21 Αυγούστου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Αρθρο του Σεβασμιωτατου Μητροπολιτη  Ιωαννουπολεως κ Σεραφειμ
                                     Ο Σεβασμιωτατος Μητροπολιτης Ιωαννουπολεως κ Σεραφειμ

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελληνική Κοινωνία μας ανάγκασε να αναβάλουμε επαόριστον τις περιφερειακές συνελεύσεις του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Το ίδιο και η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση που ήταν προγραμματισμένη διά τον επόμενον Δεκέμβριο.

Τα οικονομικά προβλήματα δεν πρέπει να μας γονατίζουν, αλλά να γίνονται αφορμή για νέες γόνιμες μορφές δράσης. Είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι κοινή διαπίστωση ότι όταν συμβαίνει κάτι στο κέντρο του Μητροπολιτικού χώρου του Έθνους στην Αθήνα, δεν αργεί να περάσει και στην περιφέρεια φτάνοντας μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο.

Γιαυτό πέραν από την προτεραιότητα του Συνεδρίου των Αποδήμων στο θέμα της διαφωτίσεως του Εθνικού μας προβλήματος, πρέπει η προσοχή των Συνέδρων να στραφεί και προς την ανατέλλουσα οικονομική κρίση που ήδη άρχισε να εισβάλλει και στην καθημερινή κοινωνική ζωή της Κύπρου.

Ελπίζουμε φέτος στο Συνέδριο των Αποδήμων να ακούσωμε την Πολιτική και Εκκλησιαστική μας Ηγεσία να προσεγγίζουν κοινές προτεινόμενες κατευθύνσεις διά την λύση του Εθνικού μας προβλήματος. Όπως οι Σύνεδροι που μας εκπροσωπούν πρέπει νάναι η μεταφορά της φωνής μας, της αγωνίας μας, των προτάσεων όλων των Αποδήμων, το ίδιο κι οι χαιρετισμοί της Πολιτικής και Εκκλησιαστικής μας Ηγεσίας πρέπει νάναι η φωνή του Λαού, συμβολή στην ενίσχυση της εσωτερικής ενότητας και συμφωνία για κοινή δράση.

Με επικεφαλής τον Πρόεδρο μας, Πολιτική και Εκκλησιαστική Ηγεσία, οφείλουν να ενημερώσουν τους Συνέδρους μας πως να μας οργανώσουν καλύτερα στις χώρες που ζούμε στο θέμα της διαφώτισης των πτυχών του Εθνικού μας προβλήματος για αποτελεσματικότερη δράση.

Για παράδειγμα, οι Απόδημοι μας στην Μεγάλη Βρεττανία με τη σωστή ενημέρωση του Βρεττανικού Λαού για τις ηθικές ευθύνες του Φόρεϊν Όφις για τη βάρβαρη Τουρκική Εισβολή, έτσι ώστε να σταματήσουν την απαράδεκτη στήριξη της αδιαλλαξίας της Τουρκίας από το νεαρό Βρεττανό Πρωθυπουργό τους.
Οι Απόδημοι μας που ζουν σε Ισλαμικές χώρες με τη σωστή διαφώτιση να μπλοκάρουμε την προσπάθεια της Τουρκίας σε ντεφάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Ισλαμική Διάσκεψη.

Οι Απόδημοι που ζουν σε χώρες μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να οργανωθούν καλύτερα για πολιτική πίεση στις Κυβερνήσεις τους να εφαρμοσθούν τα ψηφίσματα του Οργανισμού για την Κύπρο, ως επίσης και μαζικές εκδηλώσεις των Αποδήμων με τη βοήθεια των Διπλωματικών μας αρχών (Κύπρου, Ελλάδος και φίλων) σε όλες τις χώρες που ζούμε κατά τις ημέρες των εργασιών της Γενικής Συνελεύσεως των Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε η προσφώνηση του εκάστοτε Προέδρου μας να μη κινδυνεύει να καταντήσει ρουτίνα, αλλά μια ζωντανή κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας για δικαίωση του Λαού μας και επιτέλους σεβασμός των Αρχών του ΟΗΕ.

Η οικονομική κρίση πρέπει να γίνει αφορμή να δούμε τον ρόλο των Αποδήμων στη στήριξη της Οικονομίας μας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Οι οικονομίες των δύο χωρών είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων των ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο τα καταβάλλει για σειρά ετών η Ελλάδα.
Ο ρόλος των αρμοδίων Υπουργείων Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Συνέδριο των Αποδήμων πρέπει ναναβαθμισθεί με την παράλληλη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα για να ενημερωθούμε για νέες προσεγγίσεις πως να συμβάλουμε στην αύξηση των εξαγωγών από Ελλάδα και Κύπρο και στην ενίσχυση του ρεύματος του ποιοτικού τουρισμού προς τον τόπο μας.
Το ΣΑΕ κατάφερε πολλά πράγματα στη πορεία του, κατάφερε να έχει στους κόλπους του και τους Απόδημους κληρικούς και εκλεκτές προσωπικότητες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ελπίζουμε ότι κάποτε θα γίνει και με το δικό μας Συνέδριο στην Κύπρο.