13 Ιουνίου 2015

Εκτάκτως στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία

Υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε την Παρασκευή η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό υπήρξε επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στην οποία εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.
«Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι εκπρόσωποι του Ελληνα πρωθυπουργού θα βρίσκονται αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ελληνική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του κ. Γιουνκέρ, καθώς μέχρι νωρίς το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε κανονιστεί κάποια συνάντηση σε επίπεδο Brussels Group.
Οπως ανέφερε μάλιστα αξιωματούχος της Ε.Ε., οι συζητήσεις είναι πάντοτε χρήσιμες, ειδικά όταν διεξάγονται προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να συναφθεί με τους τρεις θεσμούς και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τους δανειστές.
«Εμείς δεν είμαστε οι δανειστές, αλλά είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με όποια πλευρά επιθυμεί να συζητήσει. Ολες οι συναντήσεις μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες, αλλά η συγκεκριμένη δεν συνιστά διαπραγμάτευση», διευκρίνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τους τρεις θεσμούς, με την συγκατάθεσή τους να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για συμφωνία.
Από την πλευρά τους, κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού, όπως τονίζουν, η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.
«Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Παρά τις σαφείς αναφορές των εταίρων σε ανάγκη ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η κυβέρνηση επιμένει στη διαδικασία «πολιτικής διαπραγμάτευσης».
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να ερμηνεύσουν την αποχώρηση του κλιμακίου του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες ως επιβεβαίωση και αναγνώριση εκ μέρους του ταμείου ότι η διαπραγμάτευση διεξάγεται σε άλλο επίπεδο, αλλά και ως ένδειξη πίεσης από την πλευρά του ΔΝΤ προς την Κομισιόν και την ΕΚΤ «να επανέλθουν στο “σωστό δρόμο” της τεχνικής διαπραγμάτευσης».
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αμφισβητούν τα στοιχεία του ΔΝΤ για τις συντάξεις στην Ελλάδα.