6 Απριλίου 2015

Συνελήφθη και κρατείται στη ΓΑΔΑ ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ

Υπόλογος ενώπιον των ελληνικών δικαστικών Αρχών βρίσκεται πρόσωπο κλειδί που φέρεται να έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε υποθέσεις δωροδοκιών που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. 

Πρόκειται για τον ελβετό τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ο οποίος ήταν καταζητούμενος, με διεθνές ένταλμα σύλληψης, εδώ και πολύ καιρό για την εμπλοκή του, ως τραπεζικό στέλεχος, σε τέσσερις υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα. Πρόσφατα παραπέμφθηκε να δικαστεί από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων για την υπόθεση της SIEMENS. 

Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ ως τραπεζικό στέλεχος εμπλέκεται σε διαδικασίες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. 

Οι Αρχές της Ελβετίας είχαν αρνηθεί την έκδοση του στην Ελλάδα, ωστόσο ο τραπεζίτης συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Άμπου Ντάμπι. 

Ήδη έχει οδηγηθεί ενώπιον δυο ανακριτών που ερευνούν μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα και έχει λάβει προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του. 

Προηγουμένως είχαν ζητήσει την έκδοσή του ο ανακριτής Νίκος Τσιρώνης, ενώ έχει παραπεμφθεί και για το σκάνδαλο της Siemens με βάση το τελευταίο βούλευμα που εκδόθηκε και από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών.

Παρ' ότι ο κ. Οσβαλντ έχει γαλλική υπηκοότητα και οι Ελβετοί αρνούνταν την έκδοσή του στις ελληνικές αρχές, οι αρμόδιες ελληνικές εισαγγελικές Αρχές κατάφεραν να τον εντοπίσουν σε περιοχή τράνζιτ στο Αμπού Ντάμπι.

Τη Μ. Δευτέρα, με άκρα μυστικότητα οδηγήθηκε στην εισαγγελία εφετών Αθηνών, για να εκτελεστεί το ένταλμα, και κρατείται στη ΓΑΔΑ. 

Οι ανακριτές προσδοκούν πολλά από την απολογία Οσβαλντ, αφού εκείνος φαίνεται να γνωρίζει διευθύνσεις και ονόματα, ακόμα και κρατικών αξιωματούχων της χώρας μας που παραλάμβαναν τις μίζες.
ΤΑ ΝΕΑ