20 Ιουνίου 2015

Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε δεν μου επέτρεψε να παραδώσω γραπτώς τις ελληνικές προτάσεις στο Eurogroup

Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε δεν μου επέτρεψε να παραδώσω γραπτώς τις ελληνικές προτάσεις στο Eurogroup - Media

Για το παρασκήνιο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και τη στάση του Β. Σόιμπλε κατά τη συνεδρίαση γράφει στους Irish Times ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο Έλληνας Υπουργός υποστηρίζει ότι δεν του επετράπη να μοιραστεί τις ελληνικές προτάσεις με τους ευρωπαίους ομόλογούς του καθώς κάθε γραπτή πρόταση ήταν "μη αποδεκτή" από τον Γερμανο ΥΠΟΙΚ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης γράφει ακόμη ότι το Eurogroup δεν δύναται να αντιμετωπίζει αποτελεσμάτικά τις κρίσεις στην Ευρωζώνη.
«Το Eurogroup της Πέμπτης πέρασε στην ιστορία ως μια χαμένη ευκαιρία για να υπάρξει μια ήδη καθυστερημένη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Ίσως το πιο αποκαλυπτικό σχόλιο από κάθε άλλο υπουργό Οικονομικών έκανε ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, Μάικλ Νούναν. Διαμαρτυρήθηκε γιατί οι υπουργοί δεν είχαν γίνει κοινωνοί των προτάσεων των δανειστών πριν να τους ζητηθεί να συμμετέχουν στη συζήτηση. Στη διαμαρτυρία του να προσθέσω τη δική μου: Δεν μου επετράπη να μοιραστώ με τον κ. Νούναν ή με οποιονδήποτε άλλο υπουργό Οικονομικών τις γραπτές μας προτάσεις. Όπως, μάλιστα, επιβεβαίωσε αργότερα ο Γερμανός ομόλογός μας, κάθε γραπτή πρόταση σε υπουργό Οικονομικών είτε από την Ελλάδα είτε από τους θεσμούς ήταν «μη αποδεκτή» καθώς θα έπρεπε να την θέσει στη Bundestag αναιρώντας τη χρησιμότητά του ως διαπραγματευτικό χαρτί» γράφει στους Irish Times ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Η ευρωζώνη κινείται μυστυριωδώς. Βαρυσήμαντες αποφάσεις λαμβάνονται από υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι παραμένουν στο σκοτάδι για τις λεπτομέρειες, την ώρα που μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι ισχυρών θεσμών συνεχίζουν σε μονόπλευρες διαπραγματεύσεις με μια μοναχική κυβέρνηση που βρίσκεται σε ανάγκη.
Είναι σαν η Ευρώπη να έχει καθορίσει ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν σε τεχνικές λεπτομέρειες αφήνοντας το έργο αυτό σε "ειδικούς" που αντιπροσωπεύουν όχι ψηφοφόρους αλλά θεσμούς. Είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς σε ποια έκταση τέτοιου είδους συμφωνίες είναι αποτελεσματικές για να μην πω ελάχιστα δημοκρατικές.
Δυστυχώς την παρουσίασή μου ακολούθησε εκκωφαντική σιωπή. Με την εξαίρεση της παρατήρησης του Μάικλ Νούναν όλες οι άλλες παρεμβάσεις αγνόησαν τις προτάσεις μας και τόνισαν την ενόχληση των υπουργών επειδή η Ελλάδα... δεν είχε προτάσεις» λέει ο Υπουργός Οικονομικών.
Και συνεχίζει:
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερες περικοπές ή αύξηση της φορολογίας που θα αποτελειώσει ό,τι έχει απομείνει από την οικονομική δραστηριότητα. Αυτά τα παραμετρικά μέτρα αποδείχθηκαν υπερβολικά με αποτέλεσμα τώρα ένα έθνος να έχει γονατίσει.
Αυτό που τώρα χρειάζεται η Ελλάδα απελπισμένα είναι σοβαρές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα μας επιτρέψει να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή, διαδικασίες έκδοσης αδειών φιλικές προς τους επιχειρηματίες, μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, εξάλειψη των σκανδαλωδών πρακτικών πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ρύθμιση του χώρου των ΜΜΕ και της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων κτλ»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης γράφει ότι το Eurogroup είναι ένα «παράξενο φόρουμ λάθος εξοπλισμένο να παράγει καλές, σκληρες αποφάσεις όταν η Ευρώπη τις χρειάζεται». «Η Ελλάδα και η Ιρλανδία δέχθηκαν ένα ισχυρό χτύπημα στην αρχή της κρίσης γιατί το eurogroup δεν ήταν σχεδιασμένο να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις. Και ακόμα δεν μπορεί να το κάνει».
Στο τέλος του άρθρου ο Έλληνας Υπουργός απευθύνει ένα ερώτημα στους αναγνώστες: «Είναι πιο πιθανό η ευρωζώνη να γίνει μια καλύτερη ένωση να βρίσκεται κανείς αν η Ελλάδα πέσει στους λύκους παρά τις προτάσεις που τέθηκαν στη συνάντηση της Πέμπτης; Ή μια συμφωνία που περιστρέφεται γύρω από τις προτάσεις αυτές θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη δημοκρατία;»
PONTIKI