24 Ιανουαρίου 2017

Επικοινωνία Τραμπ- Σίσι – Ο δεύτερος ηγέτης που τηλεφωνεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Μία νέα σελίδα συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Αιγύπτου διανοίγεται με την εκλογή του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέλεξε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι να είναι ο δεύτερος ηγέτης παγκοσμίως με τον οποίο συνομίλησε (μετά τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου), χθες το βράδυ.
Στο σημείο αυτό, να σημειωθεί ότι – όπως
υπενθυμίζει και η σημερινή «Αλ Αχράμ» – ο Αιγύπτιος πρόεδρος ήταν και ο πρώτος ηγέτης της Μέσης Ανατολής που συνεχάρη κατά την εκλογή του τον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ στις 9 Νοεμβρίου (προσκαλώντας τον μάλιστα να επισκεφθεί το Κάιρο), ενώ τον είχε συναντήσει από κοντά και στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Όλα λοιπόν δείχνουν ότι μία νέα εποχή πολύ καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες ξεκινά, αν λάβουμε υπόψη και όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι οποίοι αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην τρομοκρατία.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αλ Σίσι ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η ετήσια στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο και η οποία υπολογίζεται σε 1,3 δισ. δολλάρια.

inews.gr