4 Απριλίου 2015

Η επικίνδυνη αποστολή Βαρουφάκη στις ΗΠΑ: Θα επιχειρήσει να πείσει τη Λαγκάρντ να "μαλακώσει" τη στάση του ΔΝΤ – Το παρασκήνιο της συνάντησης Την Παρασκευή τηλεφώνησε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Κριστίν Λαγκάρντ 
- Ζήτησε έκτακτη συνάντηση την Κυριακή, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών
- Αμέσως αποδέχτηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ
- Ευρωπαίος αξιωματούχος: Κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα ως τον Ιούνιο – Μετά θα ανοίξουν εργασιακά και απολύσεις
- Στις 9 Απριλίου πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα τη δόση των 450 εκατ. ευρώ
- Οι "κόκκινες" γραμμές του Μαξίμου και τα σημεία σύγκλισης με τους δανειστές 

Με πρωτοβουλία του Η επικίνδυνη αποστολή Βαρουφάκη στις ΗΠΑ: Θα επιχειρήσει να πείσει τη Λαγκάρντ να `μαλακώσει` τη στάση του ΔΝΤ – Το παρασκήνιο της συνάντησηςΓιάνη Βαρουφάκη θα γίνει το έκτακτο ραντεβού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την Κυριακή στην Ουάσινγκτον.
Το ραντεβού κλείστηκε μετά από τηλεφώνημα του κ. Βαρουφάκη στην Κριστίν Λαγκάρντ κατά το οποίο της ζήτησε τη συνάντηση γιατί υπάρχει ανάγκη να ειδωθούν. Παρά το γεγονός πως την Κυριακή είναι Πάσχα για τους Καθολικούς, η επικεφαλής του ΔΝΤ δέχτηκε να συναντήσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Υπάρχουν άλλωστε πολλές ανοιχτές υποθέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ταμείο! 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναχωρεί για την Ουάσινγκτον το πρωί της Κυριακής και η συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ θα γίνει αργά το βράδυ, ώρα ΗΠΑ. 
Το πιο σημαντικό από τα ανοιχτά θέματα είναι η δόση που πρέπει να καταβάλει στο Ταμείο η Ελλάδα στις 9 Απριλίου. Ένα θέμα για το οποίο έχουν λεχθεί και γραφτεί πολλά τις τελευταίες μέρες. Η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις της και πως υπάρχουν χρήματα τόσο για τη δόση όσο και για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Το ΔΝΤ περιμένει πως από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπας έχει υποσχεθεί πως η δόση θα καταβληθεί, αυτό και θα γίνει. Αν δεν γίνει, η Ελλάδα θα μπει στη λίστα των χωρών που είναι ασυνεπείς προς το Ταμείο, όπως η Σομαλία, το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε. 

Ανοιχτό επίσης είναι το θέμα της αξιολόγησης, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιμένει να γίνει στην Αθήνα η τελευταία αξιολόγηση και να έχει ο απεσταλμένος της, Ρίσι Γκογιάλ, πρόσβαση στα υπουργεία. 

Οι "κόκκινες" γραμμές


"Υπάρχουν οι «κόκκινες γραμμές», τις οποίες κατά κόρον έχει επαναλάβει ο Πρωθυπουργός (ασφαλιστικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις) και υπάρχει μια ενιαία ομάδα διαπραγμάτευσης", διαμηνύει η Αθήνα καθώς οι συνομιλίες με τους δανειστές συνεχίζονται με ορόσημο την 24η Απριλίου, ημέρα που είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup.

Ανάμεσα στους δανειστές, το ΔΝΤ είναι εκείνο που κρατά την πιο σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις, επιμένοντας στις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα έχει την... επικίνδυνη αποστολή να πείσει την Κριστίν Λαγκάρντ πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις. Και εκτιμάται πως αν τελικά τα καταφέρει, η Λαγκάρντ θα δώσει "οδηγία" χαλάρωσης της στάσης του Ταμείου. 

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Mega, υπάρχει μήνυμα Ευρωπαίου αξιωματούχου πως Αθήνα και Βρυξέλλες βρίσκονται κοντά στο να τα βρούν σε 4-5 τομείς όπως τα φορολογικά, οι αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, με τη συμφωνία αυτή να πηγαίνει μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα ανοίξουν τα "καυτά" ζητήματα του εργασιακού και των απολύσεων. 

Δεν θα δει μόνο τη Λαγκάρντ


Εκτός όμως από την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα έχει κι άλλες συναντήσεις κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας (τοπική) θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις Nathan Sheets. Δεν θα δει τον Αμερικανό ομόλογό του γιατί ο Τζάκ Λιου απουσιάζει σε διακοπές. 
Αργότερα θα έχει συνάντηση με την κα Caroline Atkinson, σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

Πηγή: Mega, με πληροφορίες και από ΑΠΕ - ΜΠΕ