31 Μαΐου 2011

Σε τριπλή υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου σε «Α-» προχώρησε ο οίκος Fitch



Aθήνα
Σε τριπλή υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου για μακροπρόθεσμα δάνεια σε εγχώριο και ξένο νόμισμα προχώρησε σήμερα Τρίτη ο οίκος Fitch, εκτιμώντας ότι σε περίπτωση «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, η κεφαλαιακή επίδραση στις τράπεζες θα κυμανθεί μεταξύ 2 δισ. ευρώ και 5 δισ. ευρώ.
 
Η αξιολόγηση της Κύπρου για μακροπρόθεσμο δανεισμό μειώθηκε από «ΑΑ-» σε «Α-» με τις προοπτικές να διατηρούνται αρνητικές. Για τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε συνάλλαγμα η αξιολόγηση μειώθηκε κατά μία βαθμίδα, από «F1+» σε «F1».
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το μέγεθος της κρίσης στην Ελλάδα δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση για τα δημόσια οικονομικά.
Σημειώνεται πως η Fitch είχε θέσει την Κύπρο υπό αρνητική παρακολούθηση στις 17 Ιανουαρίου επικαλούμενη τα διαρθρωτικά προβλήματα του δημοσιονομικού ισοζυγίου, περιλαμβανομένων και των κρατικών συντάξεων, και τη διασύνδεση του κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος με την Ελλάδα.
«Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά τη σοβαρότητα της κρίσης στη γειτονική Ελλάδα και τον κίνδυνο που αυτή η κατάσταση αντιπροσωπεύει για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και, κατά συνέπεια, για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», εξηγεί ο Κρις Πράις, υπεύθυνος αξιολόγησης του Fitch σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το εν τρίτον περίπου των κυπριακών τραπεζών κινδυνεύουν να επηρεασθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την ελληνική κρίση. Οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 14 δισ. ευρώ και τραπεζικά ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Fitch, τρεις κυπριακές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην ελληνική οικονομική κρίση: η Τράπεζα Κύπρου, η Marfin Popular Bank και η Ελληνική Τράπεζας (Hellenic Bank).

Όμως, για τον οίκο αξιολόγησης, ένα σενάριο όπου το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος φθάνει το 25% του ΑΕΠ είναι πιθανό. Ωστόσο, το κυπριακό κράτος θα μπορούσε να επωμισθεί το κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα, καθώς το δημόσιο χρέος του δεν αντιπροσωπεύει παρά το 61% του ΑΕΠ, και κατά συνέπεια ανήκει στις λιγότερο χρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.
===========
Σ.Σ.  Ηι Κουμπαροι

Nτα που λαλει αυτου ο οικος ανοχης Fitch?

Λεε του τα γιδια που λαλησαμε και μεις οι καλαμαραδες στην ελλαδα
Λεε  του  Πριτς  αντι   Fitch