Περιστατικά εγκεφαλίτιδας που πιθανόν οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου ή άλλο παρόμοιο ιό εντόπισαν οι αρμόδιες Αρχές στη Κεντρική Μακεδονία, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που λαμβάνει προληπτικά μέτρα.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δύο περιστατικά έχουν επιβεβαιωθεί και άλλα εννέα είναι πιθανά. Η τελική τεκμηρίωση της διάγνωσης εκκρεμεί.
Ο ιός μεταδίδεται μόνο με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πολλοί ασθενείς, αναφέρει ακόμη το ΚΕΕΛΠΝΟ, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετός και πιθανόν μυϊκοί πόνοι. Ορισμένοι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.
Ένα ελάχιστο ποσοστό -μικρότερο από 1% και κυρίως ηλικιωμένοι που είναι και η πλέον ευπαθής ομάδα- εμφανίζουν επιπλοκές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καλή πορεία.
Το Υπουργείο Υγείας, εκτός από μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και την αναφορά των περιστατικών, συνιστά στις Αρχές συμπληρωματική κωνωποκτονία. Επιπλέον, συνιστά στους πολίτες χρήση εντομοαπωθητικών και ενδύματα που καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος (πχ μακριά μανίκια).
Επιδημίες του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν εμφανιστεί από το 1996 σε χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ. Αυτή είναι η πρώτη εκδήλωση της νόσου στην Ελλάδα.
Τα κρούσματα σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας και την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.