28 Ιανουαρίου 2010

«Έχουμε γίνει στόχος με απώτερα κίνητρα»


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο ισπανός ομόλογός του Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο συνομιλούν στο 4ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που γίνεται στο Νταβός της Ελβετίας.



«Έχουμε γίνει στόχος ως ο πιο αδύναμος κρίκος ... με απώτερα κίνητρα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στην διάρκεια της ομιλίας του στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, σημειώνοντας ότι «τους τελευταίους μήνες υπάρχει μία επίθεση στην ευρωζώνη από άλλα συμφέροντα».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου διεύψευσε τα περί συζητήσεων με τη Γαλλία και τη Γερμανία, ώστε να εξασφαλίσει η Ελλάδα κάποιο δάνειο, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει άρθρο της γαλλικής εφημερίδας LeMonde, στο οποίο αναφέρεται ότι η ΕΕ εξετάζει τρόπους κατευνασμού των αγορών.

«Δεν χρειαζόμαστε διμερή δάνεια, δεν ζητήσαμε ποτέ διμερή δάνεια», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Το πρόβλημα που έχουμε είναι δικό μας. Εμείς οι Έλληνες είμαστε υπεύθυνοι για να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας. Η ευρωζώνη θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε την απαραίτητη πειθαρχία, για να το κάνουμε αυτό, και θα μας δώσει το κίνητρο για να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα πήρε «ψήφο εμπιστοσύνης την Δευτέρα, όταν βγήκε για δανεισμό και είχε υπερκάλυψη κατά πέντε φορές, ακόμη και αν ήταν ακριβός».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο «η Κίνα προσπαθούσε να αγοράσει μερικά ομόλογά μας», κάτι, που όπως ανέφερε, «δεν υφίστατο, επίσημα ή ανεπίσημα».

«Δεν είχαμε τέτοιες επαφές. Το αρνηθήκαμε φυσικά και αυτό θεωρήθηκε ως ψήφος δυσπιστίας στην ελληνική οικονομία που άλλαξε αμέσως τα spread και μας έφερε σε δύσκολη θέση», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι «αυτό μας δείχνει ότι είμαστε σε δύσκολη περίοδο. Μας δείχνει ότι υπάρχουν αρκετά σενάρια. Μας δείχνει ότι ακόμα και φήμες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα».

«Είμαστε αποφασισμένοι και πιστεύουμε ότι η ευρωζώνη αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός.

«Η ευρωζώνη έχει υπάρξει, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να έχει, πολύ σημαντική για εμάς», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε πως δεν φταίει η ευρωζώνη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Επιρρίπτω όλες τις ευθύνες σε εμάς. Δεν θέλω να κάνω μικροπολιτική, αλλά κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση υπήρχε αρκετή κακοδιαχείριση», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Δημιουργήσαμε πολλή διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια και δεν λάβαμε τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα για να αλλάξουμε την οικονομία, να κινήσουμε την οικονομία, να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν λόγω της διεθνούς κρίσης».
Επανέλαβε δε ότι «υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας -αυτό είναι το πρώτο έλλειμμα- και προχωράμε τις επόμενες ημέρες στη δημιουργία μια ανεξάρτητης στατιστικής αρχής με εκπροσώπους της Eurostat σε αυτή και ένα γραφείο στο κοινοβούλιο που θα παρακολουθεί τον προϋπολογισμό».
Με την αναφορά του κ. Παπανδρέου περί επίθεσης στο ευρώ  συμφώνησε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η ύπαρξή του.
Γι΄αυτό, επεσήμανε, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία και το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέση την οποία υιοθέτησε ο κ. Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί απάντηση στις επιθέσεις κατά της Ευρωζώνης.
Πριν από τη συζήτηση, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον κ. Θαπατέρο, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του, τονίζοντας ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις από το διεθνή Τύπο και του υποσχέθηκε κάθε βοήθεια.
Πηγή: Reuters