Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism
http://PanhellenicPost.com
Αυτόματη πρόσβαση σε στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων, που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται σε κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αποκτά το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ξεπερνώντας ακόμη και το εμπόδιο του τραπεζικού απορρήτου.
Ήδη, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ για την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα. Βάσει της Σύμβασης, οι ελληνικές φορολογικές Αρχές θα μπορούν πλέον νόμιμα και μέσω ειδικά θεσμοθετημένης διαδικασίας, να λαμβάνουν στοιχεία από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού για τα εισοδήματα, τις καταθέσεις, τα ακίνητα, τις επενδύσεις, τα μερίσματα, τους τόκους, αλλά και τους καταβεβλημένους φόρους ή επιστροφές φόρων Ελλήνων φορολογουμένων, ομογενών ή φορολογουμένων υπηκόων άλλων κρατών και να τα αξιοποιούν κατά το δοκούν.
Αν και η διακρατική συνεργασία για αμοιβαία διοικητική βοήθεια σε φορολογικά θέματα με τη μορφή της ανταλλαγής πληροφοριών αποτελεί πρακτική πολλών χρόνων, αφενός, μέσω των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, αφετέρου, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών, ωστόσο και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις δεν τεκμηριώνεται η νομική βάση για διοικητική συνδρομή με τρίτα κράτη, ενώ δεν προβλέπεται ρητά η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα που καλύπτονται από το τραπεζικό απόρρητο.
Κυρώνοντας τη συμφωνία, η Ελλάδα αποκτά πρόσβαση -μέσω διακρατικής συνεργασίας- στα φορολογικά δεδομένα χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Χιλή, το Ισραήλ, η Ισλανδία, η Ιαπωνία, η Κορέα, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Τουρκία, αλλά και περαιτέρω πρόσβαση σε στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων που μέχρι πρότινος δεν χορηγούσαν οι ευρωπαϊκές φορολογικές Αρχές, επικαλούμενες το τραπεζικό απόρρητο.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΟΣΑ και το Πρωτόκολλο Τροποποίησης τον Φεβρουάριο του 2012 και θα την κυρώσει τις επόμενες ημέρες. Μέχρι σήμερα η Σύμβαση έχει υπογραφεί από 19 κράτη-μέλη της Ε.Ε., εκ των οποίων τα 9 ήδη την έχουν κυρώσει και την εφαρμόζουν. Να σημειωθεί πως στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση και το Πρωτόκολλο είναι η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία και η Ουγγαρία.
Σύνοδος Κορυφής
Στο μεταξύ, στην ενέργεια και στη φορολογική πολιτική θα εστιάσει η Σύνοδος Κορυφής της 22ας Μαΐου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιοθα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και στην ανάπτυξη των δικτύων, με σκοπό να τεθεί τέλος μέχρι το 2015 στην απομόνωση ορισμένων κρατών-μελών από τα ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στην ανάγκη για επενδύσεις, καθώς και στην πολλαπλότητα των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη. Αναμένεται, ακόμη, να ζητήσει περαιτέρω δράσεις στο θέμα των τιμών και του υψηλού κόστους της ενέργειας.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, «στόχος αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να θέσει κατευθύνσεις σε δύο σημαντικά θέματα για την οικονομία της Ευρώπης και την κοινωνική συνοχή. Την ενέργεια και τη φορολογία.»
Στην επιστολή του, ο Ρόμπαϊ επισημαίνει ότι η συζήτηση για την ενέργεια θα επικεντρωθεί σε τρία ζητήματα. Την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την ανάπτυξη ενδογενών πηγών ενέργειας και την προσέλκυση επενδύσεων για σύγχρονες ενεργειακές υποδομές.
Φορολογία, φοροδιαφυγή
Στον τομέα της φορολογίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, ενώ αναμένεται να καλέσει σε ταχεία πρόοδο σε μια σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, τη φορολόγηση των εισοδημάτων από αποταμιεύσεις και την καταπολέμηση της απάτης στην καταβολή του ΦΠΑ.
Ειδικότερα, στο ζήτημα της ανταλλαγής φορολογικών δεδομένων, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, αφού την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί οικονομικών των χωρών αυτών μπλόκαραν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.
Ωστόσο, όπως τόνισε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, οι δύο αυτές χώρες έχουν συμφωνήσει να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους στο ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών με τρίτες χώρες. «Όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, αποδέχθηκαν να διαπραγματευτούν με τρίτες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συμβιβασμός σε αυτό το ζήτημα», ανέφερε ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος.
Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να κάνουν μια πολιτική συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία, χωρίς να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα αυτό.
Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 18:00.
Στοιχεία: Neoskosmos.com -Newpost.gr