγρια Δύση».

Αιτιολόγησε την παρομοίωση της παγκοσμιοποίησης με την «Αγρια Δύσης», λέγοντας ότι την εποχή της «Αγριας Δύσης» υπήρχαν μεν πολλοί πόροι, αλλά δεν υπήρχαν κανόνες και κράτος δικαίου, με αποτέλεσμα οι παράνομοι να γίνονται σερίφηδες.
Κάτι ανάλογο,τόνισε, συμβαίνει και σήμερα που υπάρχουν πολλοί πόροι, αλλά δεν υπάρχουν και σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, κανόνες και κράτος δικαίου, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με δίκαιο τρόπο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο πρωθυπουργός, τα μικρά κράτη δεν μπορούν να λύσουν μόνα τους τα προβλήματα και αισθάνονται ότι έχουν όλο και λιγότερη δύναμη για να καταφέρουν κάτι τέτοιο.
«Έτσι υπονομεύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, προκαλείται μεγάλη ηττοπάθεια και αναδεικνύονται λαϊκιστές ηγέτες, οι οποίοι υπόσχονται μαγικές λύσεις. Ταυτόχρονα παρατηρείται άνοδος του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που γίνονται εργαλεία εκμετάλλευσης στα χέρια επιτήδειων πολιτικών.»
Στην έλλειψη κανόνων και κράτους δικαίου, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε και τα προβλήματα που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να πέφτει μεγάλο βάρος στους φτωχούς, στη μεσαία τάξη και στα αδύναμα κράτη.
Η απάντηση σε αυτή την κατάσταση, τόνισε, είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο, το οποίο είναι στηριγμένο στη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την κοινή προσπάθεια και το κοινό όραμα, το οποίο, με τη σειρά του, έχει τις ρίζες του στο μοντέλο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις περιφερειακές συγκρούσεις οι οποίες κατά το παρελθόν κατέστησαν δέσμιους τους λαούς και τόνισε την κρισιμότητα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τη ΝΑ Ευρώπη.
Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να προωθηθούν λύσεις σε προβλήματα, όπως το Κυπριακό, ο Καύκασος και η Γεωργία διότι απειλείται η ειρήνη. Τόνισε δε ότι στην Κύπρο υπάρχει εισβολή και κατοχή εδώ και 35 χρόνια και οι δύο κοινότητες παραμένουν χωρισμένες.

Το θέμα των Βαλκανίων
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, θέματα για τα οποία, άλλωστε, δέχτηκε και ερώτηση από την Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά ακόμα το πρόβλημα αυτό δεν έχει λυθεί. Και πρόσθεσε ότι το διεθνές πλαίσιο είναι το καλύτερο για την λύση παρόμοιων προβλημάτων.
Σχετικά με την ερώτηση της κας Μπακογιάννη για το αν υπήρξε πρόοδος στις συναντήσεις που είχε με τον Ν.Γκρούεφσκι, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι έχουν γραφτεί πολλά για αυτά, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι ο χρόνος είναι ώριμος για να γίνει ένα βήμα μπροστά προκειμένου να βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής, με σύνθετο όνομα για όλες τις χρήσεις, πλαίσιο που συνιστά και την εθνική «κόκκινη γραμμή».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πρέπει και μέσω της ονομασίας να υπάρξει διαφοροποίηση κατά γεωγραφικό τρόπο, της Ελληνικής Μακεδονίας από εκείνη της ΠΓΔΜ, καθώς, όπως τόνισε, πρόκειται για διαφορετικούς λαούς και διαφορετικούς πολιτισμούς.
Αν όλα αυτά συμβούν, η Ελλάδα και εγώ προσωπικά έχουν πρόθεση να βοηθήσουν τη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία του θα έχει ανταπόκριση.
Αναφορικά με την Ατζέντα 2014, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα δημιουργήσει μια δυναμική η οποία μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στην κόπωση από τη διεύρυνση.

