27 Μαΐου 2011

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο με φόντο την 5η δόση


Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Αθήνα
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πραγματοποιείται το μεσημέρι της Παρασκευής (12:30) υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από αίτημα του πρωθυπουργού. Το συμβούλιο πραγματοποιείται λίγα 24ωρα μετά τις κατ' ιδίαν επαφές του Γ.Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, από τις οποίες δεν προέκυψε η επιθυμητή συναίνεση.

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών προκειμένου να καθοριστεί η στάση της κυβέρνησης στο Συμβούλιο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα υιοθέτησης προτάσεων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για την έξοδο από την κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με συναίνεση και ρεαλιστικές θέσεις, η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με την τρόικα ακόμα και τα φορολογικά μέτρα.

Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει μετ' επιτάσεως το θέμα της συναίνεσης, είτε αυτό εκφραστεί με στήριξη του νέου πακέτου μέτρων είτε ακόμη και με συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα προσώπων κοινής αποδοχής.

Οι εξελίξεις, ωστόσο, είναι ραγδαίες αφού ακόμα και η 5η δόση του δανείου από το ΔΝΤ δεν θεωρείται δεδομένη, ενώ από την πλευρά της ΕΕ υπάρχει δυστοκία εάν θα καλύψει το μερίδιο του Ταμείου.

Πάντως, σε περίπτωση άρνησης εκταμίευσής της η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, αφού, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών τα χρήματα φθάνουν μέχρι 15 Ιουλίου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κληθεί η ίδια η ΕΕ να συμπληρώσει το τμήμα της 5ης δόσης, σενάριο που περιπλέκει ακόμα περισσότερο το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας, δεδομένου ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις.

Πάντως, οι πιο ψύχραιμοι ερμηνεύουν τη στάση αυτή του ΔΝΤ ως πίεση προς τις ισχυρές χώρες της ευρωζώνης που αρνούνται νέα βοήθεια και επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα στις φωνές εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προστέθηκε και εκείνη ενός φίλου της χώρας, του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, ο οποίος ζήτησε ανοικτά την έξοδο από την ευρωζώνη των «ασώτων».

  • Sε κάθε περίπτωση οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων προσέρχονται στο Συμβούλιο με διαφορετικές προσεγγίσεις.

Λίγες μόνο ώρες προτού προσέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν εκβιάζεται, στηρίζει το στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά όχι τον τρόπο.

Από την πλευρά της η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δεν είχε προσέλθει στις κατ' ιδίαν επαφές του πρωθυπουργού, τόνισε ότι ο λαός δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το κόμμα του στη συνεδρίαση υπό τον Πρόεδρο «θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ελλάδα να βγει ωφελημένη», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «μπορεί να περιμένουμε το καλύτερο», χωρίς να αποκλείσει κάποια άλλη εξέλιξη.

Κάλεσε δε τον πρόεδρο της ΝΔ να δείξει θάρρος και σύνεση, λέγοντας ότι η σύνεση, η σοβαρότητα, η εμμονή μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ως αποτέλεσμα μιας πιθανής αποτυχίας της αυριανής συνεδρίασης.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα προσέλθει στο Συμβούλιο, διατηρώντας όμως σοβαρές επιφυλάξεις και ανησυχίες για το στόχο, την μεθόδευση καθώς και τις επιπτώσεις της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας.

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θ.Δρίτσας σημείωσε ότι η στάση του κόμματός του είναι δεδομένη , δηλαδή δεν συναινεί «στο σχέδιο λεηλασίας του ελληνικού λαού».