27 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου υπέρ ή κατά της πρότασης των δανειστών

Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου υπέρ ή κατά της πρότασης των δανειστών


Με το «όχι» τάσσεται η κυβέρνηση


Αθήνα
Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των Θεσμών, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικώς ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός, επίσης ενημέρωσε για την απόφασή του τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Το Σάββατο το μεσημέρι (12:00) θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ενώ ο πρωθυπουργός θα στείλει στις Βρυξέλλες επιστολή με την οποία θα ζητά ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε ο λαός «να αποφασίσει ο λαός χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών ΣχέσεωνΕυκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση το Σάββατο, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και αν είναι αυτό. Από την τοποθέτησή του ήταν όμως ξεκάθαρο ότι τάσσεται εναντίον, καθώς, όπως είπε, η πρόταση των δανειστών σημαίνει την αποδοχή μιας αυστηρής λιτότητας δίχως τέλος.

Την τοποθέτηση της κυβέρνησης υπέρ του «όχι» επιβεβαίωσαν ευθέως οι περισσότεροι υπουργοί εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Νίκος Παππάς.

«Η απόφαση του ελληνικού λαού θα είναι ένα μεγάλο υπερπλειοψηφικό όχι. Όλοι θα ψηφίσουμε όχι. Όλος ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει όχι», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής ΑνασυγκρότησηςΠαναγιώτης Λαφάνης.

Ο ελληνικός λαός θα πει «όχι» στην πρόταση των θεσμών, ανέφερε απόψε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ο λαός μας θα ψηφίσει όχι. Θα το δείτε, είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Στέλνουμε μήνυμα ξεκάθαρο. Όποιος αυτή τη στιγμή, θεσμικός ή πολιτικός παράγοντας, παίζει με σενάρια ακραία αναλαμβάνει ιστορική ευθύνη».
Το «όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει μήνυμα ελπίδας για ολόκληρη την Ευρώπη δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΓαβριήλ Σακελλαρίδης. Μέσα από δημοκρατικές  διαδικασίες ο ελληνικός λαός  καλείται  να αποφασίσει τι πολιτικές πρέπει να εφαρμόσει στην επικράτειά του, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε «όχι προφανώς» στην τελική απόφαση των θεσμών, γιατί, όπως τόνισε, δεν ήταν βάση για μια τίμια συμφωνία. Σημείωσε πως το «ότι θα μιλήσει ο λαός σε μια δημοκρατική χώρα, σε μια δημοκρατική Ευρώπη, είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας για όλη την ήπειρο και είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας για όλη την ήπειρο και ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει μόνο μια οικονομική πολιτική και ότι οι εκλογές σημαίνουν κάτι». «Αυτό», συνέχισε, «σημαίνει σεβασμός στις δημοκρατικές παραδόσεις της ηπείρου».
«Τις ευθύνες για τη ζωή του την έχει πάντα ο λαός κι είναι μια ευκαιρία να αποφασίσει τι μέλλον θέλει για τα παιδιά του και πώς θέλει την πατρίδα του», δήλωσε ο Νίκος Ξυδάκης. Είπε ότι αν ο λαός αποφασίσει να δεχτεί τις προτάσεις η κυβέρνηση θα το σεβαστεί. Σημείωσε ότι «το ερώτημα απευθύνεται από την κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση στον κυρίαρχο ελληνικό λαό, δεν απευθύνεται από τους δανειστές σε έναν υπόδουλο λαό». «Εγώ», είπε, «δεν μπορώ να δεχτώ αυτή την πρόταση των δανειστών που καταδικάζει τα παιδιά μου για τα επόμενα είκοσι χρόνια».
«Ο ελληνικός λαός είναι ένας περήφανος λαός. Είμαστε μαχητές ιστορικά, δώσαμε μια πρώτη απάντηση στις 25 Ιανουαρίου και θα τη δώσουμε με μεγαλύτερες πλειοψηφίες σε μια εβδομάδα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης. Στο ερώτημα αν οφείλουν οι εταίροι να αφήσουν ανοιχτές τις τράπεζες μέχρι ο λαός να ψηφίσει, ο κ. Σπίρτζης απάντησε: «αυτό τους έλειπε»
Αναγκαία αυτή η εξέλιξη. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει περίπτωση ο ελληνικός λαός να δεχτεί αυτή την υποταγή. Το «ναι» στους δανειστές είναι υποταγή, δήλωσε οΣτάθης Λουτσάκος.Υπέρ του «όχι» τάχθηκε και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.
doll