Και αυτό γιατί, όπως τόνισε, θα δημιουργηθεί μια εσωτερική μεταρρύθμιση ώστε να προχωρήσουν μπροστά οι χώρες, αλλά και να μπορέσουν να λυθούν προβλήματα, όπως αυτά του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ.
Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερώτηση βουλευτή από την ΠΓΔΜ, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να παρεμποδίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, αλλά να λύσει τα προβλήματα.
Και πρόσθεσε ότι έχουμε κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και μπορούμε να φθάσουμε σε αυτό μέσα από την Ατζέντα 2014.
Έστειλε μάλιστα μήνυμα στο λαό της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι έχουμε πολλά που ονειρευόμαστε και ζήτησε το θέμα της ονομασίας να μην είναι ένα θέμα που μας χωρίζει.
Για τα ελληνοτουρκικά
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για την Τουρκία, τόνισε ότι κανένας δεν είναι ευχαριστημένος από την πορεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και των διεθνούς δικαίου από την γειτονική χώρα.
Επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχει και η αναμενόμενη πρόοδος στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και πρόσθεσε ότι στην επιστολή του στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν διατυπώνει την πρόταση μιας κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα αυτό.

Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει η εφαρμογή βίας στις διμερείς σχέσεις από την πλευρά της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας προκλητική συμπεριφορά τις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
Για το Κυπριακό
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι δεν διαπιστώνεται πρόοδος ούτε στο Κυπριακό και επέρριψε ευθύνες στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι ο διάλογος δεν προχωρά παρά τις προσπάθειες που καταβαλλει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου βουλευτή, ο οποίος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου κατέχεται από αντιτουρκικά αισθήματα, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι πάντοτε υποστήριξε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ότι δεν έχει τίποτα κατά της Τουρκίας και του λαού της.
«Επιθυμούμε να έχουμε καλύτερη σχέση, κοινό ευρωπαϊκό όραμα και καλύτερη προοπτική» τόνισε, αναφέροντας ως παράδειγμα το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο χωρών την περίοδο των καταστροφικών σεισμών του 1999.

Για την οικονομία
Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποφύγει να αναγνωρίσει τις ευθύνες της χώρας μας για την κακή κατάσταση της οικονομίας, η οποία προκλήθηκε από υπερβολικές δαπάνες και πελατειακές σχέσεις.
«Πρέπει να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και θα το κάνουμε» ήταν η χαρακτηριστική του φράση.
Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους ως αδύναμος κρίκος για άλλους λόγους, αναφέροντας ότι ουσιαστικά στόχος δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά η ευρωζώνη, καθώς υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν είναι ευτυχείς από την ύπαρξη της ζώνης του ευρώ.
Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε άλλη ερώτηση απέδωσε την πραγματοποίηση διαδηλώσεων και απεργιών στην οικονομική κρίση, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις της νέας γενιάς, η οποία βλέπει να μην υπάρχει προοπτική και ουσιαστικά να μην υπάρχει ελπίδα.
Για το Μεταναστευτικό
Σχετικά με το θέμα της μετανάτευσης τόνισε ότι η Ελλάδα αναμορφώνει τη νομοθεσία της και ανέφερε ως παράδειγμα το νομοσχέδιο που προωθείται για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στηνΕλλάδα.
Για την Ελλάδα το θέμα αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει υψηλή προτεραιότητα καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια περιοχή που δέχεται μεγάλα κύματα μεταναστών, λόγω των εκτεταμένων της ακτών και των χιλιάδων νησιών, που δίνουν τη δυνατότητα σε λαθρέμπορους από την Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες να μεταφέρουν μετανάστες στην Ελλάδα.

Μεταρρυθμίζουμε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και τις πρακτικές μας για να κινούμαστε σωστά στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μπορούν όσοι από τους μετανάστες χρειάζονται άσυλο να το βρουν.
Παράλληλα επισήμανε και την έλλειψη διμερών συμφωνιών και την ανάγκη δημιουργηθούν αυτές που θα αφορούν στον επαναπατρισμό των μεταναστών.
Επίσης τόνισε ότι χρειάζονται παράλληλα και αναπτυξιακές πολιτικές προς τις τρίτες χώρες, ώστε να δημιουργηθεί εκεί η ανάπτυξη και να μην μεταναστεύουν οι πολίτες.
Είπε επίσης ότι η Ελλάδα θα ενισχύσει το κράτος δικαίου αλλά και τα σύνορά της, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε από Πολωνό βουλευτή για το θέμα της διατήρησης ή της απομάκρυνσης κάποιων θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους, όπως π.χ. σχολικές αίθουσες.
Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι πρόκειται για ένα θέμα που προκαλεί διαμάχες, αλλά επί του παρόντος στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί.
Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί κάποια στιγμή καθώς, όπως είπε, οι κοινωνικές γίνονται πολυεθνικές.