14 Μαρτίου 2012

Αναβάθμισε την Ελλάδα κατά έξι βαθμίδες η Fitch



Κατά έξι βαθμίδες, από περιορισμένη χρεοκοπία (Restricted Default - RD) σε Β-, αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Fitch, έπειτα από την ανταλλαγή των ομολόγων στο πλαίσιο της διαδικασίας του PSI. Μάλιστα για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό χαρακτηρίζει ως «σταθερές»  (stable) τις προοπτικές της χώρας. 
Η Fitch είχε θέσει την Ελλάδα στην κατηγορία B- (με αρνητικές προοπτικές) στις 20 Μαΐου 2011, επικαλούμενη τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα μας.
Στις 13 Ιουλίου 2011 ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας στην κατηγορία υψηλού κινδύνου CCC, προειδοποιώντας ότι θα θεωρήσει περιορισμένη χρεοκοπία τυχόν ανταλλαγή ομολόγων με ρήτρες συλλογικής δράσης.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2012 ο οίκος υποβάθμισε τη χώρα μας από CCC σε ένα «σκαλί» πριν από τη χρεοκοπία - στο C (υψηλός κίνδυνος χρεοκοπίας) - ενώ στις 9 Μαρτίου και εν όψει της διαδικασίας του PSI η Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα σε «περιορισμένη χρεοκοπία».
Σε ανάλογη κίνηση είχαν προχωρήσει και οι δύο άλλοι οίκοι αξιολόγησης, ο Standards and Poor's και ο Moody's, όπως επίσης είχαν προειδοποίησει.

Οπως επισημαίνει ο οίκος Fitch, η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων βελτίωσε σημαντικά τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους και μείωσε τον κίνδυνο επανεμφάνισης δυσκολίας αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Προσθέτει πάντως ότι αυτός ο κίνδυνος παραμένει με δεδομένα το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους ακόμα και μετά το PSI, και τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Για το λόγο αυτό δίνει την αξιολόγηση B- που αντιστοιχεί σε κερδοσκοπικά ομόλογα.

Η Fitch θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο ασφάλειας για την εξυπηρέτηση του χρέους για τους επόμενους 12-24 μήνες και για το λόγο αυτό δίνει σταθερή αξιολόγηση.