21 Ιανουαρίου 2017

«Έκλεψαν» γιότ από τον Πειραιά για να μεταφέρουν πρόσφυγες και συνελήφθησαν στη Νεάπολη!

Την προηγούμενη εβδομάδα άνδρες του Λιμενικού Νεάπολης προβαίνουν σε τυπικό έλεγχο στο λιμάνι της Νεάπολης. Εκεί έχει αγκυροβολήσει πολυτελές γιότ, που κατέπλευσε νύκτα, αρχικά  

υπεράνω υποψίας. Επιβαίνουν 4 άνδρες και μια γυναίκα γεγονός του δεν περνά απαρατήρητο. Δεν είναι σύνηθες να κάνουν χειμερινές διακοπές δύο Έλληνες, ένας Ρώσος, ένας Αλβανός και ανάμεσά τους μια γυναίκα. 
Οι άνδρες του Λιμενικού, που βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προβαίνουν σε έλεγχο ρουτίνας, ζητώντας από τους επιβαίνοντες να ανταποκριθούν στον έλεγχο. Τότε είναι που διαπιστώνουν ότι ένας εκ των επιβαινόντων, ο ένας Έλληνας  καταζητείται με ένταλμα για παράνομες πράξεις. Αυτομάτως ενημερώνονται το Αρχηγείο και διαπιστώνεται ότι οι επιβαίνοντες απέσπασαν με δόλο το γιότ από τους ιδιοκτήτες, με το πρόσχημα ότι θα το αγοράσουν. Ωστόσο σκοπός τους πρέπει να ήταν η μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία στην Ιταλία.
Το γιότ απέπλευσε από τον Πειραιά, πέρασε από τον Πόρο με προορισμό την Πύλο, ωστόσο λόγω κακού υπολογισμού καυσίμων οι επιβαίνοντες αναγκάστηκαν να βγουν στη Νεάπολη για ανεφοδιασμό.
Τα  παράνομα δρομολόγια μεταφοράς προσφύγων γίνονται συνήθως από το Αιγαίο προς την Δυτική Πελοπόννησο και από κει στην Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr η έρευνα του Λιμενικού βρίσκεται στα ίχνη κυκλώματος δουλεμπόρων με έδρα ίσως και την Αθήνα. Το γιότ αποδόθηκε στους ιδιοκτήτες οι οποίοι «έπεσαν» από τα σύννεφα, όταν ειδοποιήθηκαν από τις Αρχές να το παραλάβουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του notospress.gr η περιοχή της Νεάπολης είναι ιδιαίτερα «ελκυστική» σε παραβάτες και παράνομους ναυτικούς και «εμπόρους» κάθε είδους γι’ αυτό και η αποστολή των Αρχών είναι κρίσιμη, δύσκολη και σε απόλυτη εγρήγορση. Βρίσκεται άλλωστε σε κομβικό κρίσιμο σημείο είτε για ανεφοδιασμό είτε για προστασία από τον καιρό.
notospress.gr
bloko.gr