«Η επιχείρηση μεταφοράς του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου παρουσία του αντιπροέδρου Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και του Σεργκέι Κιριγένκο, επικεφαλής της ρωσικής πυρηνικής υπηρεσίας Rolsatom που διηύθυνε την κατασκευή του σταθμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ιρανικών αρχών.
Η φόρτωση του καυσίμου στην καρδιά του αντιδραστήρα θα απαιτήσει περίπου δύο εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί περί τις 5 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να φτάσει ο αντιδραστήρας στο 50% της ισχύος του και ο σταθμός θα μπορέσει να συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Σιρζαντιάν.
Χρειάστηκε να περάσουν 35 χρόνια εωσότου ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις του Μπουσέρ που άρχισαν να δημιουργούνται το 1974 με τη βοήθεια της Γερμανίας.
Η εκκίνηση του σταθμού του Μπουσέρ συνιστά τεχνολογική και πολιτική επιτυχία για το Ιράν και «ένα αγκάθι στο λαιμό των εχθρών του», δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
Μετριοπαθέστερη -ως προς την ενεργειακή αξία- του σταθμού είναι η εκτίμηση του καθηγητή Αλί Ανσαρί, Ιρανολόγου στο πανεπιστήμιο Saint Andrews της Σκωτίας που δηλώνει στο BBC βέβαιος ότι η Τεχεράνη θα «φουσκώσει» τη σημασία της έναρξης λειτουργίας του σταθμού του Μπουσέρ.
«Θα κάνουν πιθανότατα μία θεατρική τελετή όμως οι καθυστερήσεις στην κατασκευτή του σταθιμού υπαγορεύουν ότι πρόκειται για ένα παρωχημένο μοντέλο, η συνειοσφορά του οποίου στο εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο θα είναι μικρή».