Πρόσω ολοταχώς βάζει τις μηχανές το υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου 24 ώρες μετά το ραντεβού του με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, και την εντολή για την εξόρμηση 250 ράμπο, χθες συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλη, με αντικείμενο την επίσπευση των διασταυρώσεων για να έλθουν στο φως «καραμπινάτες» περιπτώσεις φοροδιαφυγής.Προς αυτή την κατεύθυνση το βάρος πέφτει σε ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας με υπέρογκα ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά και επιχειρηματίες που... ξεχνούν να δηλώσουν τις επιχειρηματικές τους αμοιβές. Μάλιστα από τις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά νέος γύρος κατασχέσεων (έχουν προηγηθεί οκτώ κατασχέσεις μεταξύ 22 και 30 Ιουλίου), προκειμένου να πιεστούν οι οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Πιο αναλυτικά, χθες το υπουργείο Οικονομικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έστειλε τελεσίγραφο σε 90 οφειλέτες του Δημοσίου.
Στο σύνολό τους χρωστούν 35,6 εκατ. ευρώ, με οφειλές άνω των 200.000 ευρώ ο καθένας. Διαθέτουν δε στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 176,5 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο τούς δίνει περιθώριο να εξοφλήσουν τα χρέη τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.
Στα σημειώματα που έλαβαν τονίζεται πως «μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, θα κινηθεί κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών, συμπεριλαμβανομένου και πλειστηριασμού».
Να υπενθυμίσουμε πως η αρχή είχε γίνει με ειδοποιητήρια που έλαβαν 990 οφειλέτες με βίλες σε Μύκονο και Σαντορίνη (σε αυτές τις περιπτώσεις έγιναν και οι οκτώ κατασχέσεις).
Στη συνέχεια έλαβαν τελεσίγραφο το οποίο εκπνέει στις 30 Αυγούστου 279 οφειλέτες με τεράστια ακίνητη περιουσία στην Αθήνα, κατά κύριο λόγο καταστήματα σε Σύνταγμα, Κολωνάκι, Μοναστηράκι και Ομόνοια.
Οι αμοιβές
Παράλληλα η ΓΓΠΣ ολοκλήρωσε διασταυρώσεις σχετικές με τις επιχειρηματικές αμοιβές που έλαβαν το 2008 και το 2009 επιχειρηματίες ως ομόρρυθμα μέλη ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών.
Από αυτές διαπιστώθηκε πως πλήθος φορολογουμένων, αν και έλαβαν επιχειρηματική αμοιβή από την εταιρεία στην οποία συμμετείχαν, δεν δήλωσαν ή δήλωσαν μέρος της αμοιβής αυτής στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Ετσι κάποιοι εξ αυτών απέφυγαν να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο αλλά και την έκτακτη εισφορά φυσικών προσώπων.
Αξίζει να σημειωθεί πως από έναν ενδεικτικό πίνακα, τον οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο, προκύπτει πως 18 επιχειρηματίες απέκρυψαν φορολογητέο εισόδημα συνολικού ύψους 1,22 εκατ. ευρώ.
Για παράδειγμα, επιχειρηματίας έλαβε ετήσια αμοιβή 78.803 ευρώ και δήλωσε μόνο το ένα δέκατο, δηλαδή 7.880. Αλλος με αμοιβή 130.449 ευρώ δεν μπήκε καν στον... κόπο να υποβάλει φορολογική δήλωση